در بازار فولاد با ادامه رشد قیمت ها رو به رو هستیم که باعث شد تا آتش فشان رشد قیمت ها که اندکی حالت آرامی به خود گرفته بود ، باز هم سر باز کرده و فوران کند. البته این بار فوران آتش فشان فولادی ها همچون روز ابتدایی هفته جاری نبود ولی واحدهای نوردی که غالباً از نوسان قیمت ها سود بیشتری برده و البته به نوسان بهای شمش نیز به شدت حساس هستند...
بورس24 :باز هم شاهد رشد قیمت فولاد با محوریت میلگرد هستیم هرچند که این رشد نرخ به تمامی انواع و تولیدات سرایت نکرده اما رشد تقاضای سفته بازی در برخی بازارها در کنار نگرانی از ادامه رشد قیمت ها همچنین پافشاری بر مدیریت بازار از سوی عرضه کنندگان برجسته ، همگی مواردی است که می تواند به ادامه رشد قیمت ها کمک کند. این در حالی است که نمی توان به صراحت از ادامه رشد قیمت ها خبر داد ولی بازار هنوز هم استعداد افزایش قیمت و رشد حجم تقاضا را داراست. در این گزارش بخش بیشتری بر بررسی بازار فولاد تمرکز دارد.
همان گونه که روز گذشته نیز به آن اشاره کردیم بازار پلیمرها خود را برای ثبات آماده می کند که پس از کاهش روز قبل ، شاهد افزایش قیمت ها برای بسیاری از گریدها و گونه ها بودیم که همین رویکرد ، می تواند به ثبات در بازار کمک کند. در هر حال شاهد هستیم که روند افزایشی در بازار پلیمرها آغاز شده ولی نمی توان از جهش شتابان قیمت ها در این بازار خبر داد هرچند که پس از شرایط فعلی ، می توان به تثبیت بازار امیدوار بود و پس از آن رشد آرامی را در قیمت ها شاهد خواهیم بود. در هر حال معاملات روز سه شنبه می تواند بسیاری از ابهامات موجود را در خصوص دورنمای بازار مرتفع سازد هرچند که هر گروه کالایی را باید به صورت مجزایی مورد بررسی و توجه قرار داد. آمارهای رسمی و غیررسمی حکایت از آن دارد که حجم تولید در صنایع پایین دستی در حال رشد بوده که در کنار افزایش حجم معاملات در بورس کالا ، روزهای بهتری را برای بازار پلیمرها نوید می دهد که البته در کنار افزایش آرام قیمت دلار در روزهای اخیر و تثبیت در قیمت هایی بالاتر از 3600 تومان در بازار آزاد ، خود سیگنال مهمی از رشد قیمت ها به شمار می رود. رشد تقاضا در بورس و بازار ، افزایش حجم داد و ستدها در کنار تزریق برخی از منابع مالی به صورت نامحسوس در این بازار همچنین امکان افزایش حجم ساخت و ساز مسکن در کنار افزایش نسبی و البته آرام تورم ، همگی مواردی است که از رشد قیمت ها در بازار محصولات پتروشیمی خبر می دهد.
بازار فولاد:
در بازار فولاد با ادامه رشد قیمت ها رو به رو هستیم که باعث شد تا آتش فشان رشد قیمت ها که اندکی حالت آرامی به خود گرفته بود ، باز هم سر باز کرده و فوران کند. البته این بار فوران آتش فشان فولادی ها همچون روز ابتدایی هفته جاری نبود ولی واحدهای نوردی که غالباً از نوسان قیمت ها سود بیشتری برده و البته به نوسان بهای شمش نیز به شدت حساس هستند ، از این روند افزایشی ، بیش از پیش تبعیت کرده و خود دلیلی برای رشد قیمت ها به شمار بیایند. البته هنوز هم کم و بیش شاهد خودنمایی رقابت منفی هستیم ولی به نظر می رسد بخش بزرگ ترین از بازار فولاد ، به رشد قیمت ها متمایل شده ولی شواهد کلی از نوسان حجم تقاضا ، شرایط جدیدی را ایجاد کرده که هم می تواند به عقب نشینی خریداران منجر شده و هم می تواند با رشد تقاضای سفته بازی ، نمایش رشد قیمت ها را به پرده ای جدید وارد سازد. این شرایط را باید جدی گرفت زیرا بازار نگران رشد قیمت هاست و تا زمانی که این طرزفکر وجود داشته باشد ، نمی توان از اتمام رشد قیمت ها خبر داد.
