اگر به هر دلیل ضعف هایی در اقتصاد این کشور یا جهان پدید آید، احتمال دارد موارد افزایش نرخ ها کمتر شود. سال پیش هنگامیکه بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره را بالا برد قصد داشت امسال ۴ بار دیگر همین اقدام را انجام دهد اما ضعف اقتصاد جهان سبب شد تنها یک بار این اقدام انجام شود.
روز گذشته، نتیجه نشست دو روزه کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا مشخص شد. همانطور که انتظار می رفت این نهاد نرخ های بهره را 0.25 درصد بالا برد و پیش بینی کرد در سال آینده میلادی سه بار دیگر نرخ ها بالا برده شود. اگر این پیش بینی تحقق یابد در پایان سال آینده، نرخ های بهره به 1.5 درصد خواهد رسید. روز گذشته برای دومین بار در یک دهه اخیر، بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره را بالا برد. برخی تحلیلگران معتقدند اگر ضعف هایی در اقتصاد آمریکا یا جهان مشاهده شود احتمال آنکه موارد افزایش نرخ ها کمتر از سه بار باشد وجود دارد.
دسامبر سال پیش، هنگامیکه بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره را بالا برد پیش بینی کرد امسال نرخ ها چند بار دیگر بالا برده می شود اما این اقدام تنها یک بار انجام شد زیرا شروط بانک مرکزی برای محدود کردن سیاست های حمایتی تحقق نیافت. تاثیر افزایش نرخ های بهره در آمریکا در مقایسه با تحولاتی که در هفته های آینده در اقتصاد این کشور ایجاد خواهد شد بسیار کم است. ماه آینده میلادی، دونالد ترامپ، رییس جمهور جدید آمریکا در کاخ سفید مستقر می شود و اگر او بخواهد به وعده هایی که در حوزه تجارت خارجی آمریکا، مهاجرت و مالیات ها داده عمل کند، شاهد تغییراتی بزرگ خواهیم بود. بانک مرکزی آمریکا بر مبنای پیش بینی رونق اقتصاد این کشور در سال آینده اعلام کرده نرخ های بهره 3 بار دیگر بالا برده خواهد شد.
کاهش قابل ملاحظه قیمت ها
امروز پنجشنبه، قیمت نفت برنت و نفت آمریکا تغییر محسوسی نداشته و به ترتیب در سطح 53.9 دلار و 50.9 دلار در هر بشکه قرار دارد. روز گذشته همزمان با افزایش ارزش دلار، قیمت این دو نوع نفت به ترتیب با 3.6 درصد و 4.2 درصد کاهش مواجه شد. این کاهش درحالی رخ داد که اداره اطلاعات انرژی آمریکا روز گذشته اعلام کرده بود ذخیره نفت این کشور در هفته قبل بیش از پیش بینی ها کاهش یافته است و قاعدتا باید قیمت نفت حمایت می شد. از سوی دیگر، اعضاء اوپک تاکید کرده اند پایبندی به برنامه کاهش عرضه به نفع همه تولیدکنندگان است و این برنامه اجرا خواهد شد. البته برخی تحلیلگران معتقدند نمی توان مطمئن بود اعضاء اوپک و تولیدکنندگانی که وعده داده اند از عرضه نفت خود بکاهند بطور کامل به برنامه اخیر پایبند باشند. واقعیت این است که رقابت بین تولیدکنندگان بر سر کسب سهم بالاتر در بازار ادامه دارد و اگر قیمت ها بالا رود ممکن است برخی از این کشورها بر تولید نفت خود بیافزایند. البته رشد تقاضا سبب خواهد شد بطور طبیعی قیمت ها بالا رود و احتمال کاهش شدید قیمت ها بسیار کم است. یک ماه و نیم پیش اعضاء اوپک در نشست غیررسمی خود در الجزایر توافق کردند از تولید نفت خود بکاهند تا قیمت ها افزایش یابد. این توافق در نشست اخیر این سازمان در وین اتریش نهایی شد. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر بشکه نفت آمریکا در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
