روز چهارشنبه در حوزه میلگرد برای دومین روز شاهد تداوم ریزش قیمت ها هستیم؛ بطوریکه مشاهده میشود دامنه ریزش قیمتها، روز چهارشنبه بین ۵ تا ۴٠ تومان گزارش شده است...
بورس24 :هنوز روند کاهشی قیمت ها در بازار فولاد ادامه داشته و مشخص نیست که این عقب نشینی قیمتی تا چه زمانی ، با چه شتابی و برای چه کالاهایی ادامه پیدا کند و فقط مشخص است که باید روند فعالیت بازار را در هفته آینده جستجو کرد زیرا فعالیت ها رسماً متوقف شده و تعطیلی هفته آینده نیز فضایی را برای بی رمقی داد و ستدها در بازار فولاد فراهم سازد. در بازار پلیمرها نیز آرامشی شکننده در بازار حاکم شده هرچند که تغییرات قیمت ها از ثبات نسبی بازار حکایت دارد. در معاملات محصولات شیمیایی در بورس کالا نیز شاهد عقب گرد حجم معاملات هستیم هرچند که چنین رخدادی در سرنوشت این بازار نیز تأثیر زیادی نخواهد داشت. پس از تعطیلی هفته آینده باز هم به بررسی بازارهای کالایی خواهیم پرداخت.
گام به گام عقب نشینی بازار فولاد
باز هم کاهش قیمت ها در بازار فولاد مشاهده شد یعنی از اواسط هفته جاری این روند کاهشی آغاز شده و تاکنون ادامه داشته است. در معاملات روز چهارشنبه شاهد بودیم که قیمت ها از مبادی بین 5 تا 40 تومان کاهش یافت تا قیمت های میلگرد در بازار فولاد در سطوحی بالاتر از 1700 تومان قرار بگیرد هرچند که هنوز هم پتانسیل کاهش قیمت ها وجود دارد. این در حالی است که بازارهای تیرآهن و ورق نیز نسبتاً با کاهش قیمت ها همراه شد اگرچه در این دو بازار ثبات بیشتری را شاهد بودیم ولی بهای ورق بار هم کاهشی بود هرچند که قیمت تیرآهن ثبات بیشتری را تجربه کرد. در هر حال رشد محسوس قیمت ها در اغلب مصنوعات فولادی خود چنین زمینه ای را برای کاهش قیمت ها فراهم آورده که می تواند تأثیرات خود را کم یا زیاد بر بازار فولاد بر جای بگذارد.
هنوز نمی توان کف قیمتی مشخصی را برای بازار فولاد ترسیم کرد اگرچه رخدادهای متناقضی نیز می تواند بر این بازار مؤثر باشد. به عنوان مثال در بازار تیرآهن با توجه به شرایط مدیریت شده آن انتظار سقوط قیمت های چشمگیری وجود نداشته هرچند که عقب نشینی تقاضا خود می تواند سیگنال مهمی برای این بازار نیز به شمار رود اگرچه کاهش شدید قیمت ها را نیز نمی توان برای این بازار ادعا کرد. در بازار ورق نیز شاهد کاهش قیمت ها هستیم هرچند که کاهش احتمالی تعرفه ، خود می تواند به کاهش قیمت ها کمک کرده باشد. در برابر این ادعا نیز شاهد عرضه کژ دار و مریز ورق از بنادر هستیم که همین مطلب نیز در برابر کاهش قیمت ها مقاومت خواهد کرد.
در نهایت باید این گونه بیان داشت که بازار دیگر پتانسیل تغییر چندانی نداشته و بهتر است رهگیری وضعیت معاملات را به پس از تعطیلی هفته آینده موکول کنیم تا شاهد سیگنال های شفاف تری باشیم. این در حالی است که هنوز هم بازار نیمه جان فعلی پتانسیل کاهش نرخ را در بر داشته یعنی ممکن است در شرایط فعلی ، باز هم کاهش قیمت ها را تجربه کنیم.
گزارش بازار به نقل از برخی کانال های تلگرامی
اصفهانی از کارشناسان بازار فولاد معتقد است: شنیده شد ورق 2 میل در مبادی شمال و جنوب کشور بدون تغییر اعلام شده است ولی در خصوص ورق مبارکه در مبادی روز چهارشنبه 5 تا 10 تومان کاهش قیمت مشهود است و این در حالی است که برخی از فروشندگان ورق فولاد مبارکه در انبار تهران در برابر کاهش مقاومت کرده و روز چهارشنبه تقریبا" بدون تغییر اعلام می نمایند.
