Bourse24 Ads 245
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 236
تبلیغ بورس24

علی چگینی مدیر کل دفتر برنامه­ ریزی و اقتصاد مسکن در این باره اعلام کرد: تجربه و دانش نشانگر آن است که دوره‌های رکود در بخش مسکن، معمولا بین ۳ تا ۴ سال در کشور به طول می‌انجامد. رکود کنونی بخش مسکن ۴ ساله شده اما باید توجه داشت که این رکود به تبعیت از اقتصاد کشور، رخ داد و تنها شامل بخش مسکن نبود که شامل مجموعه اقتصاد کشور می‌شد. با این حال، در بازار مسکن امسال علائم پیش ‌رونق و خروج از رکود را می‌توان مشاهده کرد و البته امسال پیش‌بینی رشد شدید در قیمت نمی‌شود زیرا انتظار آن است که میانگین قیمت مسکن در تهران به اندازه نرخ تورم عمومی افزایش پیدا کند...

ماجرای تفاوت دو نرخ رشد در بازار مسکن

بورس24 : بازار مسکن در سال گذشته با توجه به نتایج سرشماری نفوس و مسکن سال 95، دو نرخ رشد متفاوت و متضاد از هم را در دو متغیر سرنوشت­ ساز در این بازار، تجربه کرد.

گزارش سرشماری حکایت از آن دارد تعداد کل خانه­ ها یا همان واحدهای مسکونی در کشور طی 5 سال، تنها 18 درصد افزایش پیدا کرده است اما در مقابل، تعداد خانه های خالی یا همان واحدهای بدون سکنه و بلااستفاده، در این مدت، 55 درصد افزایش پیدا کرده است.ظاهر آمار اول، از وضعیت مطلوب در بازار مسکن خبر می ­دهد اما ترکیب آن با آمار دوم، نشان از رونق انحرافی در بازار مسکن سال­ های اخیر به خصوص در سال­ های 90 تا 92 حکایت دارد. اتفاقی که سبب شد رکود عمیق در سال­ های 93 تا 95 دامن­ گیر بخش مسکن و ساختمان شود.

بخش مسکن چهارمین سال رکود را پشت­ سر گذاشته با این تفاوت که در حال حاضر، اگر چه بازار مسکن –هم معاملات و هم ساخت و ساز- هنوز وارد فاز رونق نشده اما شدت رکود به کمترین حد خود رسیده و در برخی حوزه ­ها از جمله حوزه فروش آپارتمان­ های کوچک متراژ در پایتخت، رشد محسوس و البته ناچیز نیز اتفاق افتاده است.

علی چگینی مدیر کل دفتر برنامه­ ریزی و اقتصاد مسکن در این باره اعلام کرد: تجربه و دانش نشانگر آن است که دوره‌های رکود در بخش مسکن، معمولا بین ۳ تا ۴ سال در کشور به طول می‌انجامد. رکود کنونی بخش مسکن ۴ ساله شده اما باید توجه داشت که این رکود به تبعیت از اقتصاد کشور، رخ داد و تنها شامل بخش مسکن نبود که شامل مجموعه اقتصاد کشور می‌شد. با این حال، در بازار مسکن امسال علائم پیش ‌رونق و خروج از رکود را می‌توان مشاهده کرد و البته امسال پیش‌بینی رشد شدید در قیمت نمی‌شود زیرا انتظار آن است که میانگین قیمت مسکن در تهران به اندازه نرخ تورم عمومی افزایش پیدا کند.

