اما امروز در حالی در ٨۴ امین روز از فصل پاییز بازار را آغاز می کنیم که رک و رو راست باید بگوییم امیدی به بازار نداریم. تعطیلات ٣ روزه پیش روی ، آخرین فرصت ...
بورس24 -مهرداد خالقی:روز سه شنبه در حالی به استقبال بازار رفتیم که می دانستیم بازار خیلی خوبی در پیش نداریم. روند معاملات در تایم پیش گشایش کسل کننده پیش می رفت و تحرک خاصی را شاهد نبودیم. اما داستان از آنجایی شروع شد که عقربه های ساعت از 9 گذشت و احساس کردیم صفحه معاملات رفرش نمی شود! در ابتدا فکر کردیم چالش مانکن است و همه استپ کردند ، برخی هم به طنز می گفتند کل بازار جهت ابهام در اطلاعات متوقف شده است. تا اینکه پیغام های ناظر را که چک کردیم و متوجه شدیم که قرار است بازار از ساعت 9:30 کار خود را آغاز کند. 9:30 هم شد و خبری از شروع معاملات نبود! ناظر بازار اعلام کرد دیگر از 10:02 دقیقه شروع می کنیم و در ادامه اعلام شد متعاقبا می گوییم چه زمانی بازار شروع میشود!!! شاید رخ دادن این اتفاقات در سال های 80 – 81 قابل دفاع بود اما در برهه فعلی خرابی مکرر سامانه معاملات به هیچ عنوان قابل قبول نیست و علیرغم وعده های مکرر متولیان بازار همچنان شاهد خرابی گاه و بیگاه هسته معاملات هستیم. جالب اینکه بخش قابل توجهی از کارمزد دریافتی از معامله گران سهم فناوری بورس است و مشخص نیست این مبالغ در چه محلی هزینه می شود!!!
بگذریم... حوالی سال 10:15 دقیقه بود که بازار بورس کار خود را آغاز کرد. یک بار دیگر با رنج های مثبت در خودرو و همچنین صف خرید خگستر سورپرایز شدیم. در نماد خودرو در بازار شایعه شده بود که صندوق توسعه بازار در حال رنج زدن است. برخی بار دیگر بحث مربوط به بلوک پارسیان را پیش کشیدند و عده ای دیگر بر نمودارهای تکنیکی و قرار داشتن قیمت ها در سطوح حمایتی اتکا می کردند. با این حال در پایان گروه خودرویی هم ره به جایی نبرد. صف خگستر مکررا عرضه شد. خودرو هم در محدوده مثبت 2 به کار خود پایان داد. باقی نمادهای گروه هم تحرک خاصی نداشتند. در گروه پتروشیمی که افزایش نرخ متانول و اوره باعث شده بود در هفته های اخیر نمادهای این گروه روند رو به رشدی را تجربه کنند بالاخره نماد زاگرس جهت تعدیل مثبت عایدی متوقف شد. رونمایی از تعدیل مثبت 36 درصدی زاگرس باعث شد تا بازار یک بار دیگر به سمت متانولی ها حمله ور شود و در ادامه شاهد شکل گیری صفوف خرید در نمادهایی چون شفن و شخارک بودیم. از دیگر نمادهای این گروه که مورد توجه بود می توان به شیراز اشاره کرد. شپدیس نیز به جهت برگزاری مجمع بسته شد. در گروه پالایشی علیرغم تعدیل مثبت شبندر ، افزایش سرمایه شتران و از همه مهمتر رشد قیمت نفت و چشم انداز مثبت آن ، همچنان بازار نمادهای این گروه را نمی خرد و نمی دانیم بازار برای خرید پالایشی منتظر چیست؟! در گروه سیمانی بعد از خبر آزاد شدن حلب شاهد شروع خوب سیمانی ها بودیم اما طولی نکشید که نمادهای این گروه هم با افزایش عرضه ها مواجه شدند. سایر نمادها از جمله معدنی ها و فلزی ها هم شرایط خوبی نداشتند. به عنوان نمونه اغلب نمادهایی گروه روی در محدوده صف فروش داد و ستد می شدند.
در پایان معاملات روز سه شنبه شاخص کل با عقب نشینی 175 واحدی در سطح 80741 واحد به کار خود پایان داد. فملی – خودرو – شتران و شخارک بیشترین تاثیرات مثبت و منفی را به روی نماگر بازار داشتند. ارزش معاملات خرد در دو بازار بورس و فرابورس پس از مدتها به زیر 100 میلیارد تومان افت کرد و در محدوده 95 میلیارد تومانی قرار گرفت. البته تاخیر 1 ساعته در شروع بازار هم در این میان بی تاثیر نبود. خودرو با 8 میلیارد تومان بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داده بود.