مسئله قابل توجه ای که روز چهارشنبه در معاملات بورس کالا جلب توجه مینماید؛ عدم استقبال خریداران از عرضه تختال فولاد خوزستان است؛ که تقریبا یک چهارم حجم عرضه شده آن مورد اقبال و معامله قرار گرفت؛ این خود میتواند حاوی پیام مهم و معنی داری برای بازیگران حوزه ورق باشد.
همچنین در خصوص معاملات صورت گرفته روز چهارشنبه محصولات عرضه شده ذوب آهن اصفهان در تالار بورس کالای ایران؛ بنظر میرسد که نرخ کنونی محصولات این شرکت تولیدی پر حاشیه در بازار، که در کنترل و انحصار یک عده انگشت شمار قرار داشته و از قضا اختلاف زیادی هم با سایر تولیدکنندگان دارد؛ همچنان بیمه خواهد ماند.
بازار قوطی و پروفیل هم به تبعیت از بازار ورق 2 میل، روز چهارشنبه ثابت و بدون تغییرات محسوس گزارش شده است.
بازار ناودانی و نبشی هم از جو کاهشی پیش آمده فعلی مصون نمانده و شنیده ها از کاهش 20 الی 60 تومانی، طی دو روز سه شنبه تا کنون در برخی از مبادی این حوزه حکایت دارد.
بطور مثال آریان فولاد روز چهارشنبه انواع نبشی تولیدی خود را 20 تومان کاهش قیمت داده و یا فولاد شکفته مشهد حدود 50 تومان انواع نبشی و ناودانی تولیدی خود را طی دو روز سه شنبه تا کنون کاهش داده است. فولاد ناب تبریز اما ثابت اعلام کرد.
روز چهارشنبه در حوزه میلگرد برای دومین روز شاهد تداوم ریزش قیمت ها هستیم؛ بطوریکه مشاهده می شود دامنه ریزش قیمت ها، روز چهارشنبه بین 5 تا 40 تومان گزارش شده است. برخی از رسانه ها علت اصلی برگشت و کاهش قیمت را نزدیک شدن به عزاداری اربعین حسینی می دانند که نویسنده این موضوع را تنها یکی از دلایل کاهش اخیر دانسته و دلایل اصلی کاهش قیمت را موارد زیر برمی شمارد :
1- بازگشت قیمت سنگ آهن چین و تداوم کاهش قیمت جهانی فولاد و سنگ آهن طی دو روز سه شنبه یک عامل مهم انگیزشی این بازار کاهشی میباشد. بطوریکه کامودیتی گزارش داده است؛ قیمت سنگ آهن با خلوص 62 درصد که در یک هفته اخیر بطور خیره کننده ای افزایش پیدا کرده بود در حال برگشت بوده و در حال نزدیک شدن به قیمت قبلی است؛ (از 68.30 دلار هفته پیش تا 79.81 بالا رفت و طبق آخرین گزارش به 72.68 دلار فعلی رسیده است.)
2- این کاهش های پی در پی و هیجانی قیمت، محصول افزایش های پی در پی و هیجانی و بدون برنامه ریزی هفته اخیر بوده و همانطوریکه در گزارشات قبلی و بنا بر دلایلی که قبلا ذکر شد، کاملا قابل پیشبینی بود.
3- طبق گزارش سازمان هواشناسی کشور، هفته آتی دمای هوا تا 15 درجه کاهش پیدا کرده و ریزش برف و باران قسمت های وسیعی از کشور را در برخواهد گرفت. این موضوع بطور حتم در حجم تقاضای هفته آتی تاثیر به سزایی خواهد داشت.
