بازار نخستین روز کاری هفته را با خبر جمعه شب حملات آمریکا به مواضعی از ایران در سوریه و عراق آغاز کرد و از آنجا که شواهد نشاندهنده این موضوع بود که احتمالا دامنه درگیریها گسترش پیدا نخواهد کرد، روند حرکتی بازار سر و شکل منطقیتری گرفت و لذا شاخص کل در معاملات اولین روز از هفته سوم دی ماه با رشد کمتر از 4 هزار واحدی در ارتفاع دو میلیون و 111 هزار واحدی قرار گرفت. البته فضای حرکتی شاخص هموزن کمی بهتر بود. ارزش معاملات ...
1) پیشبینی بازار ...
سایه اصغری - بورس24 : بازار نخستین روز کاری هفته را با خبر جمعه شب حملات آمریکا به مواضعی از ایران در سوریه و عراق آغاز کرد و از آنجا که شواهد نشاندهنده این موضوع بود که احتمالا دامنه درگیریها گسترش پیدا نخواهد کرد، روند حرکتی بازار سر و شکل منطقیتری گرفت و لذا شاخص کل در معاملات اولین روز از هفته سوم دی ماه با رشد کمتر از 4 هزار واحدی در ارتفاع دو میلیون و 111 هزار واحدی قرار گرفت. البته فضای حرکتی شاخص هموزن کمی بهتر بود. ارزش معاملات بدون تغییر خاصی 4.5 همت گزارش شد و تراز نقدینگی حقیقیها پس از چند روز خروج سنگین پول، اندکی مثبت (140 میلیارد تومان) شد. البته هنوز هم تردید در نگاه معاملهگران موج میزند و بسیاری بواسطه سیاستهای بیثباتکننده دولت، فعلا تماشاچی هستند و تن به خرید نمیدهند اما به نظر میرسد تا حدودی از ریسک درگیری مستقیم کاسته شده و لذا بازار میتواند پس از کفسازی و فاصله گرفتن از تنش، افت هفتههای اخیر را جبران نماید.
در گزارش صبح روز گذشته درخصوص مباحث کلان بازار بطور مفصل بحث شد و به 5 موضوع مهم و تاثیرگذار اشاره شد. همچنان ریسکهای متعدد چه از سمت دولت و چه ریسکهایی بیرونی بازار را رها نمیکنند. البته درخصوص موضوع حمله آمریکا باید گفت، بالاخره پس از گذشت چند روز از کشته شدن 3 سرباز آمریکایی در مرز سوریه و اردن، آمریکا یک حمله همهجانبه اما بهنظر هماهنگ به چند پایگاه در سوریه و عراق انجام داد. چیزی که از این حمله دستگیرمان شد، عدم تمایل دو طرف به گسترش و تعمیق درگیریها است. به این ترتیب میتوان گفت، ترس بازار از گسترش درگیریها و کشیده شدن آن به داخل مرزها تا حدودی فروکش کرده است. از طرف دیگر نگرانیهایی نسبت به حمله اسرائیل به جنوب لبنان وجود داشت که فعلا این اتفاق هم رخ نداده و به این ترتیب میتوان گفت با هفتهای روبرو هستیم که تنشها در منطقه کاهش پیدا خواهد کرد.
موضوع دوم، بحث اوراق ۳۰ درصد با نرخ شکست ۱۲ درصد بود که نشان داد این سپرده آنقدرها هم برای فعالان اقتصادی جذاب نیست. با وجود اینکه این گواهی برای جذب پول از سطح جامعه طراحی شده بود، اما مقصد سپردهگذاران و صاحبان شبهپول شد و عملا ریالی از پول داغ سمت این گواهیها نرفت ! سیاست اشتباهی که بهیکباره اجرا شد تا بتواند پول داغ را بهخودش جذب کند، اما پول داغ به راحتیِ شبهپول فریب نمیخورد. البته منکر این موضوع نمیشویم که نرخ سود بالا دست و پا گیر است و سرعت ورود نقدینگی به بازار را کُند میکند اما بههر جهت همه متوجه شدهاند که در حال حاضر سیاستهای انقباضی پولی و بحث افزایش نرخ سود چاره کار نیست و لذا نمیتواند تبعات منفی جدی برای بازار داشته باشد. در مجموع این سیاست هم نشان داد که کماکان بزرگترین ریسک و پاشنه آشیل بازار، دولت است !!
