Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

بورس انرژی آغاز به کار جذابی را در هفته جاری داشت تا جایی که بدون ثبت معاملاتی بزرگ و بر پایه داد و ستدهای معمول شاهد بودیم که نزدیک به ٣٠ میلیارد تومان تنها در یک روز ثبت شد که نشان می دهد بازار فیزیکی بورس انرژی مستعد قدرت نمایی های بیشتری است ثبات نسبی بهای مصنوعات فولادی پس از کاهش نرخ در طول هفته گذشته نشان می دهد این بازار بی میل به تغییر فاز قیمت ها نیست ولی هم اکنون بسترهای این تغییر به سمت رشد نرخ فراهم نشده است. این فرآیند تغییر اگرچه به زمان نیاز دارد ولی انین احتمال را می توان مطرح کرد که شواهد مورد انتظار ممکن است در روزهای آینده خودنمایی کند اگرچه وضعیت تقاضای مؤثر از بهبود بازار حکایت نمی کند. بازار پلیمرها اما منتظر اعلام قیمت های پایه است تا شاید تأثیرگذاری قیمت دلار بیش از پیش در بازار پلیمرها ایفای نقش کند. در بازار سکه آتی اما آرامشی نسبی حکمفرما بود که دلیل آن را نیز باید در ثبات شکننده بازار نقدی سکه دانست...

قدرت نمایی بورس انرژی

بورس24 : بورس انرژی آغاز به کار جذابی را در هفته جاری داشت تا جایی که بدون ثبت معاملاتی بزرگ و بر پایه داد و ستدهای معمول شاهد بودیم که نزدیک به 30 میلیارد تومان تنها در یک روز ثبت شد که نشان می دهد بازار فیزیکی بورس انرژی مستعد قدرت نمایی های بیشتری است. ثبات نسبی بهای مصنوعات فولادی پس از کاهش نرخ در طول هفته گذشته نشان می دهد این بازار بی میل به تغییر فاز قیمت ها نیست ولی هم اکنون بسترهای این تغییر به سمت رشد نرخ فراهم نشده است. این فرآیند تغییر اگرچه به زمان نیاز دارد ولی انین احتمال را می توان مطرح کرد که شواهد مورد انتظار ممکن است در روزهای آینده خودنمایی کند اگرچه وضعیت تقاضای مؤثر از بهبود بازار حکایت نمی کند. بازار پلیمرها اما منتظر اعلام قیمت های پایه است تا شاید تأثیرگذاری قیمت دلار بیش از پیش در بازار پلیمرها ایفای نقش کند. در بازار سکه آتی اما آرامشی نسبی حکمفرما بود که دلیل آن را نیز باید در ثبات شکننده بازار نقدی سکه دانست.

آغاز هفته ای جذاب در بورس انرژی

ثبت معامله نزدیک به 30 میلیارد تومان در روز شنبه نشان داد که هفته ای جذاب در بورس انرژی آغاز شده آن هم در شرایطی که هیچ معامله بزرگی ( بالای 5000 تن ) در این بازار ثبت نشد. به صورت دقیق تر بورس انرژی توانسته است با جذب و مدیریت معاملات خرد ، کوچک و متوسط بخش مهمی از سبد معاملاتی خود را متنوع سازد که خروجی آن افزایش مقاومت پذیری بورس انرژی در برابر تکانه هاست. رخدادی که در گزارش هفتگی بورس انرژی نیز به آن اشاره شده اگرچه عرضه روزهای آینده نشان می دهد که می توان در کنار تنوع معاملاتی ، به رشد ارزش داد و ستد کل در هفته جاری خوش بین بود. فردا 35 هزار تن نفت کوره در رینگ بین الملل عرضه خواهد شد که می تواند چهره معاملاتی این بازار را تغییر دهد. در روز جاری 14 هزار و 100 تن از انواع فرآورده های در بورس انرژی مورد معامله قرار گرفت که موجب شد ارزش معاملات بازار فیزیکی به نزدیکی 30 میلیارد تومان بالغ شود. در صورت تداوم این شرایط هفته ای جذاب در بورس انرژی به ثبت خواهد رسید. امروز برش سنگین شرکت پتروشیمی شازند ، حلال 402 پالایش نفت تبریز ، نفتای سنگین پالایش نفت تهران و حلال 402 پالایش نفت تهران در رینگ داخلی از جمله کالاهایی بودند که با رشد قیمتی مورد داد و ستد قرار گرفتند.