برخی از تغییرات مبادی عرضه کنندگان میلگرد که روز چهارشنبه از نظر گذشت، شامل موارد زیر بودند :
فولاد آناهیتا : 20 تومان کاهش قیمت
فولاد سپهرایرانیان : 20 تا 25 تومان کاهش قیمت
فولاد ابهر : 35 الی 40 تومان کاهش قیمت
ذوب آهن اصفهان : 5 تا 20 تومان کاهش قیمت در بازار غیر رسمی
فولاد حسن رود : 10 الی 20 تومان کاهش قیمت
درپاد تبریز : 30 تومان کاهش قیمت
نورد گلستان : 30 تومان کاهش قیمت
صبا فولاد زاگرس شهرکرد : ثابت
فولاد بردسیر : ثابت
آریان فولاد : میلگرد 30 تومان کاهش قیمت
آذرفولادامین تیکمه داش : 20 تومان کاهش قیمت
پرشین فولاد : 20 تا 30 تومان کاهش قیمت در لیست رسمی خود
مجتمع فولاد صنعت بناب : 30 تومان کاهش قیمت
فولاد کاوه تیکمه داش : 15 تومان کاهش قیمت
فولاد امیرکبیر خزر : 10 تومان کاهش قیمت
فولاد اردبیل : 10 الی 45 تومان کاهش قیمت
فولاد ذوب آهن و نورد کرمان : 5 الی 15 تومان کاهش قیمت
سیما فولاد غرب : ثابت
فولاد قزوین و پارس آرمان : 20 تومان کاهش قیمت
فولاد هیربد : ثابت
فولاد نطنز : ثابت
گزارش عمومی بازار آهن
به گزارش کانال تلگرامی دیده بان فولاد؛ بر اساس جدید ترین اطلاعات قیمت مقاطع فولادی در بازارهای جهانی روز چهارشنبه تقریبا پایدار بوده و از سرعت رشد ان کاسته شده است در این میان هنوز بازار ورق بیشترین متقاضی را دارد و بعضی کارشناسان معتقدند که تقریبا قیمت ها به قله خود نزدیک شده و شاید در ادامه روزهای مانده از سال میلادی جاری ممکن است بین 30 تا 50 دلار در نهایت ریزش قیمتی داشته باشد . در بازار داخلی نیز شاهد روند کند معاملاتی هستیم و فاکتورهای نظیر مناسبت مذهبی پیش رو و نیز نزدیک شدن به روزهای پایانی ماه و مباحث نقدینگی مرتبط از جمله نحوه تسویه حساب ها در فروش های نقدی توانسته با همدیگر بازار را با جوی آرام در حوزه معاملاتی روبرو کند ضعف معاملاتی سبب شده که در بعضی رسته ها شاهد عقب نشینی قیمت ها باشیم و این بازگشت در حوزه میلگرد و شمش ملموس تر بود در حوزه میلگرد در مجموع روز سه شنبه و روز چهارشنبه میزان عقب نشینی نرخ در بعضی مبادی تا 55 تومان نیز گزارش شده است ولی کارخانجات و واحدهای بزرگ تلاش کردند که در اعلانات رسمی نرخ های خود را بدون تغییر نشان دهند در رسته شمش نیز شاهد کاهش قیمت حداکثر 30 تومانی در برخی مبادی هستیم بطوریکه حداقل قیمت شمش پیشنهادی در بازار در مناطق مرکزی و جنوبی تا 1430 تومان نیز شنیده شده است . این در حالی است که بازار قراضه همچنان پایدار بوده و کاهش نرخ چندانی در این رسته گزارش نشد .در حوزه های نبشی و ناودانی و میلگردهای کلاف بازار نسبتا پایدار تر است چون از تعدد عرضه کنندگان در این رسته ها چندان خبری نیست در رسته تیر آهن نیز شاهد کمی افزایش قیمت همانند روند روزهای گذشته بودیم ولی ارزیابی های بدست آمده حکایت از کاهش حجم معاملات دارد در رسته ورق نیز گزارشات از ثبات نرخ در حوزه معاملاتی خبر می دهد ومتقاضیان این بازار تمایل دارند با تغییر شرایط پرداخت و نحوه تسویه ، کالای مورد نیاز خود را تامین کنند ولی رشد ترخ ارز کمی سبب شده که عرضه کنندگان مقاومت بیشتری از خود نشان داده و برخی از آنان هنوز برای این بازار ظرفیت رشد را از اواسط هفته آینده و ورود بازار به آذر ماه متصور هستند در مجموع بازار روز چهارشنبه برای فعالان بازار دلچسب و قابل انتظاری نبود.
بازار پتروشیمی :
رود عمومی قیمت ها در بازار پلیمرها هنوز هم ادامه روند پیشین است هرچند که رفت و برگشت برخی از قیمت ها باز هم نشان دهنده ثبات نسبی در بازار است که می تواند شرایط نسبتاً مطلوبی را در بازار ایجاد کرده و زمینه نسبتاً مناسبی را برای تولیدکنندگان صنایع پایین دستی فراهم کند. این در حالی است که با توجه به تعطیلات پیش رو در کنار رکود نسبی در بازار ، نمی توان وضعیت چندان جذابی را پیش روی معاملات ترسیم کرد اگرچه آغاز به کار بازار در هفته آینده ، می تواند شرایط مطلوبی را ترسیم کرده و البته واقعیت های بازار را با شفافیت بیشتری ترسیم کند.