و اما موضوع سوم که امروز کمی بیشتر به آن میپردازیم، بحث تحولات ارزی است. همانطور که پیشتر هم اشاره شد، دولت خود را برای تغییرات در نرخ دلار نیما آماده کرده اما این تصمیم را زمانی اعلام میکند که از میزان تنشها و درگیریها کاسته شود. اختلاف دلار آزاد و نیما به بالاترین حد خود رسیده و طبق برخی شنیدهها، به زودی تغییراتی در نرخ حواله و ارز ترجیحی را خواهیم داشت. البته ممکن است تغییرات در نرخ ارز ترجیحی کمی زمانبر باشد اما بازار اگر سیگنال اولیه از این موضوع را دریافت کند، به پیشواز و استقبال آن خواهد رفت. درست شبیه به آنچه در دلار 4.200 به 28.500 تومان در بهار 1401 محقق شد اما بازار از اسفند 1400 خود را برای این موضوع آماده کرد. این موضوع میتواند خبر خاصی برای بازار باشد.
در مقطع فعلی اعداد مختلفی برای این موضوع مطرح میشود اما فعلا نمیتوان به هیچیک از اعداد و ارقام اعتنا و اتکا کرد و به هر جهت ابهامی است که بازار از آن استقبال میکند. تجربه و روندهای نموداری نشان داده که بازار هر بار بعد از تغییرات نرخ نیما تغییرات بزرگی داشته و این بدان معنی است که اگر قرار بر تغییر سیاست ارزی باشد، تحولات مهمی در انتظار بازار است. موضوع چهارم، مساله بنزین است. صحبتهای هفته گذشته مقام معظم رهبری نشان داد که اصلاح نرخ بنزین در دستور کار دولت قرار گرفته و سال آینده این موضوع یکی از مهمترین مؤلفههای موثر و تاثیرگذار است. بنابراین مجددا تاکید میکنیم که یک تورم جدی برای 6 – 7 ماه پیش رو در انتظار اقتصاد کشور خواهد بود و لذا تحلیلگران و معاملهگران میبایست اثرات اتفاقات پیش رو را در محاسبههای خود لحاظ کرده و با نگاه دقیقتری، P/E-forward سهام و بازار را برآورد کنند.
و اما موضوع آخر مربوط به مباحث زمانی در تحلیل تکنیکی بازار است. طبق برآوردهای صورت گرفته، دو زمان مهم و خاص در نمودارها رویت میشود که میتواند زمینهساز حرکت قوی در بازار باشد. زمان اول محاسبه شده، حوالی 22 بهمن با تقدم و تاخر یکی دو روزه است و زمان دوم، روزهای پایانی فروردین 1403 است. در واقع چنانچه برگشت قطعی از تاریخ نخست اعلام شده رخ ندهد، میبایست در انتظار تداوم اصلاح بازار و آغاز حرکت اصلی از زمان دوم برآورد شده باشیم.
البته پارامترهای بنیادی و تحولات اقتصادی این موضوع را به ما گوشزد میکند که احتمالا بازار پس از کمی دست به دست شدن بتواند حرکت خود را آغاز کرده و کار به برآوردِ زمانی دوم نکشد. اما به سراغ بازار برویم. بازاری که بد آغاز نکرد. با گذر از دقایق ابتدایی کمی بهتر شد اما نهآنقدر قوی که بتوان با جسارت از تغییر روند سخن گفت و حتی در نیمه دوم بازار کمی فشار را داشتیم. برای امروز بازاری متعادل با رگههای مثبت همچون بازار روز گذشته مورد انتظار است.