چگینی درباره علت شکل ­گیری رکود عمیق در بخش مسکن طی 4 سال گذشته، گفت: عامل اصلی این رکود، ساخت و سازهای انبوه خارج از الگوی تقاضا در سال­ های 90 تا 92 بود. مدیرکل دفتر برنامه‌ریزی و اقتصاد مسکن با اشاره به این که در این سال ها حجم ساخت مسکن بسیار زیاده بوده است، ادامه داد: بر اساس آمار سرشماری سال ۱۳۹۵؛ دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی خالی وجود دارد و همه می‌خواهند بفروشند بنابراین ظاهر بازار مسکن نشان می­ دهد به دلیل مازاد عرضه آماده فروش، انباشت تقاضا در بازار وجود ندارد و عرضه و تقاضا از تعادل لازم حتی به نفع عرضه برخوردار است اما در واقعیت، به دلیل عدم ارتباط حداقلی بین بخش زیادی از آپارتمان­ های ساخته شده –عمدتا متراژ بزرگ و لوکس- و تقاضای مصرفی، بخشی از عرضه طی سال­ های 90 تا 95 به شکل خانه خالی،‌ باعث حبس سرمایه­ های ساختمانی شده است. در 5 سال اخیر، حجم کل موجودی مسکن کشور 18 درصد افزایش پیدا کرد اما در همین فاصله، حجم خانه­ های خالی با رشد 55 درصدی مواجه شد. در این فاصله، کمتر از 4 میلیون واحد مسکونی جدید در شهرهای کشور ساخته شد اما یک میلیون از این حجم عرضه جدید، مستقیم وارد بازار خانه ­های خالی شد تا تعداد واحدهای مسکونی بدون استفاده از یک میلیون و 600 هزار واحد به 2 میلیون و 600 هزار واحد افزایش یابد.

بازار مسکن نزدیک به ۴ سال است که در رکود عمیق بسر می­ برد و این اتفاق عمدتاً محصول شوک‌های قیمتی و تبعات ناشی از آن بوده که در سال‌های ۹۰ تا ۹۲ در بازار مسکن ایجاد شد. سال 92 قیمت مسکن با جهش روبرو شد.

مدیر کل دفتر برنامه ­ریزی و اقتصاد مسکن درباره آینده بازار ملک با توجه به انتخاب مجدد حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری،‌ گفت: رونق ملایمی در بازار معاملات مسکن انتظار می‌رود و به روال دولت یازدهم در دولت دوازدهم نیز پیش‌بینی شوک‌های قیمتی در بازار معاملات مسکن منتفی خواهد بود.

وی با اشاره به این که از اوایل سال ۹۲ به لحاظ معاملات، بازار مسکن، وارد رکود شد که این عامل نیز به دلیل کند شدن روند صدور پروانه اتفاق افتاده و تداوم یافت، تصریح می‌کند: سال ۹۵ به دلیل آن که روند نزولی صدور پروانه ساختمانی متوقف شده بود، رونق نسبی را در بازار معاملات مسکن شاهد بودیم. قیمت‌ مسکن طی این ۴ سال به لحاظ اسمی نسبتاً، ثابت بوده یا این که با ریز نوسان حدود 5 درصد همراه بوده است. اما قیمت‌های واقعی قیمت مسکن، روند کاهشی بیش از 10 درصد را نسبت به تورم تجربه کرده است. رصد تحولات ۲ ماهه نخست سال ۹۶ یعنی ماه‌های فروردین و اردیبهشت، نشان می‌دهد: تهران به عنوان شهری که معاملات در آن دقیق ­تر و کامل­تر از سایر شهرها، ثبت می‌شود، اندکی افزایش قیمت را در زمین (آپارتمان ­های کلنگی) و مسکن تجربه کرده و در عین‌حال، تعداد معاملات مسکن در پایتخت ۶.۴ درصد رشد داشته است.

مدیر کل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن معتقد است: اگر چه حجم صدور پروانه ­های ساختمانی هنوز افزایش چندانی نداشته اما شاخص­ های پیش ­نگر خروج از رکود، از روند نسبتاً بهتری برخوردار شده­ اند.

منبع خبر: سازمان خبری - تحلیلی بورس 24

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید :

نظرات :

شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.

شما هم نظر دهید

برای ارائه نظر خود وارد حساب کاربری خود شوید


Bourse24 Ads 242


پاسخ به سوالات بورسی شما
Bourse24 Ads 250
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 246
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 143
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 247
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 208
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 25
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 27
تبلیغ بورس24
Bourse24 Ads 32
تبلیغ بورس24