در خصوص معاملات محصولات شیمیایی در بورس کالا شاهد بودیم که در روز چهارشنبه 23 هزار و 500 تن انواع ترکیبات شیمیایی در بورس کالا عرضه شد همچنین در برابر این حجم عرضه نیز ، 20 هزار 922 تن تقاضا بر روی تابلو به ثبت رسید. در نهایت شاهد بودیم که 16 هزار و 203 تن انواع مختلف محصولات شیمیایی در بورس کالا در روز چهارشنبه مورد داد و ستد قرار گرفت. هرچند که معامله بیش از 16 هزار تن انواع محصولات شیمیایی در بورس کالا رخداد مطلوب و مهمی به شمار می رود ، ولی باید به این نکته نیز اشاره داشت که در زمان مشابه در هفته گذشته 25 هزار و 500 تن از همین گروه کالایی مورد داد و ستد قرار گرفته بود که نشان دهنده عقب گرد مهمی در معامله این گروه کالایی است. البته برای بررسی واقعیت های این عقب نشینی نمی توان از دو نکته مهم چشم پوشی کرد. در هفته های اخیر حجم معاملات محصولات شیمیایی در بورس کالا به شدت افزایش یافت بود که همین واقعیت در کنار بخش بزرگی از معاملات که به صورت سلف عرضه شده بود ، از یک سو پتانسیل عرضه ها را به دلیل محدودیت های فنی محدود ساخت بنابراین از این منظر کاهش حجم معاملات منطقی به نظر می رسد. به عنوان مثال حجم عرضه ها در هفته گذشته 32 هزار تن بوده ولی در روز چهارشنبه به 23 هزار تن کاهش یافت. نکته دیگر را باید در حجم تقاضا جستجو کرد زیرا بسیاری از کالاها توسط خریداران در هفته گذشته خریداری شده بنابراین تقاضای واقعی چندانی در این بازار وجود نداشته است هرچند که موجودی انبارها در بازارهای داخلی نیز به نسبت زیاد بوده است. با توجه به این دو نکته نمی توان به صراحت از مشکلی ساختاری در این بازار برای کاهش حجم معاملات خبر داد هرچند که با توجه به افزایش قیمت ها ، رشد عرضه ها منطقی بوده هرچند که محقق نشد ولی عقب نشینی تقاضا نیز منطقی به نظر می رسد. با توجه به این شرایط ممکن است اوضاع در هفته آینده بهبود یابد.
برخی از مهمترین معاملات محصولات شیمیایی در بورس کالای ایران | |||||||
نام کالا | تولید کننده | نوع قرارداد | قیمت پایه عرضه ریال | قیمت پایانی میانگین ریال | عرضه تن | تقاضا تن | حجم معامله تن |
اسید استیک | پتروشیمی فن آوران | نقدی | 12,759 | 13,009 | 805 | 1104 | 805 |
تولوئن دی ایزو سیانات (TDI) | پتروشیمی کارون | سلف | 112,004 | 123,204 | 400 | 580 | 400 |
کریستال ملامین | پتروشیمی خراسان | نقدی | 39,484 | 43,432 | 150 | 865 | 150 |
دی اتیل هگزانول | پتروشیمی شازند | سلف | 25,588 | 28,479 | 1100 | 1342 | 1100 |
منومر وینیل استات | پتروشیمی شازند | سلف | 28,500 | 28,626 | 550 | 1584 | 550 |
منو اتیلن گلایکول | پتروشیمی شازند | نقدی | 22,518 | 24,769 | 550 | 1683 | 550 |
دی اتیلن گلایکول | پتروشیمی شازند | نقدی | 23,320 | 23,896 | 110 | 143 | 110 |
استایرن منومر | پتروشیمی پارس | سلف | 37,122 | 37,122 | 3000 | 2472 | 1944 |
ارتوزایلن | پتروشیمی برزویه | سلف | 25,056 | 26,725 | 1200 | 1720 | 1200 |
بیش از 16 هزارتن محصول معامله شد؛ 6 کالای جذاب شیمیایی
حجم معاملات محصولات شیمیایی روز چهارشنبه ۱۶ هزار و ۲۰۳ تن رقم خورد. به گزارش پایگاه خبری بورس کالای ایران ، عرضه محصولات شیمیایی ۲۳ هزار و ۵۰۳ تن و تقاضای آن هم بالغ بر ۲۰ هزار و ۹۲۲ تن بود. به این ترتیب در گروه محصولات شیمیایی اسیداستیک، کریستال ملامین ، تولوئن دی ایزوسیانات، دی اتیل هگزانول، منومروینیل استات و منواتیلن گلایکول با رقابت از سوی معامله گران روبه رو شدند.