پیش بینی بازار امروز
اما امروز در حالی در 84 امین روز از فصل پاییز بازار را آغاز می کنیم که رک و رو راست باید بگوییم امیدی به بازار نداریم. تعطیلات 3 روزه پیش روی ، آخرین فرصت تسویه حساب اعتبار با کارگزاری هایی که سال مالی آنها 30 آذر است از یک سو و از سوی دیگر دستورات جداگانه رئیس جمهور به وزیر امور خارجه و رییس سازمان انرژی اتمی و انتظار بازار در گروه معدنی و فلزی برای تعیین نرخ بهره توسط فدرال رزرو از مهمترین دلایلی است که باعث می شود به بازار امروز امیدی نداشته باشیم! حالا اصلاح نسبی قیمت ها در بازارهای جهانی را هم به عوامل فوق اضافه کنید. بماند عواملی چون توقف پی در پی نمادها ، بالا رفتن مجدد نرخ بازدهی بدون ریسک که باعث فراری شدن نقدینگی از بازار شده...
در مورد نرخ فدرال رزرو باید بگوییم که بازارها پیش بینی کرده اند که فدرال رزرو به احتمال قوی نرخ بهره را در محدوده 0.25-0.50 درصد افزایش می دهد. در صورت افزایش نرخ بهره دلار، این دومین بار پس از بحران مالی 2008 است که این نهاد چنین تصمیمی اتخاذ می نماید. اما مهمتر از این افزایش، به نظر می رسد موضوع زمان بندی بعدی افزایش های بعدی و بیانیه فدرال در این زمینه باشد.
حواشی بازار
*در پی اهمال، تعلل و نقض برجام توسط آمریکا و پیرو تصمیمات شورای عالی امنیت ملی و هیات نظارت بر برجام، رییس جمهوری دستورهای جداگانه ای را خطاب به وزیر امور خارجه و رییس سازمان انرژی اتمی صادر کرد. در حکم ظریف به وزارت امور خارجه دستور داده شده نسبت به اجرای مراحل پیش بینی شده در «برجام» برای رسیدگی به موارد نقض، اقدام نموده و دیگر پیگیریهای حقوقی و بین المللی لازم را نیز به طور جدی معمول دارد. در حکم صالحی نیز به سازمان انرژی اتمی ایران دستور داده شده برنامه ریزی برای طراحی و ساخت پیشران هسته ای جهت بهره گیری در حوزه حمل و نقل دریایی، با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی و مطالعه و طراحی «تولید سوخت» مصرفی پیشران هسته ای ، با همکاری مراکز علمی و تحقیقاتی انجام شود.
*سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت تصمیم ایران برای ساخت پیشران هستهای بر خلاف توافق هستهای نیست. جان کربی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم روز سهشنبه گفت دستور «حسن روحانی» رئیسجمهور ایران برای طراحی و ساخت پیشران هستهای برای حمل و نقل دریایی نقض برجام نیست. کربی که در نشست خبری روزانه صحبت میکرد، گفت: این اعلامیه به خودی خود نقض برجام نیست و موارد زیادی وجود دارد که ما از آنها بیاطلاع هستیم و نمیدانیم معنای آنها چیست، به همین دلیل فعلا از قضاوت خودداری میکنیم. وی افزود: ثانیا به اختیارات و توان آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای بازرسی و ارزیابی پایبندی ایران به توافق هستهای اعتماد داریم و این آژانس توانسته تاکنون این کار را انجام دهد و تطابق ایران را تائید کرده است. کربی همچنین گفت قضاوت در مورد این اعلامیه دشوار است و تنها میتوان گفت که تولید پیشران هستهای اقدام عظیمی برای هر کشوری است. آقای روحانی امروز در واکنش به تمدید قانون تحریمها از سوی کنگره آمریکا، سازمان انرژی اتمی را مأمور کرد که طراحی و ساخت پیشران هستهای برای حمل و نقل دریایی را در دستور کار قرار دهد.
*طبق سازوکار دیده شده در برجام اقدام خواهیم کرد / وزیر امور خارجه: در برجام در مواردی که اقدام یکی از اعضا مغایر برجام باشد سازوکاری تدارک دیده شده است و این سازوکار را از مسئول کمیسیون مشترک خواهیم داشت و براساس دستوری که رئیس جمهور دادند اقدام خواهیم کرد.
*جهانگیری : اوراقی در اختیار پیمانکاران بدهکار به بانک ها قرار می گیرد /معاون اول رئیس جمهور : پیمانکارانی که از دولت طلب دارند اوراقی با نرخ کمی بالاتر از تورم پرداخت می شود. وی ادامه داد: این اوراق در بازار سرمایه نباید عرضه شود و نرخ سود آن بالا نیست و در بازار سرمایه مشتری ندارد. وی با اشاره به اینکه پیمانکارانی که به نظام بانکی بدهی دارند می توانند این اوراق را بابت بدهی به بانک ها پرداخت کنند و بانک ها هم نیز اگر به بانک مرکزی بدهکارند می توانند آن را به بانک مرکزی پرداخت کنند گفت: در واقع این اوراق در بانک مرکزی نگهداری می شود و دولت سود آن در سررسید و اصل پول را به بانک مرکزی پرداخت می کند. معاون اول رئیس جمهور افزود: سهم وزارت نیرو از این اوراق برای پرداخت بدهی 2 هزار و 200 میلیارد تومان در جلسه هیئت دولت تصویب شد اما مجلس تا 15 هزار میلیارد تومان به ما اجازه داده که به پیمانکاران بدهیم
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.