بر اساس اطلاعات ارائه شده طی صورتهای مالی حسابرسی نشده نه ماهه، سودآوری شرکت طی پنج ساله گذشته صعودی و مثبت بوده است چنانکه حاشیه سود ناخالص آن از 36 درصد در سال 95 به .....
در 12 تیر ماه 1351، شرکت سهامی معادن مس سرچشمه کرمان، تشکیل و در سال 1355 به شرکت ملی صنایع مس ایران که در برگیرنده کلیه فعالیتهای معادن مس کشور است تغییر نام داد. از وظایف این شرکت، استخراج و بهره برداری از معادن مس، تولید محصولات پر عیار سنگ معدن و محصولات مسی نظیر کاتد، اسلب، بیلت و مفتول هشت میلیمتری میباشد. معادن مس سرچشمه و میدوک در کرمان و معدن مس سونگون در آذربایجان شرقی از مهمترین معادن مس کشور به شمار میرود.
این شرکت مالک سه معدن مس سرچشمه و میدوک در استان کرمان و سونگون در استان آذربایجان شرقی میباشد. در حال حاضر اکثریت سهام این شرکت متعلق به سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (۱۲٪)، صندوق بازنشستگی شرکت ملی صنایع مس (7.8%) و شرکت سرمایهگذاری صدر تأمین (5.36٪) میباشد. ترکیب سهامداران شرکت بر اساس آخرین اطلاعات ارائه شده به صورت زیر است:
سهام شرکت همچنین در بورس اوراق بهادار تهران پذیرش شده و در حال حاضر تحت نماد "فملی" در گروه "فلزات اساسی" و در بازار اول (تابلوی اصلی) بورس مورد معامله قرار میگیرد. همچنین لازم به ذکر است طی یک سال گذشته با نوسانات و ابهامات ایجاد شده در بازار، این سهم اما به صورت کلی روندی صعودی را طی و رشدی بالغ بر 7.5 درصد را تجربه نموده است که این رشد با در نظر گرفتن افزایش سرمایه 100 درصدی از محل سود انباشته و سود تقسیمی 280 ریال طی سال 99 ، مورد محاسبه قرار گرفته است. روند تغییرات قیمت سهام و حجم سهام مورد معامله طی یک سال گذشته نیز به صورت نمودار زیر میباشد:
عملکرد شرکت طی سال جاری:
در خصوص عملکرد شرکت نیز لازم به توضیح است طی 11 ماهه سال جاری و بر اساس گزارش فعالیت ماهانه بهمن، تولیدات شرکت بدون در نظر گرفتن سنگ سولفور بالغ بر2.27 میلیون تن انواع محصولات شامل کاتد، کنسانتره طلا و نقره، کنسانتره و اکسید مولبیدن، کنسانتره مس و سایر محصولات بوده است که نسبت به دوره مشابه سال قبل با تولید 1.7 میلیون تن محصول (بدون در نظر گرفتن سنگ سولفور)، رشدی 34 درصدی داشته است. مجموع تولید بهمن ماه نیز 173.4 هزار تن گزارش شده است که نسبت به دی ماه کاهشی 17.7 درصد و نسبت به میانگین ماهانه دوره 10 ماهه گذشته آن بدون در نظر گرفتن سنگ سولفور کاهش 17.5 درصدی را نشان میدهد.
با افزایش تولیدات طی سال جاری، مجموع فروش شرکت نیز طی این سال با رشدی 43.2 درصدی نسبت به دوره مشابه همراه و از 768 هزار تن در دوره مشابه به 1.1 میلیون تن افزایش یافته است که این مقدار فروش بدون در نظر گرفتن ماده خام سنگ سولفور مورد محاسبه قرار گرفته است. فروش بهمن ماه نیز 108.9 هزار تن گزارش گردیده که نسبت به دی ماه کاهش 1.3 درصدی ولی نسبت به میانگین ماهانه افزایش 10 درصدی را نشان میدهد.
