برای پاسخ دادن به این سوال باید دید چه عواملی در رشد شدید قیمت ها تاثیر داشته و آیا این عوامل ادامه پیدا خواهد کرد یا نه.
قیمت فلزات پایه طی روزهای اخیر نوسان هایی داشته اما تغییر بزرگی به سمت بالا در آن مشاهده نشده است. امروز قیمت این فلزات کاهش یافته و رشد ارزش دلار یک عامل آن است. اکنون سرمایه گذاران می پرسند روند کلی تغییرات قیمت فلزات پایه چگونه خواهد بود؟ در واقع آنها مایلند بدانند آیا در بازار این فلزات، حباب تشکیل شده یا رونق هفته های اخیر ادامه پیدا خواهد کرد؟
برای پاسخ دادن به این سوال باید دید چه عواملی در رشد شدید قیمت ها تاثیر داشته و آیا این عوامل ادامه پیدا خواهد کرد یا نه.
در ماه های اخیر روند تغییرات قیمت فلزات پایه بجز روی، تقریبا مشابه بوده است بدین معنا که در سال جاری میلادی تا اوایل ماه جاری، نوسان قیمت ها محدود و بسیار پایین تر از ارقام کنونی بوده است. در بازار مس، طی 10 ماه نخست سال جاری میلادی قیمت ها در گستره 4800 دلار تا 5000 دلار نوسان کرده است. اما از زمان اعلام نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا قیمت این فلز مهم پایه که معیاری از سلامت اقتصاد جهان است به شدت رشد کرده است.
متوسط قیمت هر تن مس طی این مدت یعنی 20 روز اخیر 5800 دلار بوده که نسبت به متوسط 10 ماه نخست سال 800 دلار تا 1000 دلار بالاتر است. در بازار دیگر فلزات پایه بجز روی، همین الگوی نوسان مشاهده شده است.
اما مهمترین عامل رشد قیمت ها در سه هفته اخیر چیست؟ امید به افزایش مصرف در چین و آمریکا طی ماه ها و سال های آینده، مهمترین عامل رونق بازار است.
در هفته های اخیر نه تنها گزارش های منتشر شده از اقتصاد چین و آمریکا مثبت بوده بلکه پیش بینی شده مصرف این فلزات در دو اقتصاد یاد شده که بزرگ ترین مصرف کنندگان فلزات پایه هستند رشد خواهد کرد. طبیعی است در این شرایط قیمت ها افزایش می یابند.
اما برخی تحلیلگران معتقدند بخشی از این رشد، حاصل هیجان و سفته بازی است. برای مثال باید به این نکته اشاره کرد که آمار واردات مس از سوی چین نشان می دهد در ماه گذشته میلادی میزان واردات زیاد نبوده است اما تحلیلگران بانک بارکلیز می گویند بر مبنای داده های ماه گذشته نمی توان گفت مصرف مس در چین رشدی نخواهد داشت. به باور آنها، در آینده نزدیک بر واردات مس از سوی چین افزوده خواهد شد.
از سوی دیگر معامله گران و خریداران مس می گویند بخشی از رشد قیمت ها حاصل خریدهای سفته بازانه است و همین امر نگرانی هایی در باره سقوط قیمت ها در صورت خروج این دسته از خریداران از بازار پدید آورده است. مقامات بورس فلزات شانگهای برای جلوگیری از رشد حبابی قیمت ها اخیرا محدودیت هایی در حوزه خریدها اعمال کرده اند.
نکته مهم دیگر این است که هنوز برنامه ای از سوی دولت چین برای اجرای پروژه های زیرساختی جدید در سال آینده میلادی معرفی نشده است. امسال اقتصاد چین رشدی زیر 7 درصد خواهد داشت و سال آینده در خوشبینانه ترین حالت همین نرخ رشد تکرار خواهد شد. بدین ترتیب دلیلی برای افزایش شدید مصرف مس و دیگر فلزات پایه در چین وجود ندارد.
در آمریکا نیز برنامه ای که دونالد ترامپ رییس جمهور آینده برای رونق اقتصاد و ایجاد شغل معرفی کرده چندان بزرگ نیست که سبب شود تحولی بزرگ در مصرف فلزات پایه در این کشور ایجاد شود.
برخی تحلیلگران می گویند، ممکن است برای مدتی هیجان ها و دیگر عوامل، به بالا باقی ماندن قیمت ها منجر شود اما در آینده ای نه چندان دور، هنگامیکه هیجان ها و خریدهای سفته بازانه پایان یابد شاهد اصلاح قیمت فلزات پایه خواهیم بود. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن مس در سه ماه اخیر نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.