امسال؛ معامله بیش از 11 میلیارد کیلووات ساعت در بازار برق

بورس انرژی: در جریان معاملات روز جاری بورس انرژی ایران (شنبه 23 دی ماه 96)، بازار برق بورس انرژی ایران شاهد معامله 830 هزار قرارداد معادل 9 میلیون و 370 هزار کیلووات ساعت به ارزش 2 میلیارد و 563 میلیون ریال بود. شایان ذکر است در روز جاری، نمادهای بارپایه، میان‌باری، کم‌باری و بارپیک با متوسط قیمت 277، 310، 228 و 350 ریال بر کیلووات ساعت مورد معامله قرار گرفتند. لازم به ذکر است از ابتدای سال جاری تا کنون بالغ بر 11 میلیارد کیلووات ساعت برق در بورس انرژی ایران مورد معامله قرار گرفته است.

خاطر نشان می‌گردد در آغاز جلسه معاملاتی امروز نمادهای بار پیک روزانه، بار پایه روزانه، میان باری روزانه و کم باری روزانه 96/11/21، 96/11/22و 96/11/23و بار پیک هفتگی، بار پایه هفتگی، میان باری هفتگی و کم باری هفتگی 96/12/19 گشایش یافتند. همچنین نمادهای بارپیک روزانه، بارپایه روزانه، میان باری روزانه و کم باری روزانه 96/10/27 در پایان جلسه معاملاتی امروز متوقف شده و فرایند تحویل آنها آغاز شد.

مهمترین معاملات امروز در بازار فیزیکی بورس انرژی

نام کالا

حجم کل معامله شده بر حسب واحد عرضه

واحد عرضه

متوسط قیمت معامله

قیمت پایه

واحد قیمت دهی

متانول پتروشیمی زاگرس در رینگ داخلی

125

تن

14971

14971

ریال

حلال 400 پالایش نفت اصفهان در رینگ داخلی

30000

لیتر

16972

16972

ریال

حلال 410 پالایش نفت اصفهان در رینگ داخلی

60000

لیتر

16816

16816

ریال

سی اس او پالایش نفت شازند در رینگ داخلی

648

مترمکعب

13946

13946

ریال

گاز مایع بوتان پالایش نفت کرمانشاه در رینگ بین الملل

506

تن

481.65

481.65

دلار (بانک مرکزی)