هم سو با افزایش نرخ دلار و نرخ نهادههای تولیدی طی سال جاری و همچنین افزایش نرخ کامودیتی ها در بازارهای جهانی، نرخ فروش محصولات شرکت نیز روندی صعودی و مثبت را طی نموده است چنانکه میانگین نرخ فروش طی یازده ماهه سال جاری با رشدی 42.5 درصدی از 452.3 میلیون ریال در دوره مشابه سال قبل به 644.3 میلیون ریال به ازای هر تن محصول افزایش یافته است. میانگین نرخ فروش طی بهمن ماه نیز 774.8 میلیون ریال محاسبه شده که نسبت به میانگین نرخ فروش دی ماه افزایشی 12.6 درصد و نسبت به میانگین نرخ فروش ده ماهه گذشته آن افزایشی 23 درصدی را نشان میدهد. البته لازم به ذکر است میانگین نرخ فروشهای مذکور، بدون دار نظر گرفتن سنگ سولفور مورد محاسبه قرار گرفته و نوسانات آن نیز بیشتر ناشی از تغییر در ترکیب سبد فروش محصول طی هر ماه میباشد.
با افزایشی مقداری و همچنین افزایش نرخ فروش محصولات طی سال جاری، مجموع درآمد فروش شرکت طی این یازده ماهه گذشته، مبلغ 711.15 هزار میلیارد ریال محاسبه شده که نسبت به دوره مشابه سال قبل با درآمد 348.27 هزار میلیارد ریال، افزایشی 104.2 درصدی را نشان میدهد. مجموع درآمد فروش سنگ سولفور طی این دوره مبلغ 2.8 هزار میلیارد ریال گزارش گردیده که نسبت به دوره مشابه با درآمد 962 میلیارد ریالی، افزایش 195.1 درصدی داشته است. مجموع درآمد فروش شرکت طی بهمن ماه بدون در نظر گرفتن سنگ سولفور نیز مبلغ 84.4 هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به دی ماه افزایشی 11.1 درصد و نسبت به میانگین ماهانه دوره ده ماهه گذشته آن افزایشی 35.2 درصدی داشته است.
نگاهی به روند سودآوری شرکت طی سال جاری:
بر اساس اطلاعات ارائه شده طی صورتهای مالی حسابرسی نشده نه ماهه، سودآوری شرکت طی پنج ساله گذشته صعودی و مثبت بوده است چنانکه حاشیه سود ناخالص آن از 36 درصد در سال 95 به 71 درصد در نه ماهه سال جاری افزایش یافته است که این موضوع را در نمودار زیر میتوان دید:
البته برای سه ماهه باقی مانده سال شرکت حاشیه سود ناخالص خود را 55 درصد برآورد نموده که دلیل آن را میتوان افزایش سریعتر نرخ نهادههای تولید و همچنین کاهش نرخ مس در بازارهای جهانی عنوان نمود.
بر اساس اطلاعات صورتهای مالی مذکور، طی سال جاری حاشیه سود ناخالص کاتد مس به عنوان محصول اصلی شرکت، رشدی یک درصدی داشته و از 68 درصد در دوره مشابه سال قبل به 69 درصد افزایش یافته است. از طرفی اما حاشیه سود ناخالص سنگ سولفور روندی نزولی را طی و از 44 درصد به 34 درصد کاهش یافته است. با این حال در مجموع حاشیه سود ناخالص شرکت رشدی 3 درصدی را تجربه و از 68 درصد در سال گذشته به 71 درصد افزایش یافته است. حاشیه سود ناخالص هر یک از محصولات و تغییرات آن طی سال جاری به صورت زیر میباشد:
همچنین لازم به ذکر است طی سال جاری ترکیب فروش محصولات شرکت تقریباً بدون تغییر بوده است چنانکه سهم فروش صادراتی محصولات طی نه ماهه سال بدون تغییر نسبت به دوره مشابه در سطح 7 درصد باقی مانده است. همچنین با افزایش متناسب نرخ فروش داخلی و صادراتی محصولات و همچنین تغییر در ترکیب سبد فروش داخلی، سهم درآمدی صادرات نیز همچنان در سطح 44 درصد و مشابه دوره مشابه سال قبل میباشد.
