توصیف آتش زیرخاکستر ، شاید بتواند یکی از بهترین گزینه ها در وصف بازار فولاد به شمار آید زیرا تضعیف خوش بینی به دورنمای بازار ، این بار با انتخاب دونالد ترامپ رنگ جدیدی به خود گرفت...
بورس24 :هنوز میل به رشد قیمت ها در بازار فولاد وجود دارد هرچند که گذر زمان ، شتاب رشد قیمت ها را کاهش داده ولی بازار با انتخاب ترامپ و تزریق برخی نگرانی ها در کنار افزایش قیمت دلار ، گویی در حال سوخت گیری مجددی است ولی این همه ماجرا نیست. در بازار محصولات پلیمری هنوز شاهد کاهش قیمت ها هستیم ولی حجم معاملات در بورس کالا از روزهای خوبی در این صنعت حکایت می کند. حجم معاملات نشان می دهد که حال و روز بازار محصولات شیمیایی بهتر از بازار پلیمرهاست.
بازار فولاد:
توصیف آتش زیرخاکستر ، شاید بتواند یکی از بهترین گزینه ها در وصف بازار فولاد به شمار آید زیرا تضعیف خوش بینی به دورنمای بازار ، این بار با انتخاب دونالد ترامپ رنگ جدیدی به خود گرفت و ممکن است این آتش فشان باز هم سر باز کند ولی چندان هم نباید مطمئن بود. در روز چهارشنبه بسیاری از کارخانه های فولادی رشد قیمت داشته و برخی دیگر ثبات نرخ داشته اند. البته کاهش قیمت تعداد محدودی با رویکرد رقابت منفی برای جذب مشتری نیز در بازار دیده شد. همین موارد باعث می شود تا ابهام در بازار رونق گرفته همچنین شفافیت اوضاع زمان بر باشد. در هر حال باید ادامه فعالیت ها در بازار را در ابتدای هفته آینده پی گیری کنیم تا اوضاع شفافیت بیشتری پیدا کند. البته باید به این نکته نیز اشاره داشت که در جهش های قیمتی پیشین در ماه های اخیر ، شاهد نبودیم که رشد قیمت ها بیش از 1 هفته دوام داشته باشد بنابراین در صورت ادامه رشد نرخ ها از روز شنبه ، می توان این گونه استناد کرد که بازار برای رشد بیشتر قیمت ها سوخت گیری جدیدی کرده است اما هنوز برای این ادعا زودهنگام است.
هم اکنون جنب و جوش بیشتری در بازار ایجاد شده هرچند که رشد قیمت ها ، بهای فولاد را تا جایی پیش برده که برخی یا توان خرید نداشته و یا تمایل به خرید را از دست داده باشند زیرا نگران بازگشت بازار هستند. این در حالی است که رصد رفتار واسطه ها در این بازار امکان رشد بیشتر قیمت ها را مطرح می کند هرچند که ترس و نگرانی از بازگشت بازار هم افزایش یافته است. در هر حال حجم تقاضا در بازار تقویت شده ولی افزایش خرید از سوی مصرف کنندگان نهایی ، به اندازه رشد تقاضا در بدنه بازار نیست بنابراین باز هم واسطه ها به امید سفته بازی وارد عرصه خرید شده اند که هم احتمال ادامه رشد قیمت ها را افزایش داده و هم پتانسیل ترس از بازگشت بازار را به بدنه معاملات تقویت می کند. به صراحت باید گفت که بازار پتانسیل رشد قیمت ها را دارد و هنوز احتمال تجربه میلگرد 1800 تومانی از بین نرفته ولی به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
در برخی از کانال های تلگرامی همچون کانال تلگرامی پاتیل؛ اصفهانی از کارشناسان این بازار عنوان می دارد:
بازار ورق در طی دو روز سه شنبه یعنی از تاریخ هفدهم آبان ماه تا روز چهارشنبه، شاهد تاخت و تاز عرضه کنندگان این حوزه بوده است؛ بطوریکه مشاهده شد در حوزه ورق 2 میل در مبادی کشور حدود 90~70 تومان و در خصوص ورق فولاد مبارکه حدود 60~30 تومان افزایش قیمت طی این مدت کاملا مشهود است؛ بنظر میرسد تا زمانی که تقاضا به این بازار روی خوش نشان داده و محدودیت عرضه ادامه داشته باشد؛ همچنان این روند افزایشی برای عرضه کنندگان این حوزه مطلوب و مورد نظر باشد.