گاز پروپان صنعتی پتروشیمی بندر امام در رینگ داخلی

0

تن

-

23957

ریال

گاز بوتان صنعتی پتروشیمی بندر امام در رینگ داخلی

0

تن

-

23145

ریال

گاز مایع صنعتی پتروشیمی بندر امام در رینگ داخلی

30

تن

23307

23307

ریال

گاز مایع صنعتی پتروشیمی بندر امام در رینگ داخلی

100

تن

23307

23307

ریال

برش سنگین پتروشیمی بندر امام در رینگ داخلی

506

تن

14931

14931

ریال

حلال 404 پالایش نفت شیراز در رینگ داخلی.عمده

2500000

لیتر

16504

16504

ریال

نفتای سبک پالایش نفت شیراز در رینگ داخلی

2000

تن

19632

19632

ریال

برش سنگین شرکت پتروشیمی شازند در رینگ داخلی

1012

تن

15615

14931

ریال

حلال 402 پالایش نفت تبریز در رینگ داخلی

3000000

لیتر

21304.052

20579

ریال

آیزوفید پالایش نفت تبریز در رینگ داخلی

0

تن

-

15479

ریال

حلال 404 پالایش نفت تبریز در رینگ داخلی

0

مترمکعب

-

16504

ریال

آیزوریسایکل پالایش نفت تبریز در رینگ داخلی

100

تن

18435

18435

ریال

نفتای سنگین پالایش نفت تهران در رینگ داخلی

4500

تن

20214.22222

19632

ریال

حلال 402 پالایش نفت تهران در رینگ داخلی

500000

لیتر

19819

18018

ریال

مقاوم سازی بورس انرژی از تکانه های احتمالی

بورس انرژی: آرامش نسبی در معاملات بورس انرژی در هفته گذشته محرز بود اگرچه عدم ثبت معاملات بزرگ و همچنین عرضه 56 محموله مختلف نشان می دهد که تنوع معاملاتی و مقاوم سازی بورس انرژی هم اکنون از یک فاز تئوریک ، وارد فاز عملیاتی خود شده است. این شرایط نشان می دهد که روح اقتصاد مقاومتی در تنوع ابزارها ، گستره معاملاتی ، توجه به بخش خصوصی ، افزایش تاب آوری(انعطاف دربرابر رخداد ها) در برابر نوسانات اقتصادی و حتی سیاسی و همچنین امنیت معاملات در بستر بورس انرژی فراهم شده است. با توجه به جایگاه این بازار شفاف در کاهش انحرافات اقتصادی و تغییر فاز محموله ها به شیوه های غیر رسمی و حتی بعضاً قاچاق ، نمره قابل قبولی به بورس انرژی در خصوص اقتصاد مقاومتی تعلق خواهد گرفت. رونق معاملات برق فیزیکی و فاصله گرفتن از مکانیزم های رسمی قیمت گذاری یکی دیگر از دستاوردهای بورس انرژی محسوب می شود .

در هفته گذشته در بازار فیزیکی بورس انرژی شاهد هفته ای نسبتاً آرام بودیم که در آن بیش از 45 هزار تن از انواع فرآورده های نفتی ، گازی و پتروشیمی مورد معامله قرار گرفت. این در حالی بود که در این بازه زمانی هفتگی؛ ارزش معاملات نیز رقمی نزدیک به 93 میلیارد تومان بود که از یک سو از متوسط معاملات هفتگی در سال جاری فراتر بوده و از سوی دیگر نشان دهنده وضعیت با ثباتی و رو به رشدی در این بازار است. از نکات مهم معاملات در هفته ای که گذشت می توان به داد و ستد انواع فرآورده ها با حجم معاملاتی برابر و یا کمتر از 5000 تن اشاره کرد که نشان می دهد پتانسیل اصلی داد و ستد در این بازار بر دوش معاملات کوچک و خرد بوده و حتی با ثبت این شرایط ارزش معاملاتی جذابی به ثبت رسیده است. این ویژگی نشان دهنده آن است که تنوع معاملاتی در بازار فیزیکی بورس انرژی افزایش یافته و این بازار مالی خود را از نیازمندی به داد و ستد محموله های بزرگ جدا کرده است. این مطلب به معنی مقاوم سازی بورس انرژی تعبیر می شود یعنی با فرض وجود ظرفیت های معاملاتی محموله های بزرگ ، باز هم تنوع تولیدکنندگان و همچنین گستردگی خریداران مورد توجه قرار گرفته و می تواند از تکانه های مختلف فاصله بگیرد. این نکته اگرچه ماه های قبل در استراتژی های توسعه بورس انرژی مورد توجه قرار گرفته بود ولی تأثیرگذاری آن را هم اکنون می توان رصد کرد. در گذشته بار اصلی معاملات بر عهده داد و ستدهای بزرگ بیش از 10 هزار تن و مخصوصاً نزدیک به 30 هزار تن بوده ولی در هفته گذشته از محموله های برجسته ، تنها یک داد و ستد 5 هزار تنی مورد معامله قرار گرفته و سایر 55 عرضه کمتر از این رقم بوده است. این رویکرد معاملاتی در نهایت می تواند جایگاه بورس انرژی را حتی با فرض رخدادهای پیش بینی نشده جدید در یک حاشیه امن قرار داده اگرچه تصمیمی بود که ماه ها قبل در بدنه مدیریتی بورس انرژی به آن پرداخته شده بود. رونق معاملات فیزیکی برق در بورس انرژی از نکات دیگری است که در روزهای اخیر به درستی ؛ بیش از پیش مورد توجه رسانه ها قرار گرفته است. معاملات برق به صورت فیزیکی یعنی داد و ستد بین نیروگاه به عنوان تولیدکننده اصلی و مصرف کننده نهایی با ظرفیت خرید بیش از 5 مگاوات ساعت در هفته های اخیر توسعه بسیاری پیدا کرده و به آرامی به یکی از بسترهای جدید برای توسعه این بازار بدل شده است. از ۱۴ تیرماه سال جاری یعنی از ابتدای راه‌اندازی معاملات مستقیم مصرف‌کنندگان بزرگ تاکنون یک میلیون و ۹۸۰ هزار کیلو وات ساعت برق در بازار فیزیکی عرضه شده که از این میزان ۷۲۸ هزار و ۱۰۰ کیلو وات آن مورد معامله قرار گرفته است. این در حالی بود که این تنها در دی ماه سال جاری بیش از 357 هزار کیلو وات از این رقم داد و ستد شده که نشان دهنده افزایش محسوس حجم و ارزش معاملات است. این نکته در کنار روند افزایشی و ممتد حجم معاملات برق فیزیکی را می توان این گونه تفسیر کرد که تقویت اطلاع رسانی از ساز و کار فرآیندها و با وجود جذابیت های قیمتی این موفقیت را حاصل کرده و از این پس بازار برق فیزیکی نیز می تواند در موفقیت های بورس انرژی دخیل باشد.