سودآوری شرکت طی سال جاری:
در خصوص سودآوری کلی شرکت نیز لازم به ذکر است طی صورتهای مالی نه ماهه حسابرسی نشده منتهی به 30 آذر، شرکت ملی صنایع مس با سرمایه 400 هزار میلیارد ریال، برای هر سهم خود سود خالص 946 ریال گزارش نموده که در مقایسه با دوره مشابه سال قبل با سود 434 ریال به ازای هر سهم، افزایش 118 درصدی را نشان میدهد. بر اساس این گزارش درآمدهای عملیاتی شرکت در مقایسه با دوره مشابه افزایش 98 درصدی داشته و مبلغ 551.62 هزار میلیارد ریال گزارش شده است. اما با افزایش 84 درصدی در بهای تمام شده و گزارش 162.4 هزار میلیارد ریال، سود ناخالص رشدی بالاتر و 104 درصد را تجربه نموده و مبلغ 389.23 هزار میلیارد ریال محاسبه شده است که نشان دهنده افزایش در حاشیه سود ناخالص میباشد.
در ادامه اما با رشد 25 درصدی هزینههای اداری؛ عمومی و فروش از 18.1 هزار میلیارد ریال در دوره مشابه به 22.7 هزار میلیارد ریال و همچنین کاهش 81 درصدی سایر درآمدهای عملیاتی از 16.77 به 3.2 هزار میلیارد ریال و با اوجود کاهش 34 درصدی سایر هزینهها از 11.2 به 7.3 هزار میلیارد ریال، سود عملیاتی شرکت رشد 103 درصدی را به همراه داشته و از 178.3 هزار میلیارد ریال در دوره مشابه سال قبل به 362.4 هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.
درنهایت با کاهش 64 درصدی هزینههای مالی شرکت از 414.4 به 150 میلیارد ریال و با افزایش 5.3 برابری درآمد سرمایهگذاریها از 6.36 هزار میلیارد ریال در دوره مشابه به 33.8 هزار میلیارد ریال در سال جاری، سود خالص قبل از مالیات شرکت با رشدی 115 درصدی از 184.24 به 396.06 هزار میلیارد ریال و سود خالص با رشد 118 درصدی از 173.7 به 378.2 هزار میلیارد ریال افزایش یافته است.
نکته قابل توجه اما افزایش 2 درصدی سود ناخالص شرکت طی سه ماهه سوم سال جاری و نسبت به سه ماهه قبل آن میباشد و این در حالی است که درآمد فروش شرکت طی این دوره و در مقایسه با فصل گذشته آن کاهشی 6 درصدی را نشان میدهد. از طرفی اما با افت بیشتر و 21 درصدی بهای تمام شده، سود ناخالص روندی صعودی و مثبت را طی نموده و حاشیه سود ناخالص از 66 درصد در فصل دوم سال به 72 درصد افزایش یافته است که نشان دهنده افزایش توان شرکت در خلق سود از هر ریال فروش آن میباشد.
با این حال ناشی از افزایش حدود 3.7 برابری هزینه مالیات، سود خالص شرکت نسبت به فصل گذشته آن کاهشی 7 درصدی داشته و حاشیه سود خالص از 68 درصد به 67 درصد کاهش یافته است. البته ذکر این نکته نیز لازم است که اطلاعات جدول فوق بر اساس صورتهای مالی نه ماهه حسابرسی نشده شرکت استخراج گردیده و احتمال تعدیل هزینه مالیات طی پایان سال مالی محتمل میباشد. نکته قابل توجه اما افزایش حاشیه سود ناخالص از 66 درصد به 72 درصد و همچنین حاشیه سود عملیاتی آن از 61 درصد به 67 درصد میباشد که در واقع نشان دهنده بهبود عملکرد شرکت و افزایش توان سودآوری آن طی این دوره میباشد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.