گروه بین المللی مطالعات مس در گزارش جدید خود به رشد ٣ درصدی مصرف جهانی مس در ٩ ماه نخست سال جاری اشاره کرده است. در واقع میزان رشد مصرف، ۵۶۵ هزار تن بوده و بازار با کسری ٨۴ هزار تنی مواجه بوده است.
قیمت مس در 10 ماه نخست سال جاری میلادی حول رقم 4800 دلار در هر تن نوسان کرد و از ابتدای ماه گذشته میلادی (نوامبر) قیمت این فلز مهم پایه که معیاری از وضعیت اقتصاد جهان است به سرعت افزایش یافت و به شش هزار دلار هم رسید اما در ماه جاری میلادی شاهد کاهش قیمت ها بوده ایم.
به رغم کاهش های اخیر، قیمت مس اکنون نسبت به ابتدای سال جاری حدود 17 درصد بالاتر است. قیمت مس در ماه گذشته میلادی بهترین عملکرد ماهانه را از 10 سال پیش داشت و 20 درصد رشد کرد. در ادامه به بررسی شرایط حاکم بر بازار فلز سرخ و چهار سناریوی پیش روی این بازار اشاره می کنم.
مهمترین عامل رشد قیمت ها از ابتدای ماه گذشته میلادی، پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بود. او در دوره تبلیغات انتخاباتی خود وعده داد از طریق اجرای سیاست های انبساطی مالی بر رونق اقتصاد می افزاید و همین وعده ها سبب شده پیش بینی هایی در باره رشد تقاضا برای فلزات پایه از جمله مس مطرح شود.
او قصد دارد 1000 میلیار دلار صرف توسعه زیرساخت ها کند، معادل 9500 میلیارد دلار از مالیات اشخاص و شرکت ها بکاهد و نرخ رشد اقتصاد را بالا ببرد. سرمایه گذاران معتقدند بهبود شرایط اقتصادی بر مصرف مواد خام از جمله مس خواهد افزود.
دومین عامل رشد قیمت ها احساس ثبات و بهبود شرایط اقتصادی در چین است. چین بزرگ ترین مصرف کننده فلزات پایه است و تاثیر آن بر این بازار بسیار بالاتر از آمریکاست.
ما در اینجا صرفا به بررسی تاثیر پیروزی ترامپ بر بازار مس اشاره می کنیم. تحلیلگران معتقدند سیاست های پولی و مالی بر هم تاثیر دارند و بر مبنای تاثیر این دو، چهار سناریو برای وضعیت بازار مس در سال آینده میلادی تعریف شده است.
در سناریوی نخست، سیاست های حمایتی مالی که ترامپ وعده آن را داده آغاز می شود و بانک مرکزی آمریکا از بالا بردن نرخ های بهره اجتناب خواهد کرد. در صورت تحقق این سناریو، قیمت مس حمایت خواهد شد زیرا از بک سو تقاضا بالا می رود و از سوی دیگر ارزش دلار رشد نخواهد کرد.
در سناریوی دوم، سیاست های حمایتی مالی به هر دلیل به رونق اقتصاد این کشور کمک نخواهد کرد یعنی با آنکه برنامه حمایتی اجرا می شود، نرخ رشد اقتصاد بالاتر نمی رود. تعارض های تجاری آمریکا با چین یا بروز مشکلات اقتصادی دیگر، از جمله محدود شدن بودجه مورد نظر برای توسعه زیرساخت ها یا مخالفت کنگره با کاهش مالیات ها، می تواند به تحقق این سناریو منجر شود. در این حالت، قیمت مس تحت فشار قرار خواهد گرفت. و اگر نرخ های بهره بالا برده شود فشار بیشتری بر قیمت ها وارد خواهد شد زیرا ارزش دلار رشد می کند.
در سناریوی سوم، کنگره با اجرای برنامه مورد نظر ترامپ مخالفت می کند. اگر چنین شود متقاعد کردن کنگره فرایندی زمانبر خواهد بود و بعید است در سال آینده برنامه توسعه زیرساخت ها آغاز شود. در این حالت نیز قیمت مس تحت فشار قرار خواهد گرفت.
سناریوی چهارم وضعیتی شبیه دوران ریاست جمهوری باراک اوباماست. فوریه سال 2009 کنگره بودجه ای بزرگ برای کمک به رونق اقتصاد آمریکا تصویب کرد اما رقمی که در عمل به اجرای طرح های توسعه ای اختصاص یافت بسیار اندک بود. اگر این سناریو رخ دهد بازار مس وضعیت خوبی پیدا نخواهد کرد. بدین ترتیب تنها در صورتیکه سناریوی نخست رخ دهد شاهد رشد قیمت مس خواهیم بود.
گروه بین المللی مطالعات مس در گزارش جدید خود به رشد 3 درصدی مصرف جهانی مس در 9 ماه نخست سال جاری اشاره کرده است. در واقع میزان رشد مصرف، 565 هزار تن بوده و بازار با کسری 84 هزار تنی مواجه بوده است. هفته پیش ذخیره مس در انبارهای تحت نظارت بورس فلزات لندن پیوسته کاهش یافت و به 334500 تن رسید. البته در ماه جاری میلادی میزان ذخیره افزایش یافته است.
طی ماه های آینده غیر از وضعیت اقتصادی در آمریکا، سیاست های دولت چین و میزان عرضه نیز بر بازار مس تاثیر می گذارد.
در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن مس در سال جاری میلادی نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.