در بازار میلگرد شاهد هستیم که برخی از تولیدکنندگان حتی تا 100 تومان رشد قیمت را تجربه کرده اند که عدد بسیار بزرگی به شمار آمده و ترس از افزایش بیشتر قیمت ها را عمق بخشیده است. در صورتی که این وضعیت ادامه یابد عبور از سقف قیمتی 1700 تومان دور از ذهن نیست همچنین با توجه به تجربه میلگرد 1800 تومانی در ابتدای سال جاری ، شاید بازار خود را برای این قیمت ها آماده سازد و البته عبور از این نرخ نیز محتمل خواهد بود.
گزارش روز بازار فولاد
به گزارش برخی از کانال های تلگرامی ؛ اصفهانی معتقد است: بازار ورق حدودا" 5 الی 6 روزی است که تغییر چندانی نکرده و همانطوریکه در گزارش قبلی عنوان شد، بیشتر معاملات این حوزه توافقی صورت میگیرد. این در حالی است که برخی از گردانندگان سناریوی افزایشی اخیر بازار ورق، بخصوص ورق وارداتی، تلاش میکنند تا بازار را در این سطح قیمت حفظ کرده و به استناد دلایلی نظیر افزایش نرخ دلار؛ افزایش قیمت های جهانی فولاد؛ کانالهای محدود و قابل کنترل عرضه؛ سیاست تزریق کالا بصورت قطره چکانی در بازار؛ نوید موج افزایشی دیگری را داده و معتقد هستند که جریان افزایشی بزودی و مجددا در این حوزه تکرار خواهد شد.
در حوزه قوطی و پروفیل هم که تابعی از بازار ورق میباشد، شاهد بازاری آرام و برای ششمین روز متوالی بدون تغییر بودیم.
تحرکات افزایشی بازار ناودانی و نبشی که با کمی تاخیر و بعد از سونامی ورق آغاز شد، امروز هم همچنان ادامه پیدا کرد، بطوریکه مطلع شدیم عرضه کالا در این حوزه محدود بوده و عرضه کنندگان همچنان به روند صعودی قیمتها در این حوزه معتقد هستند؛ امروز بطور میانگین حدود 20 الی 40 تومان افزایش قیمت در برخی از مبادی این حوزه مشهود بود. بطور مثال فولاد ناب تبریز کلیه محصولات تولیدی خود را حدود 30 تومان افزایش داد و یا آریان فولاد هم در اقدامی مشابه انواع نبشی تولیدی خود را حدود 20 الی 25 تومان افزایش داد؛ همچنین برخی دیگر از مبادی این حوزه همانند فولاد شکفته مشهد فروش خود را که امروز با افزایش قیمت هم توام بود، تنها برای ساعتی باز کرده و ادامه فروش را به فردا موکول نمودند.
در خصوص بازار تیرآهن هم روند افزایشی همچنان ادامه پیدا کرد. به طوری که مطلع شدیم
در خصوص تیرآهن ذوبی اصفهان شنیده شد سایزهای 12 تا 24 حدود 3 تا 7 هزار تومان و سایز های 27 و 30 هم حدود 5 تا 8 هزار تومان به ازای هر شاخه نسب به آخرین قیمت اعلامی دیروز؛ امروز در انبارها با افزایش قیمت اعلام شده است. همچنین بر اساس گزارشات رسیده، برخی از تیرآهن های متفرقه هم با افزایشی بین 10 تا 30 تومان نسبت به دیروز اعلام قیمت شده است
وضعیت حوزه میلگرد اما به دلیل تعدد و گوناگونی مبادی فروش آن، کمی متفاوت و پیچیده تر است؛ همانطوریکه در گزارشات قبلی متوجه شدید؛ طی دو روز گذشته افزایش قیمت در اکثر مبادی این حوزه از مرز 80 تومان عبور کرد و امروز هم این روند افزایشی در محدوده 10 تا 50 تومان ادامه داشت؛ آنهایی که از غافله عقب مانده بودند بیشتر و آنهایی که به مرز 100 تومان افزایش قیمت در طی این سه روز رسیده بودند کمتر؛ قیمت محصولات خود را افزایش دادند. اما امروز بر خلاف روز گذشته به جز تعداد معدودی از مبادی، خبری از توقف فروش نبود تا اینکه در میانه روز سکوت معنی داری بر بازار حاکم شد.
اما در سمت خریداران چه خبر است؟!
