مرکز آمار ایران اطلاعات ساختمانی مربوط به میزان تولید سالانه مسکن در کشور را به روز کرد...
بورس24 : مرکز آمار ایران اطلاعات ساختمانی مربوط به میزان تولید سالانه مسکن در کشور را به روز کرد.
گزارش جدید این مرکز حکایت از آن دارد که در سال گذشته (سال 1400) در کل مناطق شهری کشور 395 هزار واحد مسکونی ساخته شد. این میزان تولید به معنای صدور پروانه ساختمانی برای آنهاست نه به این معنای عرضه خانه جدید آماده به بازار مصرف.
تولید مسکن در سال گذشته حدود 25 درصد کمتر از سال 99 بود و در عین حال میزان (تیراژ) آن نیز تقریبا به اندازه یک سوم نیاز سالانه کشور به تولید مسکن.
آمارهای سال های گذشته مرکز آمار نیز بیانگر آن است که از ابتدای نیمه دوم دهه 90 تاکنون، همواره حجم تولید مسکن در کشور به اندازه یک سوم تا حداکثر یک دوم رقمی بوده که بازار مسکن به آن نیاز دارد.
در طرح جامع مسکن که سال 92 تهیه شد، نتیجه نیازسنجی صورت گرفته در آن از نیاز به ساخت سالانه یک میلیون مسکن جدید در شهرهای کشور حکایت دارد.
اما رکود چندین ساله در بازار ساخت و ساز و سرمایه گذاری ساختمانی باعث انباشت تقاضا در بازار مسکن و جاماندن ظرفیت عرضه از آن شده است.
رکود سال گذشته در بازار عرضه مسکن امسال نیز کماکان در فعالیت انبوه سازان مشاهده می شود.
کارشناسان اقتصادی علت این رکود تولید مسکن را بن بست خرید مسکن در بازار معاملات ملک عنوان می کنند که باعث شده امکان عرضه بیشتر از سازندگان سلب شود.
کارشناسان البته موضوع دیگری که منجر به رکود تولید شده را رشد شدید هزینه ساخت و تورم تولید می دانند.
قیمت مصالح ساختمانی در سال گذشته براساس نرخ های میانگین در بازار مصالح شهر تهران 2 برابر شد. علاوه بر این رشد هزینه، قیمت زمین نیز طی 4 سال گذشته بیش از 10 برابر شده است.
این فشارهای هزینه ای روی دوش تولیدکنندگان مسکن و ساختمان امکان خروج بازار ساخت و ساز از رکود را گرفته است.
با این حال کارشناسان بازار مسکن درباره تبعات این رکود بر آینده قیمت مسکن هشدار می دهند.
رکود تولید مسکن در سال های آینده باعث روند فرسایشی کاهش قیمت مسکن به جای کاهش سریع آن خواهد شد.
هر اندازه بازار مسکن با کمبود واحد مسکونی جدید روبرو باشد، چسبندگی قیمت ها قوی تر عمل می کند و بازگشت قیمت مسکن به سطح قبل از رشد سخت خواهد شد.
در این باره یک الگوی رفتاری بین قیمت مسکن و نرخ ارز وجود دارد که براساس سطوح قیمت های موجود، قیمت مسکن خارج از این الگو است.
برای احیای این الگوی قیمتی، لازم است شرایط برای کاهش قیمت مسکن مهیا (فراهم) باشد.
اما رکود تولید مسکن این شرایط را در حال حاضر فراهم نساخته است.
افزایش نسبی واحدهای مسکونی جدید در بازار مسکن باعث خواهد شد قیمت واحدهای نوساز خیلی زود افت کند.
در این باره مشاوران املاک اعتقاد دارند، در بازار مسکن هنگام تعیین یا سنجش قیمت، فروشندگان و صاحبان آپارتمان های فروشی، ابتدا به قیمت واحد نوساز موجود در منطقه نگاه می کنند و براساس آن، قیمت پیشنهادی خود را برای مرقوم کردن در فایل بنگاه به مشاوران املاک اعلام می کنند.
در سال های اخیر میزان رشد قیمت واحدهای نوساز بیشتر از سایر واحدهای مسکونی بود و یکی از دلیل اصلی آن هم کمبود میزان واحد مسکونی نوساز به دلیل رکود تولید مسکن بود.
بنابراین چنانچه این رکود تولید باز هم ادامه یابد، کمبود واحد مسکونی نوساز تشدید می شود و این وضعیت مانع از کاهش قیمت مسکن می شود.
پیش تر مطالعاتی درباره میزان مورد انتظار برای کاهش قیمت مسکن صورت گرفته بود که نشان می داد با دلار 30 هزار تومانی، قیمت مسکن حدود 20 درصد بیشتر از سطحی است که خریداران مسکن انتظار آن را دارند.
بنابراین اگر رکود تولید مسکن پایان نگیرد، قیمت ها هم سخت افت می کند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.