بازار سهام چگونه می تواند در شرایط کنونی به مهار نقدینگی افسار گسیخته کمک کند و این نقدینگی به درستی وارد چرخه تولید گردد؟ نوشتاری از مسعود حجاریان کارشناس بازارهای مالی
مسعود حجاریان
جذب نقدینگی در شرایط کنونی اقتصاد- که هر روز قیمت یکی از کالاهای بازار را با بحران صعود مواجه می کند - ، بسیار مهمتر از قبل شده است . البته جذب نقدینگی در بازار سرمایه کمتر موجب کاهش نقدینگی و بیشتر موجب هدایت درست منابع می شود و اقتصاد کشور را نجات می دهد. جذب نقدینگی در بازار سرمایه بصورت های زیر میسر است که آثار متفاوتی در اقتصاد دارد .
۱- فروش و خرید سهام توسط مردم تغییری در شرایط اقتصادی نمی دهد و بهبودی در هدایت نقدینگی به حساب نمی آید و فقط موجب رونق بازار است.
۲- فروش سهام توسط دولت و یا نهاد ها ، تا حدود کمی موجب جذب نقدینگی سرگردان است زیرا موجب می شود که آنها کمتر از بودجه عمومی و نفت استفاده کنند . همچنین خصوصی سازی را گسترش می دهد و بطور کلی اقدامی خوب و ارزشمند است. دولت باید از اینموقعیت استفاده کنند و از تصدیگری خارج شوند .
۳- یکی از واگذاری هایی که در شرایط رونق بازار ( که با آن روبرو هستیم ) بسیار سود مند است، فروش سهام توسط بانک ها است که آن ها را از شرکت داری رها می سازد و اگر منابع حاصل از آن صرف بازپرداخت بدهی آنها به بانک مرکزی شود در کاهش نقدینگی و تورم هم نقش مهمی خواهد داشت.
۴- ولی کار درست آن است که نقدینگی جذب شرکتهای عضو بورس به ویژه شرکتهای صادراتی شود . ابزار اصلی این اقدام حق تقدم است که با افزایش سرمایه صورت می گیرد. متاسفانه شرکتها به سختی افزایش سرمایه می دهند و هم اکنون اوراق حق تقدم قابل توجهی در بازار نیست . و بازار نمی تواند نقش اساسی خود که تامین مالی شرکتهای عضو است را ایفا کند .
پیشنهاد می کنم شرکت ها به انتشار اوراق بدهی همت گمارند و بورس اوراق بهادار هم اوراق مشارکت شرکتی ( بدون رکن ضامن ) را هرچه سریعتر در دستور کار خود قرار دهد .
کارشناس بازار سرمایه
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.