دی اتیل هگزانول و منومر وینیل استات پتروشیمی شازند به ترتیب با حجم های عرضه ۱۱۰۰ و ۵۵۰ تن به میزان ۱۳۴۲ و ۱۵۸۴ تن تقاضا داشتند. قیمت پایه دی اتیل هگزانول ۲ هزار و ۵۵۸ تومان و میانگین نرخ خرید آن هم ۲ هزار و ۸۴۷ تومان رقم خورد. همچنین منومر وینیل استات هم با قیمت پایه ۲ هزار و ۸۵۰ تومان عرضه شد و با نرخ ۲ هزار و ۸۶۲ تومان مورد معامله قرار گرفت. منواتیلن گلایکول این مجتمع هم با عرضه ۵۵۰ تنی به میزان ۱۶۸۳ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا ۲ هزار و ۲۵۱ تومان و نرخ خرید آن هم ۲ هزار و ۴۷۶ تومان بود.
اسیداستیک پتروشیمی فن آوران هم با حجم عرضه ۸۰۵ تن ۱۱۰۴ تن تقاضا داشت، قیمت پایه این کالا یک هزار و ۲۷۵ تومان و میانگین نرخ خرید آن هم یک هزار و ۳۰۰ تومان رقم خورد. در همین حال استایرن منومر پتروشیمی پارس با ۳ هزارتن عرضه تقاضایی معادل ۲۴۷۲ تن داشت و معامله آرامی را پشت سرگذاشت، این کالا با قیمت پایه ۳ هزار و ۷۱۲ تومان به فروش رسید. همچنین اوره صنعتی پتروشیمی کرمانشاه، تری اتیلن گلایکول پتروشیمی شازند، پارازایلین پتروشیمی برزویه، منواتیلن گلایکول پتروشیمی مارون، اوره صنعتی پتروشیمی خراسان، اسیدنیتریک پتروشیمی کارون، اکلیل بنزن خطی پتروشیمی بیستون، سودکاستیک پتروشیمی اروند و زایلین مخطوط پتروشیمی بندرامام معاملاتی آرام را سپری کرده و بخشی از تناژ عرضه آنها وارد سیستم مچینگ شد.
بورس انرژی:
استقبال بی نظیر خریداران از بزرگترین تامین مالی صنعت برق در بورس انرژی ایران
دکتر سید علی حسینی، مدیر عامل بورس انرژی ایران از عرضه موفقیت آمیز 2000 میلیارد ریال قرارداد سلف موازی استاندارد نیروگاه سنندج مپنا در نماد سنندج 961 خبر داد. مدیر عامل بورس انرژی ایران با بیان این موضوع که با احتساب عرضه روز چهارشنبه حجم کل تامین مالی حوزه انرژی از طریق این بورس با استفاده از قراردادهای سلف موازی استاندارد به بیش از ده هزار میلیارد رسیده است افزود در این عرضه مجموعاً 5,238,710 قرارداد با قیمت ثابت هرقرارداد 3,820,650 ریال ظرف چند ثانیه مورد معامله قرار گرفت که این موضوع نشان از جذابیت بسیار بالای این اوراق برای سرمایهگذاران میباشد.
دکتر سید علی حسینی سپس اشاره کرد اوراق مذکور به ترتیب منضم به اختیار فروش و خرید 22 و 23 درصدی بوده و بازارگردان نیز با نرخ سود روزشمار سالانه 21 درصد نسبت به نقدشوندگی اوراق در طی دوره معاملاتی اقدام مینماید.
ایشان در ادامه بیان کرد بازارگردان این اوراق صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی مپنا آشنا و متعهد خرید در عرضه اولیه، شرکت تأمین سرمایه امین و صندوق سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی مپنا آشنا بوده و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که دارای کد معاملاتی بورس انرژی هستند طی دوره معاملات ثانویه از طریق کارگزاریهای دارای مجوز فعالیت در بورس انرژی، می توانند نسبت به خرید و فروش این اوراق اقدام نمایند.
این مقام مسئول در پایان با بیان این موضوع که صنعت انرژی ایران روز چهارشنبه شاهد هشتمین تامین مالی از طریق بورس انرژی ایران بود افزود چندین تامین مالی دیگر از قبیل قراردادهای سلف موازی استاندارد نفت خام سبک صادراتی میدان نفتی آذر، اوراق برق شرکتهای تولید نیروی برق پرشیان فولاد، نیروگاه ارومیه و نیروگاه شریعتی و گاز مایع پتروشیمی بندر امام به تصویب هیات پذیرش بورس انرژی ایران رسیده است که انشاالله به زودی با طی انجام مراحل مقرراتی شاهد عرضه آنها از طریق تالار سبز خواهیم بود.