ثبات پس از کاهش
امروز قیمت طلا تغییر بزرگی نداشته است. قیمت هر اونس فلز زرد اکنون 1142 دلار است. قیمت طلا روز گذشته تا زمان اعلام افزایش نرخ های بهره در آمریکا نوسانی محدود داشت و در سطح 1160 دلار در هر اونس نوسان می کرد اما پس از اعلام نتیجه نشست کمیته سیاسیتگذاری بانک مرکزی آمریکا، شاهد کاهش 15 دلاری قیمت این فلز گرانبها بودیم. البته قیمت سه فلز گرانبهای دیگر خیلی تحت تاثیر تصمیم بانک مرکزی آمریکا قرار نگرفت. قیمت نقره، پلاتین و پالادیوم به ترتیب با 5 سنت، 6 دلار و 3 دلار کاهش به 16.87 دلار، 931 دلار و 726 دلار رسید. تحلیلگران معتقدند از پیش سرمایه گذاران و تحلیلگران انتظار داشتند در نشست روز گذشته بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره بالا برده شود. به همین دلیل، قیمت طلا خیلی کاهش نیافت و ممکن است پس از مدتی شاهد رشد نسبی قیمت ها باشیم. قیمت طلا در پنج هفته ای که از زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا می گذرد به شدت کاهش یافته و عامل آن، رونق بازارهای مالی، پیش بینی افزایش نرخ های بهره در آمریکا و رشد ارزش دلار بوده است. نکته مهم دیگر این است که تقاضای فیزیکی در چین و هند به اندازه ای که قبلا تصور می شد نبوده است. حال که برنامه بانک مرکزی آمریکا در خصوص نرخ های بهره مشخص شده نهادهای تحلیلگر بهتر می توانند به پیش بینی تغییرات قیمت ها در سال آینده میلادی بپردازند. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر اونس پلاتین در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
کاهش اندک شاخص های مالی
آسیا. امروز شاخص های مالی در برخی بازارهای بزرگ آسیا کاهش یافته اند اما میزان کاهش زیاد نیست. روز گذشته شاخص های مالی در این قاره رشدی محدود داشتند زیرا سرمایه گذاران مطمئن نبودند در نشست بانک مرکزی آمریکا چه تصمیم هایی درباره نرخ های بهره اتخاذ خواهد شد. البته سرمایه گذاران آسیایی درباره بهبود وضعیت اقتصادی چین و ژاپن خوشبین هستند.
اروپا. روز گذشته شاخص های مالی در بازارهای بزرگ اروپا کاهش یافتند. افول قیمت نفت و نگرانی ها در باره تاثیرات افزایش نرخ های بهره در آمریکا سبب ریسک گریزی سرمایه گذاران شد. امروز نشست بانک مرکزی انگلستان برگزار می شود و تا مشخص شدن نتیجه آن، نوسان در شاخص های مالی بازارهای اروپایی محدود خواهد بود. اکنون که مشخص شده نرخ های بهره در آمریکا بالا رفته و سال آینده میلادی احتمالا سه بار دیگر بالا برده می شود بخشی از ابهام ها از میان رفته است. دیدگاهی که درباره وضعیت اقتصادی آمریکا ارائه شد مثبت بود و این خبری امیدبخش است اما سرمایه گذاران اروپایی درباره سیاست های اقتصادی و تجاری دولت جدید آمریکا نگران هستند. امروز چند خبر از وضعیت بخش های تولید کارخانه ای و خدمات در منطقه یورو منتشر می شود.