تغییر فاز زیرپوستی بازار فولاد

بازار فولاد در روز ابتدایی هفته با آرامش قیمتی رو به رو شد اگرچه جرقه های مهمی از رشد نرخ در این بازار ثبت گردید اما این افزایش قیمت ها محدود بوده ولی نشان دهنده آن است که این بازار با یک پتانسیل و احتمال تغییر فاز مهم رو به رو شده که می تواند به تداوم رشد قیمت ها منجر شود. این در حالی است که در روز شنبه قیمت دلار باز هم وارد یک فاز کاهشی شد اگرچه افزایش نرخ روزهای قبل دلار هنوز در بازار فولاد نقش آفرینی نکرده بود. این شرایط را می توان این گونه تحلیل کرد که رشد نرخ کلی در روزهای اخیر در بازار دلار از هم اکنون فرصت خودنمایی در بازار فولاد را بدست آورده است که می تواند تکانه جدیدی برای بازار فولاد به شمار بیاید. در خصوص واقعیت های دلاری در بازار فولاد می توان به امیدواری به افزایش حجم صادرات اشاره کرد که ساده ترین خروجی آن را می توان در کاهش عرضه در بازار داخلی و افزایش عرضه های صادراتی دانست و به معنی احتمال افزایش قیمت فولاد است. در هر حال روند افزایشی قیمت ها در بازار فولاد هنوز جدی و مهم تلقی نمی شود و نمی توان این روند قیمتی را معرفی برای کل هفته به شمار آورد. البته در بازارهای جهانی باز هم روند افزایشی جدیدی شکل گرفته اما هنوز قدرتمند نیست و پتانسیل تأثیرگذاری چندانی بر بازار داخلی ایران ندارد. عرضه های مصنوعات فولادی در بورس کالا نیز تماماً بدون مشتری باقی ماند اگرچه تنها 3 عرضه ثبت شد.

در هر حال بازار از هم اکنون برای افزایش قیمت ها آماده شده است که در این خصوص در هفته گذشته بارها احتمالات مختلف را مورد بررسی قرار دادیم. شنیده ها حکایت از آن دارد که باز هم جلسات تولیدکنندگان فولاد از سر گفته خواهد شد و این در عرف اهالی بازار به معنی ایجاد پتانسیل های جدیدی برای رشد قیمت هاست اگرچه فاز روانی این مطلب شاید بیش از تأثیرگذاری واقعی آن بر بازار باشد. البته قیمت قراضه نیز افزایشی بود ولی شاهد ثبات نسبی قیمت شمش بودیم.

به صورت دقیق تر می توان گفت که بازار فولاد در مواجهه با یک تغییر جهت قیمتی است که البته هنوز شواهدی متقن از رشد قیمت ها دیده نشده ولی تعقیب جریان های قیمتی در روزهای اخیر نشان می دهد که تغییر فاز نرخ چندان هم دور از ذهن نیست. این در حالی است که می توان از هم اکنون از احتمال رشد قیمت ها سخن گفت ولی این افزایش قیمتی به زیرساخت هایی نیاز دارد که یکی از آن ها تغییر فاز روانی بازار به سمت رشد قیمت ها و در ادامه افزایش تقاضاست که با رشد نرخ های پیشنهادی از سوی کارخانجات تولیدی هم آواز خواهد شد. به نظر می رسد این شرایط کلی در طول هفته جاری رخ دهد ولی نمی توان زمان دقیقی را برای آن اعلام کرد ولی در هر حال نظر بورس24 بر رشد نرخ هاست.