در حوزه قوطی و پروفیل هم پس از افزایش مجدد و پلکانی ورق از 2 روز پیش یعنی تاریخ هفدهم آبان ماه تا کنون، حدودا 40 تومان افزایش قیمت (30 تومان روز سه شنبه و 10 تومان روز چهارشنبه) در این حوزه را شاهد هستیم بطوریکه متوسط قیمت پایه بازار قوطی و پروفیل در دامنه 20±2250 تومان اعلام شده است.
در خصوص تیرآهن اصفهان هم روز چهارشنبه در برخی انبارها؛ حدود 2 تا 3 هزار تومان افزایش قیمت در برخی سایزها شنیده شد.
در حوزه میلگرد هم همانطوریکه پیشبینی شده بود، روز سه شنبه اکثر مبادی نرخ محصولات خود را ثابت اعلام کردند، برخی از مبادی هم در اقدامی شتابزده ابتدای صبح روز سه شنبه نرخ اعلامی کالای خود را کاهش دادند که در میانه روز به جهت هماهنگ شدن با بقیه عرضه کنندگان آنرا تصحیح کرده و مجددا افزایش دادند تا همانند روز قبلش ثابت باشد.
روز چهارشنبه اما با خبر غیر منتظره پیروزی ترامپ، جهان در بهت و حیرت فرو رفت و از همین رو تغییرات شگرفی در شرف وقوع است؛ از جمله این تحولات بنا بر گزارش گروه اقتصادی نرخ باکس "علیرغم افت شاخص دلار، شاهد افت قابل توجه قیمت های فلزات اساسی تحت تاثیر نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بودیم." همچنین بنا بر دلایلی که در ادامه خواهید خواند انتظار میرود در روزهای آتی با کاهش قیمت جهانی فولاد روبرو شویم که این خود میتواند حداقل از لحاظ روانی همانند زمانیکه عامل مهمی برای افزایش قیمت بود؛ عاملی برای کاهش باشد.
در خصوص ذوب آهن اصفهان هم مبادی غیر رسمی روز سه شنبه 10 تا 50 تومان کاهش قیمت داشتند و ظاهرا روز چهارشنبه هم این کاهش ادامه دارد.
همچنین طبق سناریوی تعریف شده در گزارش پیشین، و همچنین بر اساس گزارشات رسیده، برخی از بنگاهها هم تحت تاثیر این جو روانی پیش آمده، بدون توجه به هماهنگی های صورت گرفته در عرضه کنندگان، با رقابتی معکوس و کاهشی سعی در فروش و ردکردن میلگرد انباری خود هستند.
ازار روز چهارشنبه میلگرد بیشتر توافقی و با تقاضای به مراتب ضعیف تر از قبل توام است؛ با وجود تلاشهای برخی مبادی عرضه کننده متعهد به توافقات صورت گرفته در این حیطه برای حفظ بازار؛ کاهش و تخفیفات زیر پوستی در هنگام انعقاد معامله دراین حوزه کاملا مشهود است.
برخی از تغییرات صورت گرفته در بازار روز چهارشنبه میلگرد که از نظر نویسنده گذشت، شامل موارد زیر بود :
فولاد قزوین و پارس آرمان : ثابت
ذوب آهن اصفهان : برخی مبادی رسمی ثابت اعلام شده است.
فایکو در برخی مبادی رسمی تقریبا 30 تومان افزایش قیمت
فولاد خراسان در برخی مبادی رسمی 30 تومان و برخی دیگر از مبادی غیر رسمی 20 تومان افزایش قیمت نسبت به روز سه شنبه صبح اعلام شده است.
فولاد ابهر : ثابت
فولاد سپهرایرانیان : ثابت
فولاد ارگ تبریز : 10 تومان کاهش قیمت
آذر فولاد امین تیکمه داش : ثابت
فولاد بردسیر : ثابت
آریان فولاد : ثابت
نورد فولاد گلستان : ثابت
پرشین فولاد : ثابت
درپاد تبریز : ثابت
مجتمع ذوب آهن ونورد کرمان : 10 تومان کاهش قیمت
فولاد صدر خرم آباد : 10 الی 20 تومان افزایش قیمت
مجتمع فولاد صنعت بناب : 10 تومان افزایش قیمت
فولاد آذربایجان : برخی مبادی ثابت و برخی دیگر تا 15 تومان کاهش نسبت به روز سه شنبه اعلام مینمایند.