بزرگترین تامین مالی صنعت برق در بورس انرژی
بزرگترین تامین مالی صنعت برق کشور روز چهارشنبه در بورس انرژی صورت گرفت و تمامی اوراق در کسری از ثانیه و با تقاضای ۹ برابری عرضه به فروش رفت. امین شکرریز مدیر بورس کالا و انرژی کارگزاری سهم آشنا از انجام بزرگترین تامین مالی صنعت برق خبر داد و به پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا) گفت: بزرگترین تامین مالی صنعت برق ایران به ارزش ۲ هزار میلیارد ریال روز چهارشنبه در بورس انرژی صورت گرفت و کلیه ی اوراق با تقاضای ۹ برابری به فروش رفت.
وی افزود: تعداد کل قراردادها ۵۲۳ هزار و ۴۷۱ قرارداد و قیمت هر قرارداد ۳ میلیون و ۸۲۰ هزار و ۶۵۰ ریال بود و برای ۲۰۰ میلیارد تومان بیش از ۲ هزار میلیارد تومان تقاضا وارد شد.
وی با بیان اینکه این اوراق به صورت سلف موازی استاندارد و برای شرکت نیروگاه سنندج مپنا منتشر شد، افزود: کارگزارعرضه کننده ، مشاور پذیرش و مدیر صندوق بازارگردانی کارگزاری سهم آشنا و متعهد پذیره نویسی صندوق بازارگردانی اختصاصی مپنا آشنا و تامین سرمایه امین است. شکرریز به سود این اوراق اشاره کرد و در ادامه گفت: سود روز شمار این اوراق ۲۱ درصد، سود سالانه ۲۲ درصد و حداکثر این سود هم ۲۳ درصد تعیین شده است.
مدیر بورس کالا و انرژی کارگزاری سهم آشنا در پایان گفت: با توجه به شرایط پس از برجام و دغدغه هایی که شرکتهای تولیدی برای تامین نقدینگی دارند، تامین مالی باانتشار اوراق سلف موازی استاندارد در بورس های کالا و انرژی روش خوبی برای جمع آوری نقدینگی از بازار است.
بازار آتی و سپرده کالایی سکه طلا
روز سه شنبه در بورس کالا؛ ارزش معاملات آتی به 984 میلیارد ریال رسید
حجم معاملات آتی سکه در بورس کالای ایران طی روز سه شنبه به رقم ۸ هزار و ۳۴۷ قرارداد و ارزش آن به ۹۸۴ میلیارد ریال رسید. به گزارش پایگاه خبری بورس کالای ایران ، این در حالی است که بهای سکه در این روز و در معاملات بورس کالای ایران همانند روز قبل با افرایش روبه رو شد، به طوری که پنج سررسید دی، اسفند، اردیبهشت، تیر و شهریورماه در مسیر افزایش قرار گرفت. به این ترتیب روز سه شنبه سکه تحویل دی ماه با رشد ۰.۱۳ درصدی به قیمت یک میلیون ۱۲۱ هزار تومان رسید. از سویی قرارداد تحویل اسفند نیز با قیمت یک میلیون و ۱۳۶ هزار تومان معامله شد و ۰.۲۹ درصد رشد داشت. سکه تحویل اردیبهشت سال آتی نیز با افزایش قیمت ۰.۳۹ درصدی با نرخ یک میلیون و ۱۵۳ هزار تومان به فروش رسید. همچنین سررسید تیر سال آینده با نرخ یک میلیون و ۱۷۱ هزار تومان معامله شد و افزایش ۰.۲۶ درصدی را به ثبت رساند و در پایان نیز سر رسید شهریور ماه با رشد ۰.۲۶ درصدی با قیمت یک میلیون و ۱۹۱ هزار تومان معامله شد.
در همین حال در بازار نقدی هم روز سه شنبه قیمت سکه بهارآزادی، نیمسکه، ربعسکه، سکه گرمی و هر گرم طلای ۱۸ عیار با افزایش همراه شد.