برخی از مهمترین معاملات محصولات فولادی در بورس کالای ایران

نام کالا

تولید کننده

نوع قرارداد

قیمت پایه عرضه ریال

قیمت پایانی میانگین ریال

عرضه تن

تقاضا تن

حجم معامله تن

تیرآهن متوسط 16

گروه ملی صنعتی فولاد ایران

نقدی

22,111

-

110

0

0

تیرآهن 18

گروه ملی صنعتی فولاد ایران

نقدی

22,202

-

110

0

0

تیرآهن 14

گروه ملی صنعتی فولاد ایران

نقدی

22,294

-

110

0

0

بازار فولاد در هفته ای که گذشت

بازار فولاد که طی هفته‌های اخیر چندین فاز متفاوت قیمتی را تجربه کرده است، در سومین هفته معاملاتی دی ماه نیز شاهد افت قیمتی در بازار شمش، مقاطع ساختمانی و صنعتی بود. به گزارش کارگزاری آبان، در هفته معاملاتی منتهی به 22 دی ماه 96 معامله‌گران بازار فولاد افت قیمتی یا در برخی روزها ثبات قیمت مصنوعات فولادی را تجربه کردند. بر این اساس اغلب عرضه کنندگان در پی کمبود تقاضا قیمت محصولات را با افت چند ده تومانی روانه بازار کردند.

در حالی که در بازار آزاد روند نزولی آهن‌آلات و شمش به ثبت رسید در بورس کالا 4 محصول با رشد قیمت پایانی روبه‌رو شدند. تختال فولاد هرمزگان، میلگرد فولاد کرمان و دو سبد میلگرد متعلق به ذوب‌آهن محصولاتی بودند که در پی رشد تقاضا با افزایش قیمت پایانی روبه‌رو شدند.

در مجموع هفته 153 هزار و 519 تن انواع فولاد به تابلو آمد و حجم معامله در رقم 153 هزار و 299 تن به ثبت رسید.

در شرایطی که فاکتورهای تعیین کننده قیمتی در بازار حکایت از تداوم این روند کج دار و مریز دارد -مگر آنکه در ایام نزدیک به پایان سال شاهد افزایش حجم خریدها و به تبع قیمت محصولات فولادی باشیم،- اما برای سال پیش رو کارشناسان و دست‌اندرکاران بازار پیش‌بینی‌های چندان روشنی نسبت به وضعیت بازار اظهار نمی‌کنند.

همانطور که می‌دانیم مهمترین عوامل اثرگذار بر ورود تقاضا به صنعت فولاد مساله پروژه‌های عمرانی و زیرساختی دولت و از سوی دیگر ساخت و سازهای مسکونی است.

در حال حاضر در بازار مسکن به ویژه در شهرهای بزرگ شاهد افزایش حجم معاملات و قیمت‌ها هستیم که این امر اگرچه از بهبود روند نقاضا در بازار مسکن حکایت دارد اما به معنای رونق ساخت و ساز نیست. بازار مسکن، به مدد دوپینگ پولی- مالی دولت دهم، رشد نامتعارف و حبابی را طی سال های ۸۹ تا نیمه اول ۹۲ تجربه کرد. این بازار از نیمه دوم سال ۹۲ وارد دوره رژیم درمانی شد. شرایط رکود عمیق تا اواخر سال ۹۴ بر این بازار حکمفرما بود که با تخلیه این بازار از سوداگران همراه شد. از سال ۹۵، تحرکات اندکی در بازار مسکن تهران مشاهده شد. البته نمی توان از این تحرکات، تعبیر به رونق بازار مسکن کرد؛ اما رکود هم برازنده آن نبود. به تدریج برخی از ترمزها از جلوی پای بازار مسکن برداشته شد و آثار بهبود در این بازار دیده شد که اوج آن را در روند معاملات آذرماه 96 این بازار شاهدیم. بهبود درآمدهای نفتی و نرخ رشد اقتصادی به دلیل رفع تحریم‌های هسته ای و افزایش چشم گیر وام های خرید مسکن در دولت روحانی، تاثیرات مثبتی بر بازار مسکن برجا گذاشتند؛ ولی حجم خانه‌های نوساز کماکان بیشتر از آن است که گریبان این بازار را رها کند.

کارشناسان بازار مسکن پیش‌بینی می‌کنند در سال پیش رو شاید روند ساخت و سازها در مناطق مختلف کشور و بعضا تهران به ویژه در بحث مقاوم‌سازی خانه‌های مسکونی و ساخت منازل جدید برای زلزله‌ زده‌ها با رشد مواجه شود اما این افزایش توان خروج بازار ساخت و سازهای مسکونی از رکود را نخواهد داشت.