2) جدول بررسی آخرین وضعیت شاخصها، بازار، نوسانات بازارهای جهانی و منحنی ارزش معاملات :
3) سر تیتر خبرهای سیاسی و اقتصادی – اخبار و شایعات بازار :
* ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرد در حمله به بیش از ۸۵ موضع در داخل عراق و سوریه از چندین هواپیما و بمبافکنهای دوربرد که از آمریکا پرواز کردهاند استفاده شده است. در این حملات از ۱۲۵ بمب دقیق استفاده شد و مراکز فرماندهی و کنترل عملیاتها، مراکز اطلاعاتی، انبارهای پهپادها و ... گروههای تحت حمایت ایران هدف قرار گرفتند.
* اسرائیل با پیشنهاد آتشبس موافقت کرده و در همین ارتباط حماس اعلام کرده که به زودی به پیشنهاد توافق پاسخ خواهیم داد. نتانیاهو بر سر مبادله اسرا شدیدا تحت فشار است.
* مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خبر داد که ایران سرعت تولید غنیسازی ۶۰ درصدی را اندکی کاهش داده است.
* در تازهترین گزارش بانک مرکزی، نرخ سود بین بانکی با افت ۰.۰۷ درصدی به ۲۳.۴۶ درصد رسید.
* قیمت اوره در بازار چین به طور پیوسته در حال افزایش بوده و حجم معاملات بازار بهبود یافته است. اوره درب کارخانه 2110-2140 یوان/تن است که 20-30 یوان بیشتر از هفته گذشته است.
4) بررسی صنایع :
* در گروه خودرویی باری دیگر شاهد تحرکات مثبت در 2 نماد ورنا و وساپا هستیم. هر گاه چنین رخدادی در گروه خودرو صورت گرفته، ذهن اهالی بازار به سمت قصه تکراری بی سر و ته واگذاریهای تودلی رفته است. در گزارشهای هفته گذشته هم درخصوص فضای مشکوک در نماد ورنا بحث شد. روند حرکتی سهم به شکل یک مثلث خنثی در ماههای اخیر دنبال شده و سیگنال قطعی تغییر روند زمانی صادر میشود که ورنا بتواند با قدرت بالا از مقاومت 730 تومانی عبور نماید. تصور میکنیم این بار تحرکات در مجموعه سایپا قویتر از ایرانخودروییها باشد. هر چند که در جمع آبیپوشان هم خگستر را داریم که به شدت مورد توجه نوسانگیران است. به نظر محدوده 450 – 460 در خگستر برای کوتاهمدت مانعی برای رشد بشود اما پس از کمی نوسان میتوان تحرکات قویتر در این نماد را انتظار داشت. چنانچه به دنبال گزینههای کمریسک در گروه خودرویی هستید، به نظر خزامیا و خاور با توجه به فروش خوب و P/E جذاب گزینههای مناسبی برای بررسی و خرید باشند.
* در گروه پتروشیمی معاملات چندان پویا و قوی نیست اما این امیدواری وجود دارد که به رسیدن سیگنالهای مثبت از اصلاح نرخ دلار نیما، تحرکات در این گروه هم سر و شکل بهتری بگیرد. از آنجا که در زمستان سال جاری دمای هوا افت چندانی نداشت، قطعی گاز شرکتها دیرتر از پیشبینیها آغاز شد و لذا انتظار میرود فروش در بسیاری از شرکتها مقداری قویتر از برآوردها باشد. در این گروه و بین اوهسازان، دو نماد کرماشا و شیراز را بیشتر میپسندیم. البته کرماشا بواسطه طرح توسعه تولید دو برابری گزینه جذابتری است. در متانولسازان، زاگرس گزینه بازارپسندتری است اما شاید شخارک در این نقاط گزینه مطلوبتر و کمریسکتری باشد. در این گروه شجم هم گزینه جذابی است اما رفتار برخی از حقوقیها و سهامداران درصدی منجر به سرخوردگی سهامداران خرد شده است. شجم برای سال جاری قابلیت رسیدن به سود 150 تومانی را دارد. از این رو میتوان سهم را در منفیها زیر نظر داشت. و در نهایت اشاره به پترول داشته باشیم که حتی خبر واگذاری سهام پتروشیمی صدف هم نتوانست او را در معرض دید قرار دهد. اصلاح این سهم درون یک مثلث خنثی رخ داده و لذا انتظار میرود پس از کفسازی شاهد برگشت سهم به مدار رشد با تارگت حداقلی 260 تومانی باشیم.