فولاد کاوه تیکمه داش : ثابت
بازار ورق:
بطور کلی وضعیت کنونی بازار ورق و تیرآهن ذوب آهن اصفهان تا حدودی مشخص است؛ عرضه کنندگان این دو حوزه محدود بوده و با انسجام و هماهنگی تا جاییکه بازار تقاضای آنها برقرار باشد، افزایشی و در برابر کاهش مقاومت مینمایند و بر فرض کاهش هم بطور مسلم شیب آن ملایم خواهد بود. اما وضعیت میلگرد بر خلاف آنها افسار گسیخته و کنترل آن بسیار مشکل است. تعدد عرضه کنندگان؛ کالاهای انباری و وسعت فعالیت این حوزه اجازه بازارسازی به عرضه کنندگان این حوزه را نداده و یا به سختی میتوان دوامی برای آن متصور شد؛ از طرفی اتحاد این حوزه نوپا بوده و راه زیادی را تا انسجام کامل میبایست طی نمایند.
تأثیر پیروزی ترامپ بر بازار فولاد دنیا از نگاه نویسنده این گزارش
هفته اخیر، هفته خوش اقبالی صاحبان کالا بود، و در این میان یکی از مهمترین دلایل و پشتوانه این پیشامد افزایشی، بهانه افزایش قیمت فولاد و سنگ آهن در جهان عنوان شد. اما بنظر میرسد با پیروزی غیر منتظره ترامپ این بهبودی مدت زیادی دوام پیدا نخواهد کرد. دلایل نویسنده این گزارش در ادامه عنوان خواهد شد:
با توجه به گزارش بلومبرگ مبنی بر اینکه از ده پیش بینی کننده و تحلیلگر دقیق برترش که ارزیابی های سه ماهه آن را انجام می دهند، خواسته بود تا پیش بینی کنند ارزش دلار در مقابل ین ژاپن و یورو طی بیست و چهار ساعت و یک هفته بعد از انتخابات چه تغییری خواهد کرد.
نتایج این بررسی نشان داد، بر طبق میانگین ارزیابی نه تن از این ده تحلیلگر، یک روز بعد از پیروزی ترامپ، ارزش دلار آمریکا در برابر یورو کاهش می یابد، در حالی که پیروزی کلینتون تقویت ارزش دلار را در برابر دیگر ارزها موجب می شود. طی یک هفته بعد از پیروزی ترامپ، ارزش دلار تا حدود نود و نه ممیز شش صدم ین (نود و نه ین و شش سِن) کاهش می یابد و ارزش هر یورو به حدود یک دلار و سیزده سنت خواهد رسید.
از طرف دیگر در گزارش دیگری از بلومبرگ خواندیم که مهمترین دلیل افزایش قیمت سنگ آهن چین که شاخص کل دنیا را تحت تاثیر قرار داده، کاهش ارزش یوان چین در برابر دلار امریکا بوده است.
اخبار ساعت 8 صبح روز چهارشنبه ایران شنیدیم که ارزش دلار به موازات پیروزی ترامپ و همانطوریکه انتظار میرفت، سقوط کرد.
از اینرو با استناد به دلایل فوق واضح است که با افزایش ارزش یوان در برابر دلار، ریزش مجدد نرخ جهانی سنگ آهن و فولاد دور از انتظار نخواهد بود. (اصفهانی)
گزارش بازار در حوزه شمش به گزارش کانال دیده بان فولاد
ابتدا باید عرض کنم که براساس گزارشات دریافتی از منابع مطلع ، روند بازار قراضه آهنی کمی نزولی یوده و در برخی مبادی نیز تا کیلویی 15 تومان کاهش قیمت گزارش شده است با این فرض می توان انتظار داشت که بازار شمش نیز از این رویه تبعیت کند آنچه که از بیان کارشناسان این بازار دریافت شد این بود که روز چهارشنبه شمش نیز چنین روندی را داشت منتهی با یک تفاوت و آن اینکه قیمت های رسمی نشان از ثبات قیمت می داد ولی معاملات محدود انجام شده بیشتر در محدوده 1380 تا 1410 تومان بوده است از سوی دیگر معامله شمش ذوب اهن به نوعی برروی این بازار تاثیر گذار شد چرا که تعدادی از عرضه کنندگان شمش معتقد بودند که وقتی قیمت تمام شده شمش ذوب اهن در محدوده 1445 تومان باشد ، عرضه کنندگان بخش خصوصی می بایست دامنه قیمتی خودرا بین 1400 ال 1420 تومان نگه دارد و این نظر سبب شد