در همین حال همانطور که اشاره شد بخش مهمی از تقاضای بازار فولاد نیز از سمت پروژه‌های عمرانی به این بازار تزریق می‌شود. دولت در لایحه بودجه سال ۹۷ درحالی اعتبارات عمرانی را ۶۰ هزار میلیارد تومان اعلام کرده، که این رقم در قانون بودجه ۹۶ حدود ۷۸ هزار میلیارد تومان بوده است. این موضوع در حالی است که بنظر می‌رسد همانند سال‌های قبل برنامه دولت اختصاص بودجه عمرانی به پروژه‌هایی است که پیشرفت فیزیکی بالایی دارند و تا زمان بهره‌بردای فاصله کوتاه است.

بنا بر عوامل برشمرده بنظر می‌رسد تقاضای تزریق شده به بازار از جانب این دو فاکتور مهم توان خروج بازار فولاد از رکود سال‌های اخیر و چشاندن طعم رونق به این بازار را نخواهد داشت و کماکان فولادسازان بزرگ توان و تمرکز خود را بر بازارهای صادراتی خواهند گذاشت. بنابراین در بازار فولاد کماکان گاه به گاه شاهد نوسانات مقطعی که گاهی متاثر از افزایش نرخ ارز، رشد قیمت‌های جهانی فولاد، کمبود و رشد قیمت مواد اولیه تولید شمش و … رخ می‌دهد رقم خواهد خورد.

آخرین وضعیت فولاد و سنگ‌آهن در بازارهای جهانی

هفته گذشته در استرالیا یک طوفان در حال گسترش به شمال غرب این کشور بوجود آمد که بندر Hedland قلب صادرات این کشور در مرکز آن قرار داشت، از این رو فعالان بازار انتظار کاهش صادرات سنگ آهن استرالیا در پایان هفته را داشتند.

قیمت‌ها نیز ناشی از این نگرانی و تداوم ذخیره‌سازی چینی‌ها قبل از تعطیلات ماه فوریه چین بالا رفت و به بیش از 78 دلار در هر تن رسید که بسیار نزدیک به اوج قیمت 6 ماهه است، اگرچه انتظار تداوم این رشد با توجه به موجودی بالای انبارها در 45 بندر وارداتی چین و محدود خواهد بود. در همین حال قیمت بیلت تانگشان همراستا با شاخص میلگرد بورس شانگهای روندی صعودی داشت و به سقف 3700 یوان بر تن رسید.

در این میان پایگاه خبری steel mint اواسط دسامبر دولت چین اعلام کرده تعرفه صادرات فولاد از اول ژانویه 2018 کاهش می‌یابد. در این اصلاحات، مقاطع فولادی بیشترین نفع را می‌برند چون تعرفه آن‌ها کاملا برداشته شده، تعرفه ورق تخت استاینلس استیل نیز از 10 درصد به 5 درصد رسیده و تعرفه بیلت از 15 درصد به 10 درصد رسیده است.

بدین ترتیب با در نظر گرفتن این عوامل، تحلیل گران پیش بینی می کنند گرچه تا 18 مارس به دلیل کاهش تولید، صادرات فولاد چین پایین است ولی انتظار می‌رود پس از ماه مارس با توجه به حذف یا کاهش تعرفه ها، صادرات فولاد چین بهبود یابد. البته با توجه به برآورد تقاضای بالای داخلی در سال جاری‌، این رشد صادرات چندان چشمگیر نخواهد بود. همچنین برای سال 2018 پیش بینی شده میزان رشد قیمت فولاد همچون سال 2017 نباشد چون عرضه منظم‌تر خواهد شد.