* در گروه بانکی تحرکات کمی بهتر شده اما نه به این اندازه که بتوان رای قطعی به تغییر روند داد. این صنعت با دو چالش جدی مواجه است. چالش اول بحث تقسیم سود پائین است که باعث شده بازار به P/Eهای جذاب در نمادهایی همچون ونوین، وبملت و وتجارت وزن ندهد. و چالش دوم نیاز به نقدینگی بزرگ برای حرکت است. بنابراین سهامداری در این گروه نیاز به صبر و حوصله دارد اما از آنجا که اصلاح نرخ نیما را دور از دسترس نمیبینیم به نظر خرید نمادهای پرپتانسیل گروه به دید نگهداری برای بازه زمانی 3 – 4 ماهه، بازدهی مطلوبی را رقم بزند. در این گروه وبملت به سطح حمایتی 240 تومانی نفوذ کرده اما در این نقاط فروشنده چندانی نداشته و لذا احتمالا پس از کفسازی شاهد آغاز روند جدیدی در وبملت باشیم. در سوی دیگر وبصادر را داریم که اخیرا حمایت 183 تومانی را از دست داده. بنابراین وبصادر برای برگشت به مدار رشد، نیاز به پس گرفتن حمایت از دست رفته خود دارد. و در نهایت اشاره به وپارس داشته باشیم که یک گام بالاتر از حمایت 165 – 170 تومانی در نوسان است. بانک پارسیانی که از نظر بنیادی شرایط مطلوبی نداشته اما میتواند فضای متفاوتی را برای سال 1403 رقم بزند. از این رو بررسی سهم به معاملهگران ریسکپذیر توصیه میشود.
5) بررسی گزارش عملکرد ماهانه شرکتها:
* در گروه فولادی فخوز در دوره 9 ماهه نسبتا خوب بود. در دی چندان قوی نبود اما به نظر از بهمن تحولات خوبی در فروش داشته باشد و در همین راستا این روزها خریداران خوبی دارد. بهخصوص که با رشد دلار معاملات بورس کالا داغ شده است. گزارش ماهانه فخوز نشان میدهد که این شرکت دی ماه موفق به فروش 5,238 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 13 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 5,913 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 11 درصد کمتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال 1402 مبلغ 59,128 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه فخوز از نظر مقداری نشان میدهد که شرکت در دیماه موفق به فروش 289,928 تن محصول شده که نسبت بهماه گذشته کاهش 12 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیشبینی فروش 74,501 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 25 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان دی حدود 79 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.
* اما خوزستان یک شرکت خوب دیگر هم دارد و آن هم سیمان خوزستان است که اتفاقا از نظر بنیادی شرایط مناسبی دارد و پس از کفسازی در نقاط فعلی، میتواند روند صعودی جدیدی را در پیش بگیرد. گزارش ماهانه سخوز نشان میدهد که این شرکت در دی 1402 موفق به فروش 258 میلیارد تومان محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 16 درصدی داشته است. لازم به توضیح است که میانگین فروش ماهانه شرکت تا پایان این ماه مبلغ 215 میلیارد تومان بوده که فروش این ماه نسبت به میانگین فروش ماهانه 20 درصد بیشتر بوده است. مجموع فروش شرکت در سال مالی 1402 مبلغ 2,147 میلیارد تومان بوده است. همچنین گزارش ماهانه سخوز از نظر مقداری نشان میدهد که شرکت در دی 1402 موفق به فروش 222,405 تن محصول شده که نسبت به ماه گذشته کاهش 15 درصدی داشته است. شرکت در آخرین برآورد خود، پیشبینی فروش 3,165 میلیارد تومانی با حاشیه سود ناخالص 59 درصدی برای سال مالی 1402 را داشته که توانسته تا پایان دی حدود 68 درصد بودجه خود را از لحاظ مبلغ فروش، پوشش دهد.
نظرات :
این مطلب 1 نظر دارد.
عالی مثل همیشه
9 ماه پیش