که تعدادی از فعالان تلاش کنند که با ایجاد شرایط بهتر برای متقاضیان اندک روز چهارشنبه سهمی از معاملات را از آن خود کنند در مجموع این بازار کمی بلاتکلیف بود از یک طرف التزامی که بعضی عرضه کنندگان نسبت به مصوبات جلسات داشتند آنها را مقید می کرد و از طرف دیگر شایعه کاهش قیمت در بازار جهانی به دنبال نتیجه انتخابات آمریکا آنها را در اتخاذ تصمیم مناسب مردد کرده بودگزارشات جمع بندی شده از بازار حاکی است که در طول هفته جاری پایین ترین قیمت شمش معامله شده به مقصد کارخانجات تولید میلگرد در محدوده 1365 تومان بوده است که در روزهای بعداز آن معاملات 1370 و 1380 تومانی نیز در بازار ثبت شده تا به نرخ های روز چهارشنبه رسیده است . علی ایحال در حال حاضر دو جبهه و یا بهتر است بگوییم که دو دیدگاه عمده وجود دارد
گروه اول که اکثر انهارا عرضه کنندگان ،تجار صاحب کالا و نیز مدیران انجمن فولاد در بر می گیرد معتقدند که مجددا در هفته آینده روند افزایش قیمت ادامه خواهد داشت که شیب افزایش بستگی تام به نوع محصول خواهد داشت و در افواه و بیانات بیشتر روی کالاهایی مانند ورق های وارداتی ، تیر اهن بویژه تیر 14 تا 18 ، میلگرد های کلاف ساده و شمش به عنوان ماده اولیه تاکید شده است
گروه دوم که بیشتر آنها را بدنه فعال بازار ( کارگزاران - واسطه ها ) خریداران و مصرف کنندگان انتهای زنجیره و تعدادی از مدیران صنایع پایین دستی تشکیل می دهند بر این باورند که قیمت ها تصنعی رشد کرده ، تقاضا تغییری در این مدت نداشته و بیشتر سفته بازی است لذا در مقابل وسوسه خرید محصول تا جایی که توان دارند مقاومت می کنند. البته در این گروه فعالینی نیز هستند که محتاطانه معاملات خود را انجام می دهند و در پاسخ به این عملکرد بیان می کنند که حرکت معتدلانه در شرایط فعلی بهترین گزینه روی میز است
گزارشی از بازار تیر آهن + مطلبی حاشیه ای .
گزارشات از سطح بازار حکایت از ثبات قیمت تیر اهن تا این لحظه داشته و به نظر می رسد این بازار نیز همانند دیگر رسته های مقاطع طویل روندی مشابه دارد اما یک نکته فعلا برجسته است و ان این است که در همین دقایق نقاضا برای تیر اهن های سبک مجددا در حال بهبود ی است و به نظر می رسد که معاملاتی برای تیر اهن های سبک ذوبی مثلا نیر 14 کیلویی 1840 تومان در جریان است و این در حالی است که عرضه کننده اصلی محصولات ذوبی ، قیمت تیر اهن های سبک را حداقل 30 تومان بالاتر از این نرخ اعلام کرده است و این خود نشان می دهد که در روند آتی قصد دارد این شرکت تیرآهن های سبک را تغییر پایه قیمتی داده و به کانال 1900 تومان وارد کند از دیگر سو تحلیل های دوستان در سایر رسانه ها میتنی بر این موضوع است که با مشخص شدن نتیجه انتخابات ایالات متحده دلار کاهش یافته و به تبع باید در انتظار ریزش قیمت ها ی فولاد در منطقه باشیم حال آنکه از بعضی منابع شنیده شده که موج سازان بازار ایران در تدارک ایجاد موج جدید افزایشی بوده و به بعضی مشتریان نوید افزایش قیمت مجدد در حوزه میلگرد و تیر اهن را در هفته آتی داده اند با این اوصاف نویسنده فعلا نظر خاصی در خصوص این عملکرد نداشته و قضاوت را بر عهده همکاران معزز فولادی می گذارد
بازار پتروشیمی:
در بازار آزاد محصولات پلیمری شاهد بودیم که کاهش قیمت های روز قبل ، به روز چهارشنبه نیز منتقل شد و بازار با افت نرخ ، به سمت بهبود شرایط برای صنایع پایین دستی حرکت کرد.