آمریکا. روز گذشته شاخص های مالی در بازار آمریکا کاهش یافتند. کاهش قیمت نفت یک عامل مهم در افول شاخص های مالی بود. تحلیلگران می گویند اکنون که نشست بانک مرکزی برگزار شده، از این پس داده های اقتصادی در مرکز توجه سرمایه گذاران قرار خواهد گرفت. امروز برخی گزارش ها از اقتصاد آمریکا منتشر خواهد شد: وضعیت بازار کار در هفته گذشته، وضعیت بخش تولید کارخانه ای در ماه جاری میلادی و .. در زیر نمودار تغییرات شاخص اف تی اس ایی 250 در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
واکنش کوچک بازار به تصمیم بانک مرکزی
امروز قیمت فلزات پایه اندکی رشد کرده است. روز گذشته قیمت این فلزات افزایش یافت و این درحالی بود که ارزش دلار رشد کرده بود. البته میزان افزایش قیمت ها زیاد نبود و سطوح کنونی قیمت ها پایین تر از دو هفته قبل است. به نظر می رسد هیجان هایی که یک ماه پیش در باره رشد مصرف فلزات پایه در چین و آمریکا وجود داشت کمتر شده و سرمایه گذاران ترجیح می دهند منتظر استقرار دونالد ترامپ رییس جمهور جدید آمریکا در کاخ سفید باشند. نکته مهم این است که هنوز مشخص نیست آیا سیاست های حمایتی دولت چین در سال آینده ادامه پیدا خواهد کرد یا نه. برخی کارشناسان معتقدند اگر دولت چین به این نتیجه برسد که اقتصاد این کشور به ثبات رسیده است احتمال دارد از میزان اقدامات حمایتی خود بکاهد. یکی از عوامل رشد قیمت فلزات پایه رونق بخش ساخت و ساز چین بوده است. اگر فعالیت ها در این بخش کاهش یابد فشارهایی بر قیمت فلزات پایه وارد خواهد شد. نکته مهم دیگر این است که انتظار می رود ارزش دلار در مسیر رشد حرکت کند. این روند به زیان بازار فلزات پایه است و سبب می شود قیمت ها تحت فشار قرار گیرند. روز گذشته بیشترین رشد با 4 درصد در قیمت روی مشاهده شد. قیمت این فلز در سطح 2750 دلار در هر تن قرار گرفت. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن روی در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
رشد شاخص دلار
امروز ارزش دلار در برابر یورو اندکی افزایش یافته است. روز گذشته با انتشار خبر افزایش 0.25 درصدی نرخ های بهره در آمریکا ارزش دلار در برابر یورو و پوند انگلستان رشد کرد البته میزان رشد زیاد نبود زیرا از نظر بسیاری از کارشناسان، ارزش دلار از پیش به میزانی قابل ملاحظه افزایش یافته بود. واقعیت این است که همه انتظار داشتند نرخ ها بالا برده شود. روز گذشته خبرهای منتشر شده از اقتصاد آمریکا منفی بود و یک عامل افزایش اندک ارزش دلار همین خبرهای منفی بود. البته روند تغییرات ارزش دلار در مجموع صعودی باقی خواهد ماند زیرا در بیانیه پایانی نشست روز گذشته بانک مرکزی آمریکا، به سه بار افزایش نرخ های بهره در سال آینده میلادی اشاره شده است. این بدان معناست که دلار حمایت خواهد شد البته شرط افزایش نرخ های بهره، بهبود مستمر شرایط اقتصادی در آمریکاست. اگر به هر دلیل ضعف هایی در اقتصاد این کشور یا جهان پدید آید، احتمال دارد موارد افزایش نرخ ها کمتر شود. سال پیش هنگامیکه بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره را بالا برد قصد داشت امسال 4 بار دیگر همین اقدام را انجام دهد اما ضعف اقتصاد جهان سبب شد تنها یک بار این اقدام انجام شود. در هر حال تصور می شود برای مدتی دلار حمایت شود. در زیر نمودار تغییرات نسبت پوند به دلار در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
تقویم اقتصاد جهان
امروز گزارش هایی از شاخص های اقتصادی آلمان، منطقه یورو، فرانسه، انگلستان و آمریکا منتشر می شود. در زیر جدول این گزارش ها به ترتیب انتشار نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.