در شرایطی به مصاف معاملات دومین روز کاری هفته میرویم که بازار شنبه در یک بین تعطیلی قرار داشت و تصور قالب این بود که در این روز بازار رکودی، بیرمق اما با رگههایی از تقاضا ناشی از خبر تجدید ارزیابی ذوبآهن و تمدید ممنوعیت فعالیت بازارگردانها در سمت فروش داشته باشیم. در واقع بسیاری انتظار داشتند که بازار در یک وضعیت سکون بدون تغییر خاصی این روز نیمهتعطیل را پشت سر میگذارد. با کشیدن سوت آغاز بازی، تقریبا فضا شبیه به انتظار پیش میرفت اما ...
1) پیشبینی بازار ...
سایه اصغری - بورس24 : در شرایطی به مصاف معاملات دومین روز کاری هفته میرویم که بازار شنبه در یک بین تعطیلی قرار داشت و تصور قالب این بود که در این روز بازار رکودی، بیرمق اما با رگههایی از تقاضا ناشی از خبر تجدید ارزیابی ذوبآهن و تمدید ممنوعیت فعالیت بازارگردانها در سمت فروش داشته باشیم. در واقع بسیاری انتظار داشتند که بازار در یک وضعیت سکون بدون تغییر خاصی این روز نیمهتعطیل را پشت سر میگذارد. با کشیدن سوت آغاز بازی، تقریبا فضا شبیه به انتظار پیش میرفت اما با گذر از دقایق ابتدایی ناگهان رنجهای عجیب منفی در نماد خودرو آغاز شد و این وضعیت به سایر نمادها و صنایع تسری یافت. هر چند که با گذر از نیمه ابتدایی بازار، کمی از شدت عرضهها کاسته و بازار مسیر تعادلی را در پیش گرفت اما آسیبی که در این روز به بازار وارد شد، جبران نشد. بههر جهت در نتیجه معاملات روز شنبه شاخص کل که واقعیت بازار را نشان نمیداد، با افت نزدیک به 5 هزار واحدی تا ارتفاع دو میلیون و 66 هزار واحدی عقب نشست. ارزش معاملات با اندکی رشد به 3.2 همت رسید و کماکان تراز نقدینگی حقیقیها منفی (270 میلیارد تومان) بود.
درخصوص افت بازار روز شنبه دو دلیل و شایعه توسط معاملهگران و کاربران در فضای مجازی مطرح میشد. عدهای معتقد بودند که برخی از حقوقیها با اعمال فشار فروش قصد داشتند سازمان را نسبت به برگشت بازارگردانها در سمت فروش تحت فشار قرار دهند. و عدهای دیگر شایعهای مطرح میکردند مبنی بر اینکه مجموعه کروز با اعمال فشار حداکثری در سمت فروش در پی جمعآوری سهم خودرو از بازار است. واقعیت امر نمیدانیم چقدر به این مباحث و شایعات میتوان وزن داد اما به هر جهت باید بپذیریم که بازار شنبه دلیلی برای این رفتار و گسترش فشار فروش نداشت و لذا طبیعی است که در چین فضایی بازارِ شایعات داغ و جنجالی شود. بسیاری معتقدند بازار مدتها است که دستکاری میشود و اگر رنجهای منفی و چیدمان اردر سنگین در سمت فروش نبود، قطعا چنین افتی طی ماههای اخیر به بازار دیکته نمیشد ... !!
این روزها سهامداران برای خاتمه یافتن سال همچون یک فرد زندانی روزشماری میکنند و روی دیوار آن خط میکشند. 1402 سال خوبی برای بازار نبود و حتی به فرض تحرکات رو به جلو در 16 روز باقیمانده هم، خاطرات و اتفاقات تلخ 330 روز گذشته جبران نخواهد شد. ضمن اینکه شاید آن طرف سال هم خبری از آزادی و پرش نباشد اما به هر جهت انسان به اُمید زنده است و شاید با آغاز بهار شاهد تغییراتی در تفکر تیم اقتصادی دولت باشیم ! تنها نکته مثبت روزهای اخیر، تغییرات مثبت در تیم نظارتی سازمان و تصمیمات قادر بوده است. البته همانطور که روزهای اخیر هم اشاره شد، این تصمیمات صرفا سمت فروش را تضعیف میکند و ما برای حرکت رو به جلو نیاز به تشویق و شوکهای قوی مالی و خبری داریم.
در واقع بازار برای خروج از این وضعیت نیاز به تصمیمات خاص و اساسی دارد و نمیتوان دست روی دست گذاشت. رسیدن اخبار مثبت و ایجاد اطمینان لازمه این ماجراست و اگر رخ ندهد، فضای روزهای باقیمانده از اسفند سخت و دردناک همچون شنبه پیش خواهد رفت و رفتار حقوقیها منجر به افت مجدد بازار خواهد شد. قسمت جالب ماجرا اینجاست که حتی پروژهبازی هم آن رنگ و بوی سابق را ندارد و بطور کل فضای رکودی در کلیت بازار گسترش یافته است. پُر واضح است که بازار آماده برگشت است اما آن انگیزه و اتفاق لازم برای او رخ نمیدهد. بنابراین خبردرمانی هم کارساز نیست و بازار نیاز به اقدامات مفید و موثر دارد.