حجم عرضه محصولات شیمیایی در بورس کالا در روز چهارشنبه رقمی نزدیک به 32 هزار تن بوده که رقم قابل توجه و جذابی به شمار می آید. این در حالی بود که در برابر این حجم عرضه ، شاهد ثبت تقاضایی نزدیک به 34 هزار و 500 تن بودیم که رقم قابل توجه و مهمی محسوب شده و در نهایت 25 هزار و 521 تن از این حجحم عرضه ها مورد داد و ستد قرار گرفت. این حجم معاملات را باید بسیار مهم ارزیابی کرد زیرا به نسبت هفته های اخیر ، از رشد معاملات خبر داده و نشان می دهد بازار در شرایط مطلوبی از نظر حجم عرضه و همچنین از لحاظ حجم معاملات قرار دارد. این نکته مهم نشان می دهد که صنایع میان دستی و پایین دستی محصولات پتروشیمی حال و روز نسبتاً خوبی دارد. البته غالب عرضه های جذاب با استقبال خوبی رو به رو شده هرچند که عرضه های سود کاستیک ، به صورت تمام و کمال مورد معامله قرار نگرفته و وارد مچینگ شد. این شرایط در خصوص سود کاستیک را باید ادامه وضعیت هفته قبل به شمار آورد که با افزایش حجم عرضه ها ، بخش بزرگی از این کالا با حجمی مطلوب وارد بازار آزاد شد. با توجه به اهمییت این کالا برای بسیاری از صنایع مصرف کننده همچون کاشی و سرامیک ، می توان به رونق آتی این صنایع با محوریت این بخش از مواد اولیه امیدوار بود. در هر حال شاهد هستیم که بازار محصولات شیمیایی حال و روز خوبی دارد که باید این وضعیت را مرهون عرضه های جذاب به شمار آورد. با توجه به کاهش قیمت نفت در بازارهای جهانی که البته رد پای آن را در انتخاب ترامپ در امریکا نیز می توان جستجو کرد ، ممکن است قیمت های جهانی محصولات پتروشیمی مخصوصاً ترکیبات شیمیایی با کاهش نرخ رو به رو شود. همین سیگنال هرچند ضعیف شاید دلیلی بر افزایش حجم عرضه ها در دو هفته اخیر به شمار بیاید که در روز چهارشنبه و همچنین هفته پیش از آن به صراحت خودنمایی کرد. افزایش حجم تولید در صنایع بالادستی و پایین دستی و حتی کاهش جذابیت صادرات را می توان از دلایل دیگر این وضعیت محسوب کرد.
برخی از مهمترین معاملات محصولات شیمیایی در بورس کالای ایران | |||||||
نام کالا | تولید کننده | نوع قرارداد | قیمت پایه عرضه ریال | قیمت پایانی میانگین ریال | عرضه تن | تقاضا تن | حجم معامله تن |
دی اتیلن گلایکول | پتروشیمی مارون | نقدی | 21,711 | 23,479 | 220 | 352 | 220 |
اسید استیک | پتروشیمی فن آوران | نقدی | 12,626 | 12,654 | 805 | 897 | 805 |
کریستال ملامین | پتروشیمی خراسان | نقدی | 39,072 | 42,979 | 200 | 470 | 200 |
اسید ترفتالیک | پتروشیمی تندگویان | سلف | 21,880 | 24,068 | 100 | 500 | 100 |
دی اتیل هگزانول | پتروشیمی شازند | سلف | 24,825 | 33,620 | 1100 | 1870 | 1100 |
منومر وینیل استات | پتروشیمی شازند | سلف | 30,150 | 30,212 | 550 | 2002 | 550 |
منو اتیلن گلایکول | پتروشیمی شازند | سلف | 20,611 | 22,672 | 330 | 913 | 330 |
دی اتیلن گلایکول | پتروشیمی شازند | نقدی | 21,711 | 21,932 | 110 | 253 | 110 |
ایزوبوتانول | پتروشیمی شازند | نقدی | 19,963 | 21,959 | 110 | 1375 | 110 |
سود کاستیک | پتروشیمی اروند | نقدی | 4,980 | 4,980 | 10000 | 6575 | 6375 |
استایرن منومر | پتروشیمی پارس | سلف | 33,791 | 33,812 | 3000 | 3384 | 3000 |
کریستال ملامین | پتروشیمی ارومیه | نقدی | 39,072 | 39,502 | 100 | 160 | 100 |
ارتوزایلن | پتروشیمی برزویه | سلف | 23,547 | 25,901 | 1000 | 4020 | 1000 |
منو اتیلن گلایکول | پتروشیمی مارون | نقدی | 20,611 | 20,651 | 1188 | 1342 | 1188 |
بنزن | پتروشیمی بندرامام | نقدی | 20,270 | 20,270 | 1500 | 1500 | 1500 |
بنزن | ذوب آهن اصفهان | نقدی | 9,000 | 9,000 | 100 | 100 | 100 |
بازار آتی و سپرده سکه طلا
گزارشی از حال و هوای بازار آتی؛ تاکنون بیش از ۱۵۰۰۰ قرارداد سکه منعقد شده است
معاملات آتی سکه روز چهارشنبه همزمان با رشد قیمت اونس جهانی و طلای داخلی در راستای پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، با استقبال کم نظیر سرمایه گذاران روبه رو شد به طوریکه تاکنون بیش از ۱۵هزار قرارداد آتی در بورس کالا منعقد شده است. به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»،با توجه به رشد شارپی قیمت در اونس طلا به رقم ۱۳۳۷ دلار، بهای سکه در بازار نقدی به سطح قیمتی یک میلیون و ۱۳۸هزار تومان رسید تا معاملات بازار آتی سکه نیز با جذابیت بالایی دنبال شود. البته هر چه از زمان اعلام نتایج انتخابات گذشت، بهای اونس و طلا نیز عقب نشینی کرد.