پیچیدگی بازار پلیمرها

رشد قیمت دلار در طول هفته گذشته احتمال افزایش نرخ های پایه در بورس کالا را تقویت کرده است آن هم در وضعیتی که قیمت های جهانی هم با رشد قیمت نفت خام وارد یک فاز صعودی شده و از افزایش قیمت های پایه حمایت خواهد کرد. این شرایط موجب شده تا اغلب فعالان بازار برای افزایش قیمت ها متفق القول باشند یعنی باید بازار داخلی همچون هفته گذشته با رشد نرخ رو به رو گردد که چنین نشد. به صورت دقیق تر پس از یک هفته صعودی در بازار پلیمرها ، اواخر هفته گذشته این بازار کاهشی و در روز شنبه نیز برخی از گریدها رشد نرخ و بعضی دیگر کاهش قیمت را تجربه کردند که نشان می دهد بازار با گذشته اختلاف دارد. کاهش نرخ در بازار داخلی را می توان پس از تداوم افزایش قیمت ها تا حدودی منطقی ارزیابی کرد ولی در شرایطی که احتمال افزایش نرخ های پایه در بورس کالا جدی است ، شاید این روند نوسانی چندان هم منطقی به نظر نرسد. واقعیت آن است که بازار با رشد قیمت ها بخشی از تقاضای خود را از دست داده و عقب گرد خریداران یکی از داده های مهم در بازار پلیمرها محسوب می شود و همین نکته یعنی تعویق تقاضا خود به سیگنالی مخرب بدل شده که از یک سو حجم معاملات را کاهش داده و از سوی دیگر تولید در صنایع پایین دستی را با مشکل رو به رو ساخته است. در هر حال بازار راهی جز تأمین مواد اولیه خود از بورس کالا را پیش چشم خود متصور نمی بیند بنابراین افزایش قیمت های پایه به معنی رشد نرخ در بازار داخلی هم تخمین زده خواهد شد. با توجه به این موارد و در صورت افزایش قیمت های پایه باید منتظر هفته ای افزایشی در بازار پتروشیمی باشیم.

بیم و امید دلاری در بازار پتروشیمی

کاهش حجم معامله پلیمرها در کنار افزایش حجم داد و ستد محصولات شیمیایی در کنار افزایش قیمت ها در بازار آزاد مهمترین رخدادها در بازار محصولات پتروشیمی در هفته گذشته بودند اگرچه اغلب این موارد بی ارتباط با رشد قیمت دلار نبود. به گزارش کارگزاری آبان؛ احتمال افزایش قیمت های پایه در بورس کالا برای هفته پیش رو از هم اکنون در گفتگوهای اهالی بازار شنیده می شود.

بازار پلیمرها در هفته گذشته به رغم رشد قیمت ها با کاهش حجم معاملات رو به رو شد که یک نکته نسبتاً عجیب محسوب می شود. در هفته گذشته شاهد افت 8.3 درصدی حجم معامله پلیمرها بودیم که دلیل اصلی آن را باید در کاهش 8.25 درصدی حجم عرضه ها جستجو کرد که در نهایت بازار را با یک عقب نشینی رو به رو ساخت. این در حالی بود که افت حجم عرضه ها اغلب برای گریدهای جذابی ثبت شد که می توانستند حجم معاملات را تقویت کرده و از التهاب در بازار پلیمرها جلوگیری کنند. همین موارد در نهایت چهره ای نه چندان جذاب را برای بازار آزاد پلیمرها رقم زد تا جایی که کاهش حجم معاملات در بورس کالا که به کاهش تزریق مواد اولیه پلیمری به بازار داخلی منجر می شود در نهایت فرش قرمزی برای رشد قیمت ها بود. با توجه به افزایش مجدد قیمت دلار به نظر می رسد بازار پلیمرها مستعد تغییرات جدیدی است اگرچه قیمت های فعلی به قدری بالاست که بسیاری از خریداران تمایل خود به خرید را از دست داده اند. این در حالی بود که بازار محصولات شیمیایی با وجود ثبات نسبی عرضه ها ، 25 درصد رشد حجم معاملات را ثبت کردند که نشان دهنده وجود تقاضا در این بازار بود.

رشد قیمت دلار در بازار آزاد و همچنین افزایش قیمت های پایه در بورس کالا موجب شد تا یک هفته افزایشی در بازار پتروشیمی ها رقم بخورد. این در حالی بود که برخی از خریداران در بازار داخلی در اوایل هفته اقدام به خرید کردند تا تقاضای جدیدی در بازار خودنمایی کند. عدم رشد عرضه ها در بورس کالا مخصوصاً برای گریدهای جذاب نیز موجب شد تا فعالان بازار بیش از پیش نگران رشد قیمت ها و همچنین در دلهره تأمین مواد اولیه خود قرار بگیرند که موجب شد این روند افزایش قیمت ها در اواسط هفته نیز ادامه یابد تا جایی که نرخ های بالایی در بورس و بازار کشف شدند. افزایش محسوس قیمت ها موجب شد تا به صورت واقعی بسیاری از خریداران؛ دیگر توان خرید نداشته باشند و با کاهش تقاضا و دقیق تر ، خرید به میزان ضرورت نه به مقدار نیاز صورت پذیرد و بسیاری از خریداران نیز تقاضای خود را به تعویق انداخته و به آینده موکول کنند. این شرایط در کنار احتمال افزایش حجم عرضه ها در هفته آینده نیز موجب شد تا بسیاری از گریدها در روز چهارشنبه افت نرخ داشته باشند تا پایان هفته شاهد بازاری کاهشی باشیم. این شرایط در نهایت به هفته ای افزایشی در بازار پتروشیمی ها منتهی شد تا بازار در هفته آینده با بیم و امید از رشد قیمت ها به کار خود ادامه دهد.

