در شش ماه نخست سال جاری میلادی عملکرد بازار اکثر مواد خام مثبت بود و حالا در شروع نیمه دوم سال، با توجه به تحولاتی که در عوامل موثر بر بازارها رخ داده ضروری است تغییراتی در ترکیب سبدها ایجاد شود. رشد شاخص دلار یک عامل مهم است. پرسش هایی درباره جهت حرکت این شاخص، افق قیمت نفت و مس و ...
بورس24 : شاخص دلار در هفته های اخیر رشد کرده و به بالاتر از ۹۲ رسیده است. این در حالی است که برنامههای فراگیر انبساطی از سوی بانک مرکزی آمریکا در حال اجراست و رئیس این نهاد بارها تاکید کرده برنامه های یاد شده در آینده نزدیک محدود نخواهد شد. بطور سنتی اجرای برنامههای انبساطی به کاهش ارزش دلار منجر می شود اما به علل گوناگون شاخص دلار در حال افزایش است و این رشد اثرات بزرگ بر بازارهای مختلف خواهد داشت.
از دید بسیاری از تحلیلگران، یکی از مهم ترین موضوع هایی که اخیراً توجه سرمایه گذاران را به خود معطوف کرده رشد تغییرات شاخص دلار است. از آنجا که بازار طلا، شرکتهای معدنی، بیت کوین و بازار بسیاری از مواد خام در دوران کاهش ارزش دلار عملکرد بسیار بهتری دارند رشد شاخص دلار سبب نگرانی سرمایه گذاران و سردرگمی آنها میشود.
افزایش شاخص دلار به بالاتر از ۹۲ به معنای پایان دوره رونق بازار بسیاری از مواد خام است و به نظر می رسد توقف رشد قیمت ها و حتی کاهش آنها آغاز شده است. در اینجا باید به یک نکته اشاره شود و آن این است که وضعیت شاخص های بنیادی بازارها یکسان نیست. برای مثال عملکرد بازار نفت طی هفته های اخیر به رغم رشد شاخص دلار مثبت بوده اما شاهد افت قیمت طلا و مس هستیم بنابراین برای درک وضعیت هر بازار باید به تمامی عوامل موثر بر قیمت ها توجه کرد. اما حتی در بازار نفت، اگر شاخص دلار تا این حد بالا نرفته بود قیمتها در سطوح بسیار بالاتر در نوسان بودند.
در زیر نمودار تغییرات قیمت هر بشکه نفت برنت در شش ماه اخیر نشان داده شده است:
نیمه نخست سال جاری میلادی پایان یافته و حالا بسیاری از سرمایهگذاران مشغول ارزیابی شرایط بازارها برای تغییر ترکیب سبد دارایی های خود هستند. آنها مایلند بدانند عملکرد کدام گروه از دارایی ها بهتر از دیگر داراییهاست. آنها برای رسیدن به پاسخ باید به مجموعهای از عوامل توجه کنند.
نخستین عامل، سیاستهای پولی بانک مرکزی آمریکاست که مستقیماً بر شاخص دلار و بازارهای گوناگون اثر می گذارد. پیشبینی میشود از اواخر سال جاری میلادی کاهش خرید اوراق قرضه از سوی بانک مرکزی شروع شود و از چند فصل بعد، نرخهای بهره به تدریج بالا برده شود. درباره زمان بالا بردن نرخ های بهره هیچ قطعیتی وجود ندارد. تحلیلگرانی که معتقدند سال آینده این اقدام انجام خواهد شد به بهبود شرایط اقتصادی و رشد سریع نرخ تورم به عنوان عوامل لزوم محدود شدن برنامه های حمایتی اشاره کرده اند.
بانک مرکزی معتقد است تا رسیدن به ثبات و رونق پایدار در اقتصاد زمان زیادی باقی مانده و رشد نرخ تورم زودگذر است. اگر ثابت شود دیدگاه این نهاد صحیح است شاخص دلار تحت فشار قرار خواهد گرفت.
عامل دوم وضعیت اقتصادی در منطقه یورو و انگلستان است. بانک مرکزی اروپا نیز در ۱۵ ماه اخیر برنامههای حمایتی اجرا کرده اما زمزمههایی درباره لزوم محدود شدن این برنامه ها به گوش می رسد. به نظر میرسد همه چیز به زمان مهار کرونا و بازگشایی موثر اقتصادها وابسته است. اگر سرعت واکسیناسیون در اروپا بالا رود ارزش یورو رشد خواهد کرد و شاخص دلار شانس کمتری برای صعود دارد. عملکرد شاخص دلار در نیمه نخست سال جاری میلادی مثبت بود و به احتمال زیاد در نیمه دوم سال نیز همان الگو تکرار خواهد شد. تحقق این پیشبینی به معنای از میان رفتن هیجان های مثبت در بازار مواد خام است و احتمالا شاهد افت قیمت برخی از این مواد خواهیم بود.
عامل دیگری که از رشد قیمت مواد خام جلوگیری می کند عادی شدن برنامه های پولی در اقتصادهای بزرگ است. با آنکه اختلال در عرضه از معادن و رشد تقاضا سبب میشود شرایط برای رونق بازار مواد خام مهیا باشد اما بانک های مرکزی بزرگ نرخ بالای تورم را تحمل نخواهند کرد و به تدریج برنامههای انبساطی محدود خواهد شد. همزمان، از نرخ رشد اقتصادها کاسته می شود طوری که سال آینده نرخ رشد شبیه سال ۲۰۱۹ خواهد بود.
اقتصادهای بزرگ قصد دارند برنامههایی برای توسعه زیرساختها اجرا کنند و این یک عامل حمایت از قیمت مواد خام است اما این برنامه ها بلندمدت هستند و نیز اگر قیمت ها خیلی بالا رود نه تنها از تقاضا کاسته میشود بلکه تولید افزایش خواهد یافت. بر مبنای آنچه بیان شد در نیمه دوم سال جاری میلادی بازار مواد خام پرهیجان نخواهد بود.
در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن مس در شش ماه اخیر نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.