وزارت راه و شهرسازی مجاز است با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور در سقف اعتبارات مصوب مربوط در راستای ایجاد بازار رهن ثانویه نسبت به تأمین و پرداخت بخشی از مابهالتفاوت نرخ سود اوراق رهنی مسکن منتشره توسط مؤسسه اعتباری و نرخ سود تسهیلات اعطایی مسکن آن مؤسسه در قالب تفاهمنامه با مؤسسه اعتباری اقدام نماید...
آیین نامه اجرایی ماده ۱۴ قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن در ۲۵ ماده به وزرای راه و شهرسازی، اقتصادی و دارایی، صنعت، معدن و تجارت، کشور، بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، سازمان برنامه و بودجه و سازمان ملی استاندارد ایران ابلاغ شد.
در این آیین نامه تصمیمات جدید برای تقویت سمت عرضه مسکن و همین طور برای افزایش قدرت خرید تقاضا اتخاذ شده است. هر چند بخشی از ابزارهای پیش بینی شده در این آیین نامه برای تامین مالی بخش مسکن همچون بازار رهن ثانویه و صندوقهای زمین و ساختمان، طی ماه های اخیر عملیاتی شد. اما بخشهای مهمی از ابزارهای قید شده در متن، هنوز در بازار تامین مالی مسکن عملیاتی نشده است. متن کامل تصمیمات جدید برای بخش مسکن به شرح زیر است:فعالیت شرکتهای واسپاری (لیزینگ) در بخش مسکن درچارچوب ضوابط و مقرراتی خواهد بود که ظرف یک ماه پس از ابلاغ این آییننامه به پیشنهاد بانک مرکزی به تصویب شورای پول و اعتبار میرسد.
شرکت های واسپاری (لیزینگ) مجازند به منظور تأمین مالی بخش مسکن در چارچوب قوانین و مقررات مربوط از طریق انتشار اوراق بهادار اقدام نمایند.
وزارت راه و شهرسازی در راستای اجرای برنامههای حمایتی بخش مسکن مجاز است درچارچوب تفاهمنامه مشترک با مؤسسات اعتباری یا شرکت های واسپاری (لیزینگ) نسبت به تخصیص یارانه سود تسهیلات در سقف اعتبارات مصوب مربوط درچارچوب موافقتنامه مبادله شده با سازمان برنامه و بودجه کشور اقدام نماید.
در صورتی که سرمایهگذاری در بخش مسکن موجب ورود فناوریهای نوین فاقد مشابه داخلی در بخش صنعت ساختمان یا ارتقای مدیریت و ظرفیت بنگاهی و یا ورود سرمایه و منابع مالی با منشأ خارجی به این بخش گردد، تا سقف پنجاه درصد هزینه صدور پروانه ساختمان مسکونی، بیمه کارگران و انواع بیمهنامههای تولید مسکن از محل منابع مالی موضوع این آییننامه در سقف اعتبارات مصوب مربوط قابل تأمین و پرداخت میباشد.سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است با همکاری وزارتخانههای راه و شهرسازی و امور اقتصادی و دارایی و سازمان ملی استاندارد ایران، سازوکارهای ارزشگذاری دانش فنی، خدمات و فناوریهای نوین ساختمان را ظرف شش ماه پس از ابلاغ این آییننامه در قالب دستورالعمل اجرایی تدوین و ابلاغ نماید.
وزارت کشور مکلف است با رعایت قوانین و مقررات مربوط از طریق شهرداری ها، برای صدور پروانه ساختمان مسکونی پروژههای مرتبط با بخش مسکن و ساختمان متقاضی سرمایهگذاری موضوع ماده (۶) قانون تشویق و حمایت سرمایهگذاری خارجی - مصوب ۱۳۸۱ - با اولویت اقدام نماید. سایر دستگاههای متولی صدور مجوزهای ساختمان و انشعابات مربوط موظفند ترتیبات لازم جهت صدور مجوز را با اولویت ظرف دو هفته به انجام رسانند.