مهمترین رخدادها در بازار محصولات پتروشیمی در هفته گذشته:

  • افزایش قیمت ها در بورس کالا و بازار داخلی
  • کاهش 8.25 درصدی حجم عرضه پلیمرها در بورس کالا و ثبت رقم 63 هزار و 263.4 تن ( بدون احتساب معاملات سلف – مچینگ و نقدی – مچینگ ) که کمترین حد از هفته اغازین سال جاری تاکنون است.
  • رشد 3.64 درصدی تقاضای پلیمرها به رغم کاهش عرضه که موجب شد حجم تقاضا به 102 هزار تن افزایش یابد که بیشترین رقم در 4 هفته اخیر است.
  • کاهش 8.29 درصدی حجم معامله پلیمرها و ثبت رقم 54 هزار و 324.28 تن که از یک روند کاهشی جدید و البته نگران کننده خبر می دهد.
  • ثبت 1.61 برابری تقاضا در برابر عرضه ها که بیشترین رقم در 4 هفته اخیر است.
  • معامله 85.87 درصدی عرضه ها در بورس کالا که به نسبت هفته قبل از آن از تغییر چندانی برخوردار نیست و در کنار کاهش عرضه ها نشان می دهد که وضعیت خرید بر اساس عرضه های ثبت شده تغییری نداشته است.
  • افزایش قیمت ها در اوایل هفته گذشته که موجب شد یک هفته افزایشی در بازار آزاد رقم بخورد اگرچه در روزهای پایانی بخشی از رشد قیمت ها متعادل شد ولی باز هم هفته ای افزایشی به ثبت رسید.
  • رشد قیمت های پایه در بورس کالا در هفته گذشته که در نهایت معاملات این بازار را هم با افزایش نرخ رو به رو کرد.
  • کاهش نسبی عرضه ها در بسیاری از گریدهای جذاب که موجب شد التهاب در این بازار باز هم خودنمایی کند.
  • رشد عرضه در گریدهای مختلف PVC ، سنگین فیلم و سنگین تزریقی به رغم کاهش حجم عرضه ها در سایر گریدهای مهم
  • التهاب مجدد در بازار پلی پروپیلن ها که دلیل اصلی آن را می توان کاهش عرضه و نگرانی از تداوم این شرایط به شمار آورد.
  • رشد قیمت دلار در بازار آزاد که از یک سو جذابیت خرید را افزایش داده و از سوی دیگر نگرانی از تداوم رشد قیمت های پایه را برجسته تر می سازد.
  • رواج شایعاتی در خصوص عدم عرضه گریدهای پایپ ( لوله ) در روزهای آینده اگرچه این شرایط تاکنون با شفاف سازی چندانی رو به رو نبوده است.
  • رشد 0.21 درصدی حجم عرضه ترکیبات شیمیایی در بورس کالا و ثبت رقم 34 هزار و 900 تن که رقم نسبتاً متعادلی محسوب می شود.
  • افزایش 50 درصدی حجم تقاضای محصولات شیمیایی که نشان دهنده نگرانی از رشد قیمت ها و جذابیت عرضه هاست.
  • افزایش 25 درصدی حجم معامله ترکیبات شیمیایی در هفته گذشته و ثبت رقم 21 هزار و 692 تن که بالاترین رقم در 8 هفته اخیر است.
  • معامله 62.16 درصدی حجم عرضه ترکیبات شیمیایی در بورس کالا که رقم نسبتاً متناسبی به شمار می رود.
  • انتظار برای اعلام قیمت های پایه جدید در هفته پیش رو در بازار محصولات پتروشیمی.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24