آهن فروشانی که صاحب انبار بوده و دارای عکس العمل سریعتر و اطلاعات دقیق تری بودند، سطح انبارهای خود را به حد معقولی رسانده در قیمت های پایین تر و قبل از سونامی افزایشی و یا در همان روز اول، خرید خود را انجام دادند؛ برخی دیگر از این جماعت که از غافله عقب مانده بودند، در روز دوم با چانه زنی و دستپاچگی خرید خود را تکمیل کردند؛ گروه سوم اما بیشتر شامل حلقههای انتهایی و مصرف کنندگان بالقوه ای بودند که در خلال تصمیمگیری برای خرید، دودل بوده و از جرات کمتری برای این فرایند برخوردار بودند که از بخت بد دچار این سونامی شدند؛ این عده هم امروز و به ناچار از مبادی که کمی از تورنمنت افزایشی عقب مانده بودند؛ خرید کردند.
اکنون انبارها به سطح معقولی و درخور انتظاری از کالا برای فروشندگان میانی بازگشته و کالاهای خریداری شده به تدریج در حال بارگیری و ارسال هستند. خریداران بالقوه هم خرید خود را انجام داده و تقریبا تقاضای هیجانی به حالت اشباع رسیده است. بازار به تدریج وارد فاز دوم این سناریو میشود؛ عکس العمل بازیگران این زنجیره از این به بعد کاملا به حرکت بعدی عرضه کنندگان وابسته است !.
عرضه کنندگان به تدریج وارد یک وضعیت فرسایشی شده و سیگنال تقاضا به یکباره ضعیف میشود؛ در اینجا سه سناریو اتفاق خواهد افتاد :
1- عرضه کنندگان با حفظ وحدت و انسجام رویه بتوانند با وجود شوک ایجاد شده و بای پس تقاضا؛ قیمتهای خود را در سطح فعلی حفظ کرده و ثابت نگه دارند که در اینصورت بازار این چالش را پس از یک وقفه پشت سر گذاشته و در همین سطوح قیمتی ادامه پیدا میکند.
2 - عرضه کنندگان در اثر کاهش ناگهانی تقاضا، تاب مقاومت را نداشته و وحدت و انسجام خود را می شکنند که در این صورت صرفنظر از مباحث اعداد و ارقام افزایشی بازارهای جهانی، بازار مجددا وارد شیب منفی و رقابت معکوس خواهد شد.
3 - با وجود وحدت رویه و انسجام در سمت عرضه کنندگان؛ صاحبان کالای انباری که حالا از حجم نسبتا معقولی از کالا در انبارهای خود برخوردار هستند؛ تاب تحمل نداشته و عنان بازار را بدست گرفته و زیر قیمت مبدا شروع به فروش نمایند، کما اینکه قبلا مشابه این وضعیت را تجربه کرده بودیم. در اینصورت باز هم بازار وارد شیب منفی و رقابت معکوس خواهد شد.
اکنون زمان امتحان و محک میزان وفاداری عرضه کنندگان به قسمتی از تعهد خود در خصوص توافقات انجام شده رسیده است. آیا به عهد خود مبنی بر حفظ این تغییرات قیمتی پایبند می مانند ؟
برخی از تغییرات قیمتی صورت گرفته در سطح بازار میلگرد که امروز از نگاه نویسنده پنهان نماند، شامل موارد زیر بود :
فولاد قزوین : حدود 15 تومان افزایش قیمت نسبت به آخر وقت دیروز
ذوب آهن اصفهان : برخی مبادی رسمی و غیر رسمی فروش امروز ثابت اعلام کردند.
فولاد خراسان : برخی مبادی رسمی فروش ثابت اعلام شد. مبادی غیر رسمی 25 تومان افزایش قیمت نسبت به اعلام دیروز
فایکو : ثابت
فولاد ابهر : 10 الی 40 تومان افزایش قیمت نسبت به اعلام رسمی دیروز صبح.
فولاد بافق یزد : برخی سایزها 10 تومان افزایش قیمت
صبا فولاد زاگرس شهرکرد : برخی اقلام 5 تومان افزایش قیمت
فولاد ظفر بناب : 35 تومان افزایش قیمت نسبت به آخرین اعلام قیمت دیروز
فولاد صدر خرم آباد : ثابت
آذر فولاد امین تیکمه داش : 30 تومان افزایش قیمت
فولاد درپاد : ابتدا ثابت اعلام شد ولی پس از دقایقی فروش متوقف شد.با 15 تا 20 تومان مجددا فروش باز شد.
فولاد آذربایجان : حدود20 الی 30 تومان افزایش قیمت نسبت به آخر دیروز
مجتمع ذوب آهن ونورد کرمان : ثابت
فولاد کاوه تیکمه داش : 30 الی 35 تومان افزایش قیمت
گروه ملی اهواز : 25 تومان افزایش قیمت نسبت به اعلام قیمت دیروز
آریان فولاد : به غیر از 10 و 12 بقیه سایزها 10 تومان افزایش قیمت
مجتمع فولاد صنعت بناب : 30 الی 40 تومان افزایش قیمت
فولاد پرشین : 20 تومان افزایش قیمت
فولاد امیر کبیر خزر با 50 تومان افزایش قیمت نسبت به اعلام قیمت دیروز، اعلام قیمت نموده و پس از دقایقی فروش را بست.
