برخی تحلیلگران معتقدند صرف نظر از این که کدامیک از این دو نفر رییس جمهوری بعدی آمریکا شود، روابط دو کشور شاهد تشدید تنش ها خواهد بود. اظهارنظرهایی که دو نامزد در باره چین کرده اند برای آینده روابط دو کشور امیدبخش نیست.
روابط اقتصادی آمریکا و چین، به عنوان بزرگ ترین اقتصادهای جهان اهمیت بالایی دارد. در سال های اخیر تحولات در این دو اقتصاد بزرگ بر بازارهای مختلف بیشترین تاثیر را داشته و در آینده نیز همین وضعیت ادامه پیدا خواهد کرد. سوالی که برای سرمایه گذاران مطرح است این است که در حوزه روابط آمریکا و چین آیا فرقی دارد که هیلاری کلینتون رییس جمهور آمریکا شود یا دونالد ترامپ؟
برخی تحلیلگران معتقدند صرف نظر از این که کدامیک از این دو نفر رییس جمهوری بعدی آمریکا شود، روابط دو کشور شاهد تشدید تنش ها خواهد بود. اظهارنظرهایی که دو نامزد در باره چین کرده اند برای آینده روابط دو کشور امیدبخش نیست.
برای مثال، ترامپ، نامزد حزب جمهوریخواد اعلام کرده تعرفه سنگین بر کالاهای وارداتی چین تعیین خواهد کرد. وی گفته است اگر رییس جمهور شود تعرفه 45 درصدی برای کالاهای چینی اعمال می کند زیرا واردات آسان سبب شده شغل های آمریکا به چین منتقل شود. همچنین ترامپ چین را کشوری می داند که در نرخ برابری ارز خود دستکاری می کند.
این درحالیستکه روابط تجاری چین و آمریکا عاملی حیاتی در روابط دو کشور است. چین و آمریکا بیشترین مبادلات تجاری جهان را دارند و از دید ترامپ این رابطه در شکل کنونی اش به زیان آمریکاست. اگر تغییراتی در روابط اقتصادی آمریکا و چین پدید آید از نرخ رشد اقتصاد هر دو طرف کاسته می شود و این به زیان بازار مواد خام خواهد بود.
در سال های اخیر روابط چین و آمریکا عموما بدون تنش بوده اما در برخی دوره ها مشکلاتی بین دو کشور پدید آمده است. برای مثال هنگامیکه دو کشور بر سر نفوذ بین المللی خود دچار تضاد منافع می شوند روابط شان تااندازه ای تیره می شود. در سال های اخیر یکی از موارد اصلی منازعه دو کشور، به منطقه دریای جنوبی چین مربوط بوده که سبب شده دو طرف بر توان نظامی خود بیافزایند.
برخی تحلیلگران معتقدند پیروزی هیلاری کلینتون در انتخابات ریاست جمهوری به تیره شدن روابط دو کشور منجر خواهد شد زیرا او نسبت به باراک اوباما انعطاف کمتری در سیاست خارجی دارد و موضوع دریای جنوبی چین در نهایت مشکل ساز خواهد شد. هیلاری کلینتون به روشنی اعلام کرده بر حضور نظامی آمریکا در منطقه یاد شده خواهد افزود. او همچنین پیشینه ای طولانی در انتقاد از چین در حوزه حقوق بشر دارد و این امر پکن را خشمگین می کند.
البته اگر هیلاری کلینتون رییس جمهور بعدی آمریکا شود، تیرگی روابط چین و آمریکا کمتر از زمانی خواهد بود که ترامپ رییس جمهور شود. هیلاری کلینتون از نظر دولت چین فردی قابل پیش بینی تر از ترامپ است.
نکته مهم دیگر این است که هر دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا با پیمان شراکت پاسیفیک (TPP) بین آمریکا و 11 کشور حوزه اقیانوس آرام مخالف هستند. این پیمان سال گذشته امضاء شد و هدف آن، آزادسازی تجاری، تعیین استانداردهای تجاری و کاهش موانع تجاری است. با آنکه چین عضو این پیمان نیست اما برای بالا بردن نفوذ خود در منطقه آسیا پاسیفیک اقداماتی انجام داده است. تشکیل بانک آسیایی توسعه زیرساخت یکی از این اقدامات است.
تحلیلگران اتفاق نظر دارند که تغییر دولت در آمریکا به زیان اقتصاد این کشور و جهان است و در این میان چین به دلیل روابط تجاری بزرگی که با آمریکا دارد زیان بیشتری خواهد دید. البته زیان رییس جمهور شدن هیلاری کلینتون کمتر از ترامپ است. در نهایت باید یه این نکته اشاره کرد که ضعف اقتصاد چین و آمریکا به رونق بازارهای مختلف لطمه وارد خواهد کرد.
از سوی دیگر هر نوع ابهام در باره آینده سبب کاهش نرخ رشد اقتصاد جهان خواهد شد. هر دو نامزد انتخابات آمریکا وعده داده اند تغییراتی در سیاست های اقتصادی این کشور ایجاد خواهند کرد. اگر این وعده تحقق یابد از ریسک پذیری سرمایه گذاران کاسته می شود و بازارهای مالی وضعیت نگران کننده پیدا خواهند کرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.