به هر حال بررسی معاملات آتی سکه نشان می دهد که صبح روز چهارشنبه و با بازگشایی سررسید جدید شهریورماه سال آینده، این سررسید حدود یک میلیون و ۲۲۵هزار تومان معامله می شود. در رسررسید تیر ۹۶ نیز قیمت سکه به یک میلیون و ۲۰۵ هزار تومان رسیده است و بهای سکه برای تحویل اردیبهشت سال آینده روی رقم یک میلیون و ۱۸۵هزار تومان قرار دارد.
همچنین سکه برای تحویل اسفند، دی و آبان امسال به ترتیب با قیمت های یک میلیون و ۱۶۵، یک میلیون و ۱۵۱ و یک میلیون و ۱۳۶هزار تومان مورد معامله قرار می گیرد.
روز سه شنبه به ثبت رسید؛ دادوستد ۴هزار قرارداد آتی سکه در بورس کالا
حجم معاملات آتی سکه روز سه شنبه به ۴ هزار و ۹ قرارداد و ارزش آن به بیش از ۴۷۱ میلیارد ریال رسید. به گزارش «پایگاه خبری بورس کالای ایران»، این در حالی است که روز سه شنبه در آستانه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، قیمت طلا در بازارهای جهانی با اندکی افزایش مواجه شد. به این ترتیب قیمت هر اونس طلا در بازارهای بین المللی روز سه شنبه به ۱۲۸۳ دلار رسید که نسبت به روز دوشنبه ۰.۷ درصد رشد داشته است.
در همین حال بهای سکه در بازار آتی بورس کالای ایران طی معاملات روز سه شنبه در سه سررسید آبان، اسفند و تیرماه مثبت و در سررسیدهای دی و اردیبهشت ماه منفی بود.
بر این اساس قیمت آتی سکه روز سه شنبه در سررسید آبان ماه با نرخ یک میلیون و ۱۱۸ هزار تومان معامله شد و افزایش ۰.۰۵ درصدی را تجربه کرد. این در شرایطی است که سکه تحویل دی ماه با افت ۰.۰۳ درصدی به قیمت یک میلیون ۱۳۲ هزار تومان رسید. از سویی قرارداد تحویل اسفند نیز با قیمت یک میلیون و ۱۴۶ هزار تومان معامله و با رشد ۰.۰۴ درصدی رو به رو شد. سکه تحویل اردیبهشت سال آتی با افت قیمت ۰.۰۷ درصدی با نرخ یک میلیون و ۱۶۴ هزار تومان به فروش رسید و در پایان سررسید تیر سال آینده با نرخ یک میلیون و ۱۸۴ هزار تومان معامله شد و رشد ۰.۰۹ درصدی را به ثبت رساند.
معامله ۳۰سکه در قالب گواهی سپرده
همچنین حجم معاملات گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالای ایران طی معاملات روز چهارشنبه با افزایش به ۳۰ سکه به ارزش ۳۴۰ میلیون ریال رسید.
نگاهی به تابلوی معاملات نیز نشان می دهد که آخرین سفارش خرید سکه در سامانه بر خط سهام یک میلیون و ۱۳۰ هزار تومان و آخرین سفارش فروش درج شده در سامانه یک میلیون و ۱۴۸هزار تومان ثبت شده است.
معاملات سکه در کنار سهام در سامانه برخط معامله گران سهام یکی از جذابیت معاملات گواهی سکه در بورس کالاست به طوریکه سرمایه گذاران می توانند سکه و سهام را در کنارهم در پرتفوی خود مشاهده کننده و در هر لحظه از نوسانات و سود و زیان خود مطلع شوند.