در این میان مؤسسه اعتباری موظف است در چارچوب ضوابط و مقررات ابلاغی بانک مرکزی، اعطای تسهیلات بخش مسکن در پروژههای انبوهسازی را که توسط انبوهسازان اجرا میشوند، در اولویت قرار دهد.
انبوهساز حقوقی میتواند از طریق انتشار اوراق گواهی سپرده خاص توسط مؤسسه اعتباری، منابع مالی مورد نیاز جهت اجرای طرحهای تولید انبوه مسکن را در چارچوب ضوابط و مقررات ابلاغی بانک مرکزی تأمین نماید.
شهرداریها با استفاده از ظرفیت انبوهسازی به منظور تأمین منابع موردنیاز جهت احیای بافتهای فرسوده شهری و سایر پروژههای انبوهسازی، میتوانند پس از اخذ موافقت وزارت کشور در چارچوب قوانین و مقررات مربوط، نسبت به انتشار اوراق مشارکت و سایر ابزارهای مالی اسلامی با در نظر گرفتن سقف تعیین شده در قوانین بودجه سنواتی اقدام نمایند.
مؤسسه اعتباری میتواند درچارچوب ضوابط و مقررات، بهمنظورحمایت از سرمایهگذاری در تولید انبوه مسکن برای بهرهمندی از ابزارهای تأمین مالی در بازار سرمایه، نسبت به تضمین تعهدات مالی انبوه ساز اقدام نماید.
مؤسسات اعتباری مجازند درچارچوب ضوابط و مقررات ابلاغی بانک مرکزی، سود اوراق بهادار موضوع این آیین نامه از جمله سود واحدهای سرمایه گذاری صندوقهای سرمایه گذاری را تضمین نموده و در تأمین مالی بازارگردانی اوراق بهادار یادشده مشارکت نمایند. تأثیر تعهدات مذکور بر کفایت سرمایه موسسات اعتباری، توسط بانک مرکزی در مقررات مربوط متناسب با تأثیر سایرتعهدات موسسات اعتباری بر کفایت سرمایه آنها، تعیین میشود.
وزارت راه و شهرسازی میتواند در قالب وجوه اداره شده درسقف اعتبارات مصوب مربوط نسبت به انعقاد قرارداد عاملیت با مؤسسات اعتباری برای اعطای تسهیلات به پروژههای انبوهسازی که توسط انبوهسازان اجرا میگردند، اقدام نماید.
وزارت راه و شهرسازی ظرف دو ماه پس از ابلاغ این آییننامه، پیشنهادی مبنی بر این که تسهیلات پروژههای انبوهسازی و یا تولید مسکن به روش صنعتیسازی ساختمان نسبت به سایر تسهیلات بخش مسکن بیشتر باشد، به شورای پول و اعتبار ارایه مینماید.منابع مالی موردنیاز برای اجرای این آییننامه به پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی و تأیید سازمان برنامه و بودجه کشور در لوایح بودجه سنواتی کشور پیشبینی خواهد شد.
وزارت راه و شهرسازی مجاز است با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور در سقف اعتبارات مصوب مربوط در راستای ایجاد بازار رهن ثانویه نسبت به تأمین و پرداخت بخشی از مابهالتفاوت نرخ سود اوراق رهنی مسکن منتشره توسط مؤسسه اعتباری و نرخ سود تسهیلات اعطایی مسکن آن مؤسسه در قالب تفاهمنامه با مؤسسه اعتباری اقدام نماید.
معاملات اوراق بهادار رهنی مسکن و معاملات ثانویه گواهی سپرده خاص موضوع این آییننامه صرفاً در بازارهای متشکل تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار مجاز است. مؤسسات اعتباری و اشخاص تحت کنترل آنها براساس استانداردهای حسابداری مربوط نمیتوانند بازخرید این اوراق را قبل از سررسید تضمین نمایند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.