فولاد حسن رود : با 10 الی 15 تومان افزایش امروز اعلام قیمت کرد ولی مجددا پس از دقایقی مجددا افزایش داد.
احرامیان یزد : 10 الی 20 تومان افزایش قیمت
در هر صورت جمع بندی شده در کانال دیده بان فولاد آمده است:
در محدوده قراضه و ضایعات شاهد افزایش قیمت در بیشتر مبادی هستیم به شکلی که نرخ تا 950 تومان نیز شنیده شد بازار شمش نیز خود را منسجم و متعهد به توافقات نشست های هم اندیشی نشان داد و توانست قیمت بین 1390 تا 1430 تومان را در بازار امروز ثبت کند آنطور که بعضی از فعالان این حوزه بیان کرده اند قصد دارند با افزایش پلکانی و منطبق با شرایط بازار و بدور از هرگونه فعالیت هیجانی این کار را انجام دهند که در صورت موفقیت در این امر شاید بتوان گفت که این رسته برای اولین بار توانسته نقاط آسیب پذیر خود را شناسایی و نقاط ضعف خود را به نقاط قوت تبدیل کند البته این فرض فارغ از روند قیمتی است و منظورمان درک موقعیت های یکدیگر و توافق بر سهم بازارهای خود می باشند از سوی دیگر در بازار پروفیل علیرغم ثبات قیمت تا حوالی ظهر به دلیل آنکه قیمت ورق 2 رول رشد قیمت یافت با نوسان همراه و حتی در بزخی مبادی شاهد افزایش قیمت تا کیلویی 50 تومان بصورت غیر رسمی بوده ایم شایان ذکر است که قیمت ورق 2 رول که در ابتدای روز در بنادر شمالی در قیمت 2055 تومان معامله می شد با ترک تدریجی عرضه کنندگان از بازار قیمت در انتهای روز معاملاتی به 2080 تومان رسید و این در حالی بود که خریدار و متقاضی وجود داشت ولی فروشندگان از ارایه کالا فعلا احتراز کرده و فروش را به روز بعد موکول می کردند در بخش تیر اهن جو عمومی همانند روز های گذشته ارزیابی می شد ولی اطلاعات واصله حکایت از کاهش حجم معاملات در برخی مبادی من جمله محصولات ذوبی دارد و این سبب شده بود که قیمت های و پرداخت ها متفاوت شنیده شود البته تیر آهن کرمانشاه به دلیل شرایط وزنی و تخفیفات حمل و نقلی که مدتی است در بازار رایج است شرایط بهتری نسبت به سایر اقلام تیر آهن داشت و توانست قیمت خود را نیز امروز بهبود ببخشد در حوزه نبشی و ناودانی نیز شاهد افزایش قیمت بودیم که گزارشات حاصله نشان از وجود متقاضی و نیز مدیریت عرضه های این محصولات دارد.
اما در حوزه میلگرد همچنان ابهام و ترس از ریزش قیمت ها وجود دارد چرا که کاسبان این بازار هنوز نمی توانند بهبود تقاضا را باور و آن را لمس کنند لذا برخوردشان با این بازار همراه با ابهام است و دیوار بی اعتمادی همچنان نسبت به این حوزه بالاست و این تردید سبب می شود که معامله گران در هر معامله این سئوال را فیما بین مطرح کنند که سقف این رشد قیمت کجاست ؟ یکی از فعالان قدیمی این بازار در گفتگو با دیده بان فولاد افزایش غیر منطقی محصولات ذوبی را دلیل افزایش بی اعتمادی بازار دانسته و می گوید فاصله قیمتی محصولات این واحد با حداقل قیمتی که در بازار اعلام می شود بیش از 150 تومان هر کیلو است و این امر سبب شده که نگاه بازار به روند افزایشی در رسته میلگرد های آجدار نگاه حبابی و تصنعی باشد و به نظر می رسد این شکاف قیمتی بازار را آزار داده و آن را مبهم نشان می دهد ایشان در ادامه می گوید اگر کف قیمت را بر اساس شمش های معاملاتی روز جاری 1550 تومان و سقف آن را 1670 تومان قرار دهیم شاید برای بازار بیشتر قابل قبول می شد با این حال بازار میلگرد در حوالی عصر از ابهام بیشتری برخوردار شد اعلان توقف فروش بعضی واحدها در نواحی غرب کشور و افزایش قیمت فولاد هیربد در کنار کاهش قیمت فولاد بافق و بعضی عرضه کنندگان میلگرد نیشابور ( فولاد خراسان ) و ارایه تخفیف در بعضی واحدهای مستقر در منطقه جنوبی کشور این ابهام را بیشتر و ترسیم روند روز آینده این بازار را بغرنج و پیچیده کرد آنچه در مجموع از آخرین معاملات بازار امروز می توان استنباط کرد ثبات قیمت ها در حوزه های شمش ، میلگرد ، تیر آهن ، نبشی و ناودانی در روز آتی در اعلان های رسمی و محتملا روند توافقی این بازارها خواهد بود که البته در بین حوزه های یاد شده میلگرد وضعیت پیچیده و مبهم تری را خواهد داشت اما در حوزه های پروفیل و ورق انتظار بازار ادامه روند افزایش قیمت است که باز هم در پایان باید گفت گمانه زنی نویسنده بیشتر بر مبنای اطلاعات و داده های بازار است و شاید بازار فردا را با چهره ای متفاوت از آنچه ترسیم کرده ایم ببینیم.