حجم معاملات گواهی سپرده سکه طلا
همچنین حجم معاملات گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالای ایران طی معاملات روز چهارشنبه به ۲۴ سکه به ارزش ۲۶۶ میلیون ریال رسید نگاهی به تابلوی معاملات نیز نشان می دهد که آخرین سفارش خرید سکه در سامانه بر خط سهام یک میلیون و ۱۰۸ هزار تومان و آخرین سفارش فروش درج شده در سامانه یک میلیون و ۱۱۵هزار تومان ثبت شده است.
معاملات سکه در کنار سهام در سامانه برخط معامله گران سهام یکی از جذابیت معاملات گواهی سکه در بورس کالاست به طوریکه سرمایه گذاران می توانند سکه و سهام را در کنارهم در پرتفوی خود مشاهده کننده و در هر لحظه از نوسانات و سود و زیان خود مطلع شوند.
خبر:
صندوق های طلا تا یک ماه آینده راه اندازی می شود
مدیرعامل بورس کالای ایران بهدنبال آن است که با هدف مدیریت حرفهای پرتفوی طلا، صندوقهای طلا را طی یک ماه آینده راهاندازی کند. به گزارشپایگاه خبری بورس کالای ایران حامد سطانینژاد، درخصوص قراردادهای بلندمدت پتروشیمی، معاملات بیشتر محصولات کشاورزی، ورود سیمان و همچنین موانع عرضه پراید در بورس کالا مواردی را مطرح کرد.
هم اکنون قراردادهای بلندمدت پتروشیمی در بورس کالا شروع شده است، به نظر جنابعالی این قراردادها چه اثراتی را بر رویه بازاریابی این محصولات برای تولیدکنندگان پایین دستی دارد؟ آیا میتواند در روابط صنایع بالادستی یا پاییندستی نقش بسزایی داشته باشد؟
یکی از دغدغههایی که در زمینه معاملات پتروشیمی در بورس کالا وجود داشت، درخصوص برقراری ارتباط بلندمدت بین تولیدکننده و مصرفکننده بوده و هست. بهعنوان مثال یکی از دغدغههای مصرفکنندهها عدم اطمینان نسبت به تناوب عرضه و تحویل کالا بود؛ از این رو بورس کالا تصمیم گرفت برای فعالانی که میتوانند بهطور مستمر با هم دادوستد داشته باشند، اما در عین حال با دغدغه قیمت مواجهاند، راهکاری اتخاذ شود. بر این اساس به این نتیجه رسیدیم که قراردادهای بلندمدت یکی از راهکارهای اساسی برای مرتفع شدن این مشکلات است؛ چراکه مصرفکننده میتواند اطمینان حاصل کند که کالای مورد نظر خود را در تاریخهای مشخصی خواهد داشت.
بنابراین قراردادی مبنی بر اینکه طرفین معامله متعهد به انجام معامله بر اساس قیمتهای بورس باشند، منعقد میشود. به این معنا که در بازار عمدهفروشی بورس کالا، محصولات پتروشیمی معامله و قیمتها تعیین میشود. با انجام چنین قراردادهایی که بورس کالا بستر آن باشد علاوه بر آنکه قیمتها واقعی خواهد شد همچنین فروشنده نسبت به اجرای قرارداد اطمینان لازم را حاصل خواهد کرد. همچنین انتظارات خریدار نیز بهطور کامل با اجرای قراردادهای بلندمدت پوشش داده میشود.با اجرای قراردادهای بلندمدت پتروشیمی، علاوه بر اینکه مواد اولیه مورد نیاز صنایع پایین دستی به تناوب عرضه خواهد شد، همچنین صنایع بالا دستی میتوانند برنامه تولید خود را بر اساس قراردادهای بلندمدت مصرف تنظیم کنند.
معاملات کشاورزی در بورس کالا از نتایج خوبی برخوردار بوده، آیا برنامهای برای توسعه این بخش در دستور کار دارید؟
در یک جلسه هماندیشی بین بورس کالا و مجموعه وزارت جهاد کشاورزی طبق قانون محصولاتی که باید مشمول قیمت تضمینی شوند یا از خرید تضمینی در بیایند هر سال باید تعیین تکلیف و به هیات وزیران پیشنهاد شوند تا به تصویب این هیات برسند. از این رو امسال هم بعد از اینکه معاملات «جو» موفقیتآمیز بود و همچنین معاملات ذرت نیز که به خوبی در حال انجام است از این رو میخواهیم که معاملات سایر محصولات کشاورزی را نیز در بورس کالا اجرایی کنیم اما هنوز نهایی نشده و بحثهایی درخصوص سایر محصولات کشاورزی از جمله گندم و دانههای روغنی صورت گرفته که انشاءالله بعد از نهایی شدن در دستور کار قرار خواهد گرفت.
