بانک سینا وابسته به بنیاد مستضعفان بر اساس ضوابط ناظر بر حداقل استانداردهای شفافیت و انتشار عمومی اطلاعات توسط مؤسسات اعتباری بهترین عملکرد را از منظر شفافیت در بین تمامی بانک های کشور دارد. در بازار سرمایه نیز این بانک از ابتدای سال بازدهی ١٧۵ درصدی به سهامداران خود هدیه داده است.
بورس24 : بانک سینا وابسته به بنیاد مستضعفان بر اساس ضوابط ناظر بر حداقل استانداردهای شفافیت و انتشار عمومی اطلاعات توسط مؤسسات اعتباری بهترین عملکرد را از منظر شفافیت در بین تمامی بانک های کشور دارد. در بازار سرمایه نیز این بانک از ابتدای سال بازدهی 175 درصدی به سهامداران خود هدیه داده است.
از جنبه عملیاتی، این بانک از معدود بانک های کشور است که در بحران مالی بانک ها در سال های 95 و 96 توانست روند سودآوری خود را تداوم بخشد. اطلاعات فصلی و ماهانه منتشر شده از سوی بانک سینا نشان می دهد این بانک در سال جاری نیز در مسیر سودآوری قرار دارد به گونه ای که در اغلب ماه ها تراز درآمد تسهیلات در مقابل سود سپرده ها مثبت بوده است. کسب 1800 میلیارد تومان درآمد از محل اعطای تسهیلات در مقابل پرداخت سود 1500 میلیارد تومانی باعث شده در مجموع در 9 ماهه نخست سال، بانک از این محل حدود 300 میلیارد تومان سود شناسایی کند.
بررسی ها نشان می دهد مانده تسهیلات اعطایی بانک سینا در نه ماهه نخست سال جاری رشد چندانی نکرده است. اما نکته حائز اهمیت در این زمینه آن که تنها حدود 6 درصد از مانده تسهیلات بانک سینا در زمره طبقه های سررسید شده، معوق و مشکوک الوصول دسته بندی شده و بیش از 93 درصد از مانده تسهیلات بانک جاری تلقی می شوند. میانگین نرخ تسهیلات اعطایی بانک نیز حدود 18 درصد بوده که از یک سو منطبق بر ابلاغیه های بانک مرکزی بوده و از سوی دیگر از میانگین نرخ وام اعطایی بسیاری از بانک ها بیشتر است. همچنین حدود 17 درصد از مانده تسهیلات اعطایی شرکت مربوط به شرکت های همگروه (شرکت های زیر مجموعه بنیاد مستضعفان) بوده که بر خلاف برخی شایعات منتشر شده نرخ سود تمام آن ها 18 درصد و یا بیشتر بوده و حدود 95 درصد از آن در طبقه جاری دسته بندی شده اند. به علاوه بانک معادل 2.9 درصد برای آن ها ذخیره مشکوک الوصل در نظر گرفته است.
با این وجود، مانده سپرده های دریافتی بانک در 9 ماهه اخیر نوسانات قابل توجهی را تجربه نکرده است. این موضوع نشان می دهد که سیاست کلی بانک عدم شرکت در قابت های منفی در حوزه جذب سپرده است. با این حال تلاش شده تا سپرده هایی با نرخ سود کمتر جذب شده و از این طریق قدرت سودآوری بانک افزایش یابد. از جمع سپرده های دریافتی حدود 95 درصد با نرخ سود 13 تا 19 درصد جذب شده و نرخ های سود بالا در عملیات این بانک جایگاهی ندارد. نکته قابل توجه دیگر در زمینه سپرده ها آن که سررسید تمامی آنها سال های 98 و 99 بوده تا به این ترتیب ریسک کاهش نرخ سود در سال های بعد، از سوی بانک مدیریت شود.
تمهیدات صورت گرفته در زمینه تسهیلات و سپرده های بانک نشان می دهد اسپرد مثبت در عملیات بانکداری وسینا پایدار بوده و سهامداران می توانند به تداوم سودآوری آن امیدوار باشند.
کاهش خالص بدهی مشتریان بابت اعتبارات اسنادی مدت دار و همچنین فروش بخشی از وثایق تملیکی از مهم ترین فعالیت های انجام شده از سوی بانک برای مولدسازی دارایی هاست. نکته قابل توجه دیگر در عملکرد بانک سینا، صفر بودن هزینه مالی است؛ موضوعی که در عملکرد بانک های کشور کمتر دیده شده است. این امر به آن معناست که بانک به لحاظ نقدینگی هیچ مشکلی نداشته و قادر است بدون نیاز به وام گیری از بانک مرکزی و دیگر بانک ها به تعهدات خود به موقع عمل نماید. رشد حدود 960 درصدی ورود وجه نقد ناشی از فعالیتهای عملیاتی در شش ماه نخست در مقایسه با شش ماهه قبل نیز این موضوع را تایید می کند.
مالکیت 10 درصدی هلدینگ توسعه اعتماد مبین (سهامدار عمده شرکت مخابرات) مهمترین دارایی وسینا در بخش سرمایه گذاری هاست. هر چند اطلاعاتی از ریز دارایی های این شرکت در دست نیست اما صرف در نظر گرفتن ارزش بازار شرکت مخابرات، ارزش روز سهم بانک سینا در این شرکت به حدود هزار میلیارد تومان بالغ می شود. شرکت سرمایه گذاری کوثر بهمن نیز بازوی سرمایه گذاری این بانک است که آخرین اطلاعات مالی منتشر شده، خالص ارزش دارایی های آن را حدود 1200 میلیارد تومان نشان می دهد. شرکت های صرافی سینا و توسعه سینا از دیگر شرکت های سرمایه پذیر در وسینا هستند. محاسبات تخمینی نشان می دهد جمع ارزش سرمایه گذاری های بانک بیش از ارزش بازار 2800 میلیارد تومانی بانک سیناست. بر اساس صورت های مالی شش ماهه جمع درآمدهای بانک از محل سرمایه گذاری ها حدود 190 میلیارد و از محل سپرده گذاری ها 86 میلیارد تومان بوده است. با این وجود کسب سود حدود 400 میلیارد تومانی از این محل در پایان سال 98 دور از انتظار نیست. (بخش عمده درآمد سرمایه گذاری های بانک در نیمه نخست سال شناسایی می شود.)
با این تفاسیر و با فرض تکرار هزینه های شش ماهه نخست در نیمه دوم سال، بانک سینا توانایی شناسایی سود خالص 350 میلیارد تومانی را در پایان سال 98 دارد که باعث می شود خرید سهام این بانک با قیمت های کنونی جذاب باشد. اما بی شک، پتانسیل بالقوه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها (با توجه به ارزش روز سرمایه گذاری ها و سایر دارایی های بانک) برگ برنده بزرگ وسیناست. هر چند تاکنون خبر موثقی در این مورد شنیده نشده؛ اما حتی در صورت عدم وقوع، این گوهر ارزشمند در قلب بانک سینا وجود دارد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.