در بازار ارز، بانک مرکزی هر چقدر در افزایش نرخ بهره دست و دلباز و لارژ برخورد میکند، در افزایش نرخ دلار نیما که مال غیر است، خساست به خرج میدهد ! در حالی که نرخ دلار در بازار آزاد در محدوده 56 - 58 هزار تومان قرار دارد، بانک مرکزی با اکراه نرخ دلار نیما را با اندکی رشد به مرز 40 هزار تومان رسانده است. انتظار میرود در روزها و هفتههای پیش رو بازهم نرخ دلار نیما افزایش یابد و تا پایان سال به محدوده 42 هزار تومان برسد. فراموش نکنیم که این اصلاح نرخ حواله دلار بود که بازار ارز در اسفند سال گذشته را به آرامش نسبی رساند.
بسیاری از تحلیلگران اعتقاد به ارزندگی بازار دارند و قیمتهای فعلی را حداقلی و منطقی و ریسک به ریوارد بازار را جذاب میبینند اما رفتار دولت باعث شده تا دیگر کسی دل به خرید و حرکت قوی ندهد. در واقع دولت آنقدر همه را ترسانده که بسیاری ترجیح میدهند با حضور در صندوقهای درآمد ثابت و یا خرید صندوق طلا و گواهی شمش به سود مختصر و یا حتی حفظ ارزش دارایی خود راضی باشند اما دل به خرید سهام با این حجم از ارزندگی ندهند. و صد البته آنها که ریسک میکنند و این ترس را به جان میخرند، به احتمال زیاد، پاداش بیشتری خواهند گرفت. اما به هر جهت به سرمایهگذاران هم باید حق داد که با این گذشته تیره و تار و سورپرایزهای مداوم دولت، رفتار محتاطانه را در پیش بگیرند.
و حرف آخر، در مورد همایشهایی است که این روزها درخصوص چشمانداز اقتصادی ایران برای سال پیش رو برگزار میشود و قسمت تلخ ماجرا اینجاست که هیچ یک از سخنرانان و اقتصاددانان، فضای کشور برای سال 1403 را مناسب و مستعد اتفاقات مثبت ارزیابی نمیکنند و راهکارهایی برای حفظ ارزش دارایی پیشنهاد میدهند که چندان خوشایند دولت و سیاستگذار نیست. هیچ سالی به این اندازه فضای منفی ترسیم نشده بود. این وضعیت نشان میدهد که همه به مشکلات کشور پی بردهاند و فقط دولت و رئیس بانک مرکزی هستند که همه چیز را به سخره گرفته و خود را به کوچه علیچپ زدهاند. هشدارهای واضح و روشنی از سمت دلسوزان و کارشناسان مطرح میشود که به نظر بیتوجهی دولت به آنها بهزودی فجایع غیرقابل باوری را برای اقتصاد رقم میزند. فقط امیدواریم فیلم یا فایلهای صوتی این همایشها به صمع و نظر عزیزان تصمیمگیر برسد تا شاید تغییراتی در تفکر آنها ایجاد شده و سیاستها بر مدار عقلانیت بچرخد.
اما به سراغ بازار برویم. بازاری که اعصاب همه را خُرد کرده و دیگر حرفی برای گفتن باقی نگذاشته است. لذا پیشبینی بازار امروز کمی دشوار است. از یکسو فضای تلخ بازار شنبه و رفتار عجیب فروشندهها را میبینیم و از سوی دیگر جذابیت قیمتها را داریم. لذا بدون پیشبینی خاصی به مصاف بازار میرویم و امیدواریم بواسطه جذابیت قیمتها تغییراتی در ذائقه معاملهگران ایجاد شود ... !!
2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخصها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :
3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی – اخبار و شایعات بازار :
* بهرغم ارسال گزارش ازسوی دولت، ایران در فهرست سیاه FATF باقی ماند و کماکان موضوع اقدامات تقابلی خواهد بود.
* کشورهای بزرگ اروپایی به توافق بر سر به رسمیت شناختن کشور فلسطین به طور یکجانبه چراغ سبز نشان دادهاند.
* بانک مرکزی در جدیدترین گزارش خود نرخ بهرۀ بین بانکی را ۱۲ صدم درصد افزایش داد و به ۶۰.۲۳ درصد رساند. با این افزایش، به نظر بانک مرکزی برای کنترل عملیات بانکها در بازار بین بانکی مجبور به افزایش نرخ بهره شده است.