خبر:
معاون وزیر جهاد کشاورزی خبر داد: آغاز عرضه برنج در بورس کالا به منظور تعادل بازار
معاون وزیرجهاد کشاورزی از آغاز عرضه برنج برای متعادل کردن قیمت این محصول در بورس کالا خبر داد و گفت: تعهدی به تایلند برای واردات برنج ندادهایم و سازمان غذاودارو هنوز برنج تایلندی را تایید نکرده است. به گزارشخبرگزاری مهر؛ علی قنبری، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران و معاون وزیر جهاد کشاورزی از آغاز عرضه برنج برای متعادل کردن قیمت این محصول در بورس کالا خبر داد و گفت: تعهدی به تایلند برای واردات برنج ندادهایم و سازمان غذا و دارو هنوز برنج تایلندی را تایید نکرده است. گفت و گو با مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران را در ادامه می خوانید؛
در سالجاری در حوزه تنظیم بازار محصولات اساسی، مشکلاتی ایجاد و نرخ برخی از این محصولات مانند برنج و شکر گران شد؛ بفرمایید دلیل این گرانی چه بود؟ آیا دلیل ایجاد این نابسامانی، اختلال در فرایند تامین کالاهای مذکور بوده است؟
گندم، برنج، روغن و شکر ۴ کالای اساسی هستند که مسئولیت تامین آنها با شرکت بازرگانی دولتی ایران است؛ در زمینه گندم که امسال به خودکفایی رسیدیم و با مازاد مصرف مواجه هستیم و قرار است ۳ میلیون تن از این محصول را صادر کنیم.
درباره برنج نیز باید گفت نیاز کشور به این محصول تقریبا ۳.۲ میلیون تن، سرانه مصرف آن حدود ۴۰ کیلوگرم و میزان تولید داخلی نزدیک به ۲.۲ میلیون تن است بنابراین در این زمینه حدود یک میلیون تن نیاز به واردات داریم که در این زمینه واردات و تامین این یک میلیون تن شرکت بارزگانی دولتی اقدامات لازم را به موقع انجام داد. البته باید به این نکته اشاره کنم که شرکت بازرگانی دولتی ایران بخشی از این واردات را برای تامین ذخایر استراتژیک کشور، وارد میکند و عمده واردات برنج مورد نیاز داخل را بخش خصوصی انجام میدهد. ضمن اینکه ما باید بخش خصوصی را تقویت کنیم تا همه بار این کار بر روی دوش دولت نباشد. ولی در مجموع، باید گفت که تامین این اقلام طبق روال انجام شد و مشکلی وجود نداشته است.
گفته میشود کمبود برنج در بازار باعث افزایش قیمت این محصول شده و دولت در زمان مناسب اقدام به توزیع این کالا در بازار نکرده است. تاخیر در عرضه برنج وارداتی به بازار به چه دلیل بود؟
در زمان برداشت و عرضه برنج داخلی در بازار، ما از توزیع محصول وارداتی خودداری میکنیم، چراکه سیاست وزارت جهاد کشاورزی حمایت از تولیدات داخلی است.
ما به اندازه کافی ذخیره برنج داریم اما برای تقویت تولیدات داخلی آنها را توزیع نمیکنیم، نکته مهم نیز این است که به هیچ عنوان با کمبود برنج مواجه نیستیم و نوع ایرانی این محصول به هر اندازه که نیاز باشد، در بازار وجود دارد. ۲.۲ میلیون تن برنج داخلی وارد بازار شده اما قیمت آن «مقداری» گران است که دلیل آن را نیز میتوان بالا بودن هزینههای تولید کشاورزان عنوان کرد.
براساس آمار بانک مرکزی افزایش قیمت برنج جزیی نبوده و نرخ این محصول طی یکسال اخیر حدود ۵۰ درصد گران شده است. ضمن اینکه عرضه تولید داخل به بازار نیز نتوانسته قیمت را کنترل کند، برای حل این مساله چه راهکاری دارید؟
البته افزایش قیمت به این میزان نبوده اما به هرحال ما قصد داریم به تدریج، برنج وارداتی را به بازار عرضه کنیم تا مانع افزایش قیمت بیشتر این محصول در بازار شویم. در همین راستا حدود دو هفته است که اقدام به عرضه برنج وارداتی در بورس کالا کردهایم تا نرخ این محصول در بازار متعادل شود.
قصد داریم به تدریج، برنج وارداتی را به بازار عرضه کنیم تا مانع افزایش قیمت بیشتر این محصول در بازار شویم.