در حال حاضر موضوع ورود سیمان به بورس کالا چه وضعیتی را طی میکند؟
بیشترین مشکل موجود در بازار سیمان در حوزه صادرات و بهویژه دامپینگ موجود در این بازار است. به این معنی که به علت کاهش ساختوساز و به تبع آن روند نزولی مصرف در کشور شاهد آن هستیم که مصرفکنندههای خارجی با مراجعه به تکتک تولیدکنندههای داخلی سیمان تولید داخل را با قیمت نازل و حتی به بهای قیمت تمام شده واحدها خریداری میکنند، این در حالی است که تولید سیمان در کشور ثروت ملی محسوب میشود؛ چراکه ما از معادن روباز برخورداریم در حالی که بسیاری از کشورها معادن روباز سیمان ندارند، از سویی دیگر از انرژی مناسب و ارزان نیز برخوردار هستیم و نباید این منابع ملی به هدر روند. دلیل دامپینگ در بازار سیمان کشور ناشی از نبود سیستمی متمرکز است تا تمامی فعالان این بازار از جمله تولیدکنندگان و مصرفکنندگان با هم در یک نقطه تلاقی داشته باشند و از قیمتهای واقعی مطلع شوند. مصرفکننده خارجی از این خلأ استفاده میکند و به سراغ تکتک تولیدکنندهها میرود و قیمتها را میشکند و بنابراین مصرفکننده خارجی از خلأ موجود سوء استفاده میکند.
آیا در این خصوص با انجمن سیمان نیز مذاکراتی داشتهاید؟
مذاکراتی با انجمن سیمان صورت گرفته است و انجمن نیز موافقت خود را اعلام کرده و بهطور جدی پیگیر اخذ مجوز از وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
آقای دکتر درخصوص صندوقهای طلا که قرار است بورس کالا راهاندازی کند چه برنامههایی در دست دارید؟
صندوقهای طلا طی یک ماه آینده با هدف مدیریت حرفهای پرتفوی طلا راهاندازی خواهند شد به گونهای که خریداران میتوانند گواهی سپرده طلا خریداری کنند و چنانچه پیشبینی میکنند که قیمتها با کاهش مواجه خواهند شد بتوانند در بازار قرارداد آتی سکه موقعیت فروش بگیرند با این هدف که بتوانند یک استراتژیهای سرمایهگذاری در این صندوقها تعیین شود تا ثروت دارندگان یونیت این صندوقها را به سقف برساند. همانطور که میدانید نوسانات طلا خیلی زیاد است، بهویژه با اتفاقاتی که اخیرا در بازار رخ داده است.در پی پیروزی ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا زمانی که نرخ طلا افزایش یافت، بازار قرارداد آتی در بورس کالا نیز به شدت رونق گرفت؛ چراکه پیشبینیها نیز حاکی از رشد قیمتها بود و برعکس چنانچه با کاهش نرخ مواجه شود از آنجا که بازار قرارداد آتی طلا پاسخگو به انواع نوسانات است سرمایهگذاران میتوانند موقعیتهای معکوس بگیرند و نسبت به کاهش سرمایهگذاری خود اقدام کنند.
لطفا درخصوص ورود خودروی پراید به بورس کالا توضیح بفرمایید .
در مقطعی از زمان، شرکتهای خودروساز با مراجعه به بورس کالا خواستار تامین مالی بر اساس قراردادهای سلف موازی شدند. ما نیز به آنها گفتیم که قراردادهای سلف موازی، قرارداد و اوراقی است که بازار ثانویه دارند و با دو شاخص نرخ سود بانکی و قیمت دارایی پایه محصول در بازار نقد قابل بررسی است چون در مورد پراید بازار نقد نداشتیم و از سویی خودروساز نیز خواستار تامین مالی بر اساس پشتوانه تولید پراید در بورس کالا بود، از این رو بورس کالا نیز اعلام کرد که چنانچه بخواهند خودروی خود را در این بازار ارائه دهند باید پرایدشان در بازار متشکل مورد معامله قرار بگیرد که قیمتهایش تحت تاثیر عرضه و تقاضا خواهد بود. البته در ابتدا با عرضه پراید از سوی تولیدکننده موافقت شد، اما مشکل اصلی این بود که قیمتگذاری پراید دارای محدودیت است و مشمول قیمتگذاری انحصاری است و از این رو متوقف شد. اما با برداشته شدن محدودیت مذکور در زمینه قیمتگذاری پراید، بورس کالا آمادگی لازم برای عرضه آن را دارا است.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.