آیا باید خیال مان از تداوم رونق بازارهای مختلف آسوده باشد؟ برای پاسخ دادن به این سوال که مهم ترین پرسش سرمایه گذاران است ضروری است به عواملی که زمینه ساز این رونق است توجه کنیم. تغییرات شاخص دلار یکی از این عوامل است. در هفته های اخیر همزمان با کاهش ..
بورس24 : تغییرات شاخص دلار یکی از مهمترین عوامل موثر بر بازارهای مختلف به ویژه بازار مواد خام است و سرمایه گذاران همواره باید این تغییرات را زیر نظر داشته باشند. شاخص دلار سال گذشته به میزان قابل ملاحظه کاهش یافت زیرا در آن دوران وضعیت اقتصادی آمریکا به دلیل شدت یافتن همه گیری کرونا بسیار بدتر از اروپا بود و نیز برنامههای حمایتی دولت و بانک مرکزی آمریکا فشارهای قابل ملاحظه بر ارزش دلار وارد کرد.
در سه ماه نخست سال جاری میلادی شاخص دلار از زیر ۹۰ به بالاتر از ۹۳ رسید اما در یک ماه گذشته شاهد کاهش این شاخص بوده ایم. در سه ماهه نخست امسال نرخ بازده اوراق ۱۰ ساله خزانه نیز رشد کرد و از زیر یک درصد به 1.77 درصد رسید اما در ماه جاری این نرخ کاهش یافته است. افت ارزش دلار به رشد قیمت مواد خام کمک میکند و رشد نرخ بازده اوراق خزانه سبب کاهش جذابیت بازار مالی میشود.
در یک ماه اخیر کاهش شاخص دلار و افت نرخ بازده اوراق خزانه سبب رشد قیمت مواد خام و رکوردشکنی شاخص های مالی شده است. آنچه در آینده رخ خواهد داد به وضعیت شاخص های اقتصادی، سرعت مهار کرونا، سیاستهای بانک مرکزی آمریکا و عملکرد اقتصاد اروپا و بانک مرکزی اروپا وابسته است. کاهش شاخص دلار در هفته های اخیر سبب شده دیدگاه تحلیلگران درباره افق این شاخص در سال جاری تغییر کند. ابتدای سال اکثر آنها معتقد بودند عملکرد شاخص دلار امسال مثبت خواهد بود اما حالا چنین باوری وجود ندارد. در واقع تغییراتی در عوامل موثر بر ارزش دلار به وجود آمده و تحلیلگران مشغول ارزیابی این تغییرات هستند.
بانک مرکزی آمریکا
شاید بتوان گفت مهم ترین عاملی که بر ارزش دلار تاثیر میگذرد سیاست های پولی بانک مرکزی آمریکاست. این نهاد در یک سال اخیر اقدامات بی سابقه برای حمایت از اقتصاد و شرکتها انجام داده و جروم پاول، رئیس بانک مرکزی در سخنرانی های اخیر خود بارها تاکید کرده برنامه های یاد شده ادامه پیدا خواهد کرد. یکی از وظایف بانک مرکزی مهار نرخ تورم است. نرخ هدف برای تورم ۲ درصد است و در فصول گذشته نرخ تورم با این رقم فاصله قابل ملاحظه داشته است. حالا به دلیل اجرای برنامههای فراگیر حمایتی و میزان بالای نقدینگی در اقتصاد، بسیاری از اقتصاددان ها معتقدند نرخ تورم به زودی از دو درصد عبور خواهند کرد و پایان سال به محدوده ۳ درصد میرسد.
این نگرانی بین سرمایهگذاران وجود داشته که ممکن است بانک مرکزی برای مهار نرخ تورم نرخ های بهره را بالا ببرد اما رئیس بانک مرکزی همواره تلاش کرده به سرمایه گذاران اطمینان دهد چنین اقدامی انجام نخواهد شد. بانک مرکزی رویکردی جدید در قبال نرخ تورم اتخاذ کرده به این معنا که این نهاد با افزایش نرخ تورم، برای مدتی تغییری در نرخهای بهره نخواهد داد زیرا در رویکردی جدید، متوسط نرخ تورم در یک بازه زمانی مبنای تصمیم گیری بانک مرکزی است. از آنجا که نرخ تورم سال ها پایین تر از دو درصد بوده بانک مرکزی اجازه خواهد داد مدتی نرخ تورم بالاتر از این رقم نوسان کند در نتیجه سرمایهگذاران نباید نگران افزایش نرخ های بهره از سوی بانک مرکزی باشند.
هفته پیش رو
اطمینان به تداوم برنامههای حمایتی سبب شده شاخصهای مالی در بورس آمریکا به سطوح بیسابقه افزایش یابند. در هفته پیش رو که آخرین هفته ماه جاری میلادی است، تعداد زیادی داده بسیار مهم از اقتصاد اروپا و اقتصاد آمریکا منتشر خواهد شد و نیز تعدادی از شرکتهای بزرگ عملکرد سه ماهه اول امسال را منتشر میکنند. دو موضوع مهم این هفته نیز مورد توجه قرار خواهد گرفت: نرخ تورم و برنامه بایدن در زمینه افزایش مالیات ها.
پیش بینی شده این هفته بایدن برنامه "خانواده های آمریکایی" و افزایش مالیات برای تامین بودجه این برنامه را معرفی کند. در سه روز پایانی هفته بر نوسان شاخص های مالی و ارزش دلار افزوده خواهد شد زیرا روز چهارشنبه نتیجه نشست کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا مشخص میشود و در روزهای پنجشنبه و جمعه داده های مهم از اقتصاد آمریکا و اروپا منتشر خواهد شد. اقتصاددان ها معتقدند در نشست این هفته بانک مرکزی تغییری در نرخ های بهره ایجاد نخواهد شد اما سخنان آقای پاول پس از نشست بسیار مهم است. انتظار میرود او بر حفظ شدن برنامههای حمایتی در آینده تاکید کند.
با آنکه وضعیت اقتصاد خوب است و بهتر هم خواهد شد اما بانک مرکزی عجلهای برای محدود کردن برنامههای حمایتی ندارد. تاکید پاول بر پایین باقی ماندن نرخ های بهره بر ارزش دلار فشار وارد خواهد کرد. پیش بینی شده این هفته شاخص دلار مثل هفته قبل کاهش خواهد یافت و اگر چنین شود وضعیت بازار مواد خام خوب خواهد بود. در هفته پیش رو سرمایهگذاران همچنین به اخبار مربوط به همه گیری به ویژه در اروپا و هند توجه خواهند داشت.
در زیر نمودار تغییرات شاخص دلار در شش ماه اخیر نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.