* داوود منظور، رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: نرخ رشد ۹ ماهه اول امسال ۶.۷ درصد و بدون نفت ۴.۲ درصد است. وی تاکید کرد: شعار سال یعنی رشد اقتصادی و کاهش تورم در حال محقق شدن است. منظور با اشاره به کاهش تورم نقطهای، ماهانه و سالانه در بهمن ماه بر اساس گزارش مرکز آمار ایران همچنین نوشت: طی بهمن ماه امسال، نرخ تورم نقطهای ۲.۷ درصد، تورم ماهانه ۱.۲ درصد و تورم سالانه ۱.۱ درصد نسبت به دیماه کاهش داشته است.
* وزیر اقتصاد از اصلاح دستورالعمل قیمتگذاری خوراک نفت پالایشگاهها خبر داد و اعلام کرد این موضوع به زودی اطلاعرسانی خواهد شد. خاندوزی گفت: در این رابطه جلسهای برگزار شد که وزیر محترم نفت در آن حضور داشت و این دغدغه را منتقل کردیم. جلسه دوم به زودی برگزار میشود تا جمعبندی برای اصلاحیه بخشنامه را اطلاعرسانی کنیم.
* مدیرعامل پتروشیمی شیراز گفت: در تولید اوره، سهامداران شیراز تا پایان سال شاهد جهش خوبی در سود خواهند بود. تقریبا پیشبینی بودجهمان درخصوص تولید و درآمد را رد کردهایم و در پایان سال به رشد خوبی از برنامهم خواهیم رسید.
4) بررسی صنایع :
* در گروه فولادی، ذوبآهن با وجود خبر افزایش سرمایه و روشن شدن این موضوع که قیمت تئوریک به کمتر از 40 تومان رسیده، باز هم پُرعرضه بود و فروشندهها هر خبری را برای فروش غنیمت میشمارند. با این وضعیت بعید است تا پیش از مجمع آب خوش از گلوی سهامداران پائین برود و لذا در هر مثبتی فروشندهها عرض اندام خواهند کرد و اجازه رشد جدی قیمت پیش از مجمع فوقالعاده را نخواهند داد. اما شک نداریم ذوب پس از مجمع این موضوع را جبران خواهد کرد.
* در گروه شیمیایی، شپلی پس از افت جدی اخیر و در مرز قیمتهای 100 تومانی به کمک شفافسازی درخصوص بهبود عملکرد شرکت در تولید و فروش، با افزایش تقاضا همراه شد. در نمودار سهم واگرایی مثبت خوبی دیده میشود اما شپلی برای اینکه معاملهگران را مجاب به حرکت رو به جلو کند، در گام نخست نیاز به گذر از مقاومت 106 تومانی دارد و لذا معاملات امروز و فردا برای این نماد از اهمیت بالایی برخوردار خواهد بود. به نظر شپلی 100 تومانی ریسک خاصی ندارد.
* در گروه غذایی، روز شنبه نماد تازه وارد آردینه را شهید کردند. سهمی که در روز عرضه اولیه 48 میلیون معامله شد. در 5 روز بعد 13 میلیون در صف خرید و روز شنبه حدود 42 میلیون جابجایی سهم را تجربه کرد. در واقع حجم خوبی از عرضه روزهای اخیر دست به دست شد و هیچ بعید نیست پس از یک افت کوچک موج جدیدی از بازی نوسانی را تجربه نماید. بنابراین چنانچه ریسکپذیر و اهل نوسانگیری هستید، توصیه میشود آردینه را زیر نظر داشته باشید.
5) بررسی گزارش عملکرد ماهانه شرکتها:
* در گروه پتروشیمی سراغ شجم میرویم. سهمی که این روزها درگیر رفتار برخی از نوسانگیران است و لذا با وجود شرایط بنیادی مناسب از دور توجهات خارج شده و در گوشهای به حال خود رها شده است. سال مالی شجم منتهی به 30 آذر است. گزارش ماهانه شجم نشان میدهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 378 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 11 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 374 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 1 درصد بیشتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال 1403 مبلغ 1.868 میلیارد تومان بوده است. گزارش ماهانه شجم از نظر مقداری نشان میدهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 6,807 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته افت 13 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیشبینی فروش 4,581 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 17 درصدی برای سال 1403 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 41 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.
* در گروه سیمانی، اردستان تازهوارد را داریم. سهمی که در تولید و فروش خوب پیش میرود و پس از اصلاح اخیر و کمی دست به دست شدن میتواند فضای بهتری را در نخستین فصل از سال پیش رو داشته باشد. گزارش ماهانه اردستان نشان میدهد که این شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 115 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته رشد 16 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 91 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 26 درصد بیشتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال مالی 1402 مبلغ 998 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه اردستان از نظر مقداری نشان میدهد که شرکت در بهمن 1402 موفق به فروش 117,434 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته رشد 12 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیشبینی فروش 1,059 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 55 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان بهمن حدود 94 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.
نظرات :
این مطلب 1 نظر دارد.
عالی
8 ماه پیش