قیمت برنجهای عرضه شده در بورس کالا چقدر است و این برنجها محصول کدام کشورها هستند؟
قیمت این برنجها بسته به نوع محصول متفاوت است اما متوسط نرخ آنها حدود ۳ هزار تومان است. برنجهای عرضه شده نیز برنج هندی، اروگوئه و آرژانتینی هستند که کیفیت بالایی دارند.
تعهدی که به تایلند برای واردات برنج داده شده بود، به کجا رسید؟
اصلا چنین تعهدی به این کشور برای واردات برنج داده نشده است، در عین حال هنوز سازمان غذا و دارو از لحاظ مسائل بهداشتی و استاندارد، برنج تایلندی را تایید نکرده و باید این موارد تایید شود تا واردات انجام بگیرد.
درباره بازار شکر و مشکلات ایجاد شده در این زمینه هم توضیح بدهید که دلیل افزایش قیمت چه بوده است؟
درباره شکردرحال حاضر مشکلی وجود ندارد و قیمتی که دولت این محصول را عرضه میکند کمتر از نرخ مصوب آن است؛ قیمت در بازار نیز کاهش یافته و نرخ خرده فروشی که به بیش از ۳ هزارتومان رسیده بود الان به ۲۷۰۰ تومان کاهش یافته است. ضمن اینکه نرخ مصوب این محصول ۲۵۲۰ تومان و قیمت آن در عمده فروشی کمتر از ۲۵۰۰ تومان است.
در مورد گندم، آیا صادرات این محصول با توجه به بحث کمبود آبی که وجود دارد، اقدامی منطقی به شمار میرود؟
صادرات اقدام خوبی است و اگر ما بتوانیم این کار را انجام دهیم برای کشور ارزآوری خواهیم کرد. همچنین این امر باعث اشتغال زایی در کشور نیز خواهد شد؛ درباره مصرف آب برای تولید این محصول نیز باید گفت ما برای آبیاری محصولات از سیستمهای نوینی استفاده میکنیم که مصرف آب کمتری دارند، علاوه بر آن از تکنولوژیهای جدید هم در این زمینه استفاده و عملیات به زراعی انجام میشود.
فکر میکنید صادرات گندم از کشور پایدار است؟ در سال آینده هم میزان تولید این محصول به اندازه امسال است؟
اگر میزان تولیدمان زیاد باشد حتما صادرات را سال آینده هم ادامه میدهیم، ما امیدواریممیزان تولید افزایش یابد تا بتوانیم به صادرات این محصول ادامه بدهیم.
سلطانینژاد با اشاره به توسعه صادرات غیر نفتی مطرح کرد؛ برابری نسبت حجم ارز صادرات با ارز دولتی
مدیرعامل بورس کالای ایران گفت: ارز صادرکنندگان با یک روند نسبتا پایدار، اکنون برابر با ارزهای دولتی ناشی از فروش نفت است. به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»به نقل از مهر، حامد سلطانینژاد در خصوص راهاندازی بورس ارز گفت: مقدمات راهاندازی بورس ارز فراهم بوده و منتظر اعلام بانکمرکزی هستیم، اما باید توجه داشت که اگرچه در گذشته بانک مرکزی یکه تاز عرضهکننده ارز بوده است، اما اکنون با توجه به اینکه نسبت صادرات کشور و درآمدهای ارزی ناشی از آن، به سمت صدور کالاهای غیرنفتی در حرکت است، میتوان گفت که نسبت تامین ارز با دلارهای دولتی و صادرکنندگان، به نسبت مساوی ۵۰-۵۰ رسیده است.
مدیرعامل بورس کالای ایران افزود: ارزی که ماحصل صادرات نفتی بوده و ارز دولتی تلقی میشود، اکنون نسبت با ارزی که مربوط به بخشخصوصی و ناشی از صادرات بوده، برابر است و ۵۰ درصد این ارزها در دست بخش خصوصی و ۵۰ درصد دست دولت است که این، یک نسبت بیسابقه به شمار میرود که در سالهای اخیر به یک نسبت پایدار تبدیل شده است.
وی تصریح کرد: حتی در آمار درآمدهای نفتی و صادرات سال گذشته نیز این نسبت پایدار بوده و پیشبینیها نیز نشانگر آن است که این نسبت ادامه خواهد یافت؛ بنابراین حجمی از ارز که در قالب بازار آزاد مورد مبادله قرار میگیرد، قابل توجه بوده و میتوان در صورت اعلام نظر بانک مرکزی به عنوان متولی بازار ارز، به منظور پوشش ریسک نوسانات نرخ ارز بازار مشتقه ارز را راهاندازی کرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.