عرضه کنندگان تصمیم دارند روند رشد بازار را حفظ کنند
گزارش نشست هم اندیشی اخیر : بهادر احرامیان، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد در گفت و گو با چیلان با بیان اینکه در این جلسه درخصوص اثرات تغییر قیمت در هفته گذشته بحث و تبادل نظر صورت گرفت اظهار داشت: هفته گذشته شاهد بودیم که همزمان با رشد قیمت های جهانی و به ویژه بازار چین، تغییراتی در نرخ های داخلی صورت گرفت. حتی فولاد خوزستان تعدیلی در قیمت های خود ایجاد کرد اما با وجود این رشد قیمت، همچنان مشاهده می شود که قیمت های بازار ایران از قیمت های داخلی چین نیز کمتر است و این موضوع حاکی از آن است که تمامی شاخص ها برای بالا بردن سطح نرخ ها مهیا است.
احرامیان تصریح کرد: برای آنکه با دقت بیشتر و گام های مطمئن تری اقدام به افزایش قیمت ها کنیم، تمای اعضا بر تدریجی بودن روند افزایشی نرخ ها تاکید کردند و تصمیم گیری شد که از تغییرات ناگهانی جلوگیری شود.
وی ادامه داد: تصویب شد که تولیدکنندگانی نظیر فولاد خوزستان قیمت های خود را در سطح فعلی نگه دارند و منتظر شوند تا رویدادهایی نظیر انتخابات آمریکا که می تواند تاثیر قابل توجهی در قیمت کامودیتی ها و کالاهای اساسی و مواد اولیه داشته باشد رخ دهد و در هفته بعد تصمیمات در این زمینه اتخاذ شود.
افشین کاتوزیان، مدیر فروش شرکت آهن و فولاد ارفع نیز درباره جلسات هم اندیشی به ویژه در رسته ذوب به خبرنگار چیلان گفت: این جلسات اگرچه به دلیل تفاوت در ظرفیت تولید شرکت ها و اختلاف در سهم آنها از بازار، صد در صد موفق نبوده اما می تواند تمرینی برای تشریک منافع باشد چراکه پیشرفت تمامی اعضا در گرو همین مسئله است.
وی افزود: علی رغم اینکه در جلسات نخست، این همراهی کمتر به چشم می خورد اما تداوم این جلسات البته به شرط آنکه بنگاه های بزرگ تر حامی شرکت های کوچک تر باشند، می تواند در بلند مدت تاثیر خود را در بازار بگذارد.
سید رضا شهرستانی، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد نیز درخصوص این جلسه اظهار داشت: به جهت بالا رفتن قیمت های جهانی فولاد، افزایش فروش نفت و تثبیت نسبی نرخ دلار در داخل، شاهد افزایش قیمت ورق در بازار هستیم اما میلگرد به دلیل تقاضای محدود تغییر چندانی نداشته است هر چند که تقاضا در حال بهبود است. بنابراین حاضرین در این جلسه بر افزایش تدریجی قیمت ها در هفته جاری توافق کردند تا مانع از ورود شوک به بازار شوند تا در هفته های آتی دوباره بر روی این موضوع تصمیم گیری شود.
شهرستانی گفت: با توجه به اینکه روند بازار رو به بالا است به نظر می رسد به ناچار باید قیمت ها در محصول میلگرد افزایش یابد تا تعادلی بین قیمت های ورق و میلگرد ایجاد شود.
عضو هیئت مدیره انجمن فولاد، این نکته را نیز خاطرنشان کرد که با توجه به اینکه در ماه های پایانی دولت یازدهم هستیم،پیش بینی می شود منابع مالی قابل توجهی از فروش نفت در چرخه اقتصاد تزریق شود و رونقی در بازار ایجاد کند. لذا به نظر می رسد بهمن و اسفند امسال قیمت فولاد رشد خوبی داشته باشد.
گفتنی است، جلسه هشتم هم اندیشی رسته ذوب با حضور حداکثری مدیران شرکت های تولید کننده شمش در محل انجمن تولیدکنندگان فولاد برگزار شد
برخی از مهمترین معاملات محصولات فولادی در بورس کالای ایران | |||||||
نام کالا | تولید کننده | نوع قرارداد | قیمت پایه عرضه ریال | قیمت پایانی میانگین ریال | عرضه تن | تقاضا تن | حجم معامله تن |
ورق گرم B | فولاد مبارکه اصفهان | سلف (مچینگ) | 17,341 | 17,341 | 0 | 20279 | 20279 |
ورق گرم C | فولاد مبارکه اصفهان | سلف (مچینگ) | 16,545 | 16,545 | 0 | 3846 | 3846 |
ورق سرد B | فولاد مبارکه اصفهان | سلف (مچینگ) | 20,878 | 20,878 | 0 | 38489 | 38489 |
ورق گالوانیزه G | فولاد مبارکه اصفهان | سلف (مچینگ) | 23,003 | 23,003 | 0 | 6947 | 6947 |
ورق قلع اندود | فولاد مبارکه اصفهان | سلف (مچینگ) | 27,962 | 27,962 | 0 | 1735 | 1735 |
صندوق های طلا در بورس کالا راه اندازی می شود
مدیرعامل بورس کالا میگوید باید در ایران به انبارداری به عنوان یک فعالیت حرفهای بیشتر توجه شود، چرا که هر انبار می تواند نقش یک تالار را داشته باشد او همچنین با اشاره به حجم مبادلات طلا در کشور خبر از راهاندازی صندوقهای طلا در بورس کالا میدهد. به گزارش«پایگاه خبری بورس کالای ایران»، به نقل از ایسنا، حامد سلطانی نژاد اظهار کرد: بورس کالا در حال حاضر به سمتی حرکت میکند که بازیگران جدیدی را جذب کند. ما دنبال راهاندازی صندوقهای طلا هستیم. چرا که حجم طلایی که در ایران مبادله میشود بسیار بالا است. البته رقم دقیقی در این مورد وجود ندارد، ولی حداقل روی سکه طلا که ما آن را رصد میکنیم حجم بالای معامله صورت میگیرد.
وی افزود: این حجم بالای معاملات طلا میتواند به علت فرهنگ مردم ما باشد. ما میتوانیم در فرصت نمایشگاه بورس این صندوق را معرفی کنیم. اکثرا شرکتهای سرمایه گذاری و بانکها می توانند در این حوزه کار کنند.
مدیرعامل بورس کالا با اشاره به عدم موفقیت بازارهایی همچون قرارداد آتی شمش طلا و مفتول مس در سالهای گذشته گفت: خیلی از عدم موفقیتهای ما در بازارهایی مثل بازار قرارداد آتی شمش طلا و مفتول مس در سال های گذشته ناشی از عدم وجود بازیگر بوده است. آن بازیگران زمانی به این بازار ورود پیدا میکنند که با بازار آشنا شوند و نمایشگاه میتواند یک اشنایی اولیهای برای این فعالان بازار سرمایه به وجود آورد.
سلطانینژاد با بیان اینکه گسترش بورسهای کالایی میتواند از طریق گسترش انبارها صورت پذیرد، اظهار کرد: می توانیم به جای اینکه تالار تاسیس کنیم، انبار داشته باشیم و انبارها را در اقصی نقاط کشور پذیرش کنیم. هر انبار میتواند نقش تالار را برای بورس کالای ایران ایفا کند.
وی تاکید کرد: باید به بحث انبارداری به عنوان یک فعالیت حرفهای در ایران بیشتر توجه شود چرا که انبار پشتوانهای برای تولید کالا است. انبار کمک میکند که بازار ثانویه کالاها در بورس کالا به وجود آید چون همه تولیدکنندههایی که در بورس کالا هستند هفتهای یک یا دو روز محصول خود را در بورس عرضه کنند و در این یکیدو روز احتمال دارد بازار به معنای واقعی خود شکل نگیرد. بازار زمانی شکل میگیرد که من به عنوان یک تولیدکننده انبوه هر زمانی که خواستم بتوانم از بورس کالا تیرآهن بخرم. این موضوع زمانی اتفاق می افتد که کالاها در انبار ذخیره شده باشند، گواهی سپردهاش صادر شده و اسنادش مورد معامله قرار گیرد.
مدیرعامل بورس کالا توضیح داد: به نظر من وقتی کالا را داخل انبار میگذاریم و میخواهیم گواهی سپردهاش را به بازار عرضه کنیم مثل این است که انگشتمان روی ماشه است و هر لحظهای که خواستیم میتوانیم شلیک کنیم. در حالی که وقتی میخواهیم کالا را از انبار تولیدکننده با اطلاعیه عرضه روی تابلو بیاوریم باید یک روز قبل اطلاعیه عرضه بدهیم، اما در سیستم گواهی سپرده، اطلاعیه عرضه لازم نیست و فروشنده و کالا مشخص و در سیستم ثبت است که این افراد این کالا را در کدام انبارها دارند. بنابراین دیگر نیازی به اطلاعیه عرضه نخواهد بود.
سلطانینژاد با اشاره به بحث سلف فروشی در بورسهای کالایی گفت: سلف فروشی در بورسهای کالایی بسیار متداول است. یک نگرانی که عرضه کنندگان خارجی یا واردکنندهها دارند این است که کالایی را وارد کنند و نتوانند آنرا بفروشند. ما به آنها این فرصت را میدهیم که با سپردن یک تضمین در اتاق پایاپای ما، کالایشان را در بورس کالا به صورت سلف عرضه کنند و اگر فروش رفت آن کالا را وارد کنند. این فرصتی است که در هیچ کجا غیر از بورس به واردکنندگان داده نمیشود.
وی در پاسخ به اینکه چرا در نمایشگاه بورس کیش چندان حضور سرمایه گذاران خارجی پررنگ نبود، گفت: شاید نتوان انتظار داشت همین اول کار شاهد حضور تعداد زیادی افراد خارجی در نمایشگاه باشیم. برای اینجا ویزا گرفتن راحت است ولی زیرساختهایی هم از جمله ایرلاینهای مستقیم برای آمدن به اینجا مورد نیاز است که امیدواریم فراهم شود.
مدیرعامل بورس کالا ادامه داد: این نمایشگاه تمرینی است که در سالهای آینده پذیرای خارجیها باشیم و بتوانیم به استانداردهای بینالمللی در حوزه نمایشگاهها برسیم. علاوه بر این وقتی ما در پایتخت هستیم و نمایشگاهی برپا میشود خیلی مختصر میتوانیم جلسات دورهمی داشته باشیم ولی اینجا فارغ از بحثهای پایتخت نشست و تبادل نظر صورت میگیرد. تمام بخشهای مختلف اقتصادی در اینجا یک دورهمی سالیانه دارند و این فرصت ممکن است در پایتخت ایجاد نشود.
مکانیسم و قیمتهای دستوری دیگر جوابگو نیست/لزوم تقویت بورس کالا
عضو کمیسیون کشاورزی مجلس با اشاره به این که مکانیسم و قیمت های دستوری دیگر جوابگو نیست، بر لزوم تقویت بورس کالا تاکید کرد. به گزارش تسنیم؛ صنعت کشاورزی ایران همگام با دیگر صنایع کشور در حالی دوران گذار خود از کشاورزی سنتی به مدرن را طی میکند که دولت نیز حالا برای این بخش برنامههای ویژهای دارد. کشاورزی در ایران که در سالها، وابستگی زیادی به دولت داشته و همواره دست مهربان دولت را بر سر خود احساس کرده، اکنون اولین گامهای مستقل شدن را با عرضه محصولات خود در بورس کالای ایران برداشته است.
حال اینکه پوستاندازی کشاورزی و حرکت در مسیر بازار محوری میتواند مزایای زیادی را برای این بخش به ارمغان بیاورد. بازار محوری که سالهاست در بورسهای کالایی کشورهای توسعه یافته استفاده میشود، در واقع کلید واژه ورود به دوران مدرن صنعت کشاورزی است.
همچنین بازار شفاف بورس که زیرساخت مناسبی را برای محصولات کشاورزی فراهم کرده به نظر میرسد، تنها راه کوتاه کردن دست واسطههایی باشد که سالهاست، سود به حق کشاورزان را به جیب خود میریزند. بر این اساس شمس الله شریعت نژاد، نماینده مردم تنکابن، رامسر و عباس آباد و عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در گفتگویی در این زمینه اظهاراتی داشته که مشروح آن در ادامه آمده است:
در ماه های اخیر شاهد افزایش حجم و ارزش معاملات کشاورزی در بورس کالا بوده ایم، این افزایش حجم و ارزش معاملات ناشی از چه عواملی می دانید؟
طبق آمارهای منتشر شده در ۵ ماه نخست سال گذشته از فروردین تا آخر مرداد سال ۹۴ حجم معاملات کشاورزی ۶۱۴ هزار تن بوده که در ۵ ماه امسال به ۹۶۰ هزارتن رسیده است که رشد ۵۶ درصدی را نشان میدهد. همچنین ارزش معاملات از ۶ هزار و ۸۰۰ میلیارد ریال به ۱۲ هزارو ۴۰۰ میلیارد ریال رسیده که بیانگر افزایش ۸۲ درصدی است. این رقم رشد بالایی را در بخش کشاورزی نشان می دهد که مایه خوشحالی است.
از آنجایی که ما کشوری داریم که کشاورزی در اقتصاد، نقش کلیدی دارد به طور حتم رشد بخش کشاورزی میتواند راه رشد اقتصادی و بهبود رفاه زندگی قشر کشاورز و روستایی که تولیدکننده هستند و از سوی دیگر مصرف کنندگان را فراهم کند. در واقع به دنبال رشد سرعت ورود بخش کشاورزی به بورس کالا ما شاهد ثبات قیمت محصولات هستیم.
از سوی دیگر شفاف شدن معاملات کشاورزی نفع بزرگی برای دولت است که همواره در پی حذف واسطه گری در این بخش بوده است. طبق اطلاعات به دست آمده، در ایران صنعت بازرگانی و فروش محصولات، عمده ترین مشکلاتی است که گریبان تولیدکنندگان و کشاورزان را میگیرد.
در واقع عدم مدیریت مناسب در این بخش موجب به وجود آمدن واسطهگری شده است و ارزش افزوده محصولات کشاورزی به جای آنکه نصیب کشاورزان بشود، به واسطهها میرسد. بنابراین حذف واسطه گران می تواند مشکلات زیادی از تولیدکنندگان را حل کند. همچنین با شفاف سازی قیمت، مصرف کننده از خرید محصولات با قیمت گزاف به علت دادوستدهای متوالی در دست واسطه گران نجات می یابد. حضور بخش کشاورزی در بورس کالا سبب منطقی شدن و ثبات قیمت و در ادامه ایجاد انگیزه برای تولیدکنندگان است.
در حال حاضر شرایطی در بخش کشاورزی به وجود آمده که تولیدکنندگان نگران محصولات خود هستند در اینجا میتوان از بازاریابی به عنوان حلقه مفقوده بازار کشاورزی نام برد. در همین راستا طرحی از جانب مجلس به دولت داده شده است مبنی بر اینکه دولت باید از کشاورزان و تولیدکنندگان در جهت تامین بازار با ثبات داخلی و خارجی حمایت کند.
همان طور که می دانید از دغدغه های بزرگ تولیدکنندگان ثبات قیمت بازار است. بنابر توضیحات ارایه شده، بورس کالا سبب شفاف سازی و ثبات قیمتها می شود که این خود علتی برای بالا رفتن تولید محصولات کشاورزی و در پی آن رونق اقتصادی کشور است .
با توجه به گفته های شما، دولت باید چه رویکردی را برای بخش کشاورزی درنظر بگیرد که این رونق اقتصادی پایدار بماند؟
همان طور که در سالهای گذشته شاهد آن بودیم دولت از طریق بخشنامه و دستورالعمل های دستوری کاری از پیش نبرده است؛ بنابراین از طریق مکانیسم ها و قیمت های دستوری نمی تواند در این بخش موفقیتی را کسب کند.
بالعکس با توجه به رشدهای اخیر در ارزش و حجم معاملات محصولات کشاورزی در بورس کالا نشان داده است که دولت از طریق ایجاد فضای باز رقابتی توانسته است قیمت را مشخص و انگیزه را در تولیدکنندگان و مصرف کنندگان بالا ببرد. به طور حتم مکانیسم ایجاد فضای رقابتی بازار را به سمت رشد برده است که پیش از این در بخش کشاورزی این حجم از افزایش ارزش را نداشته ایم.
در صحبتها به این که دولت باید تولیدکنندگان را حمایت کند، اشاره کردید. چه راههایی برای حمایت از تولیدکنندگان پیشنهاد می کنید؟
همیشه مدنظر مسوولان بوده است که دولت در سه بخش کاشت، داشت و برداشت باید کشاورزان را حمایت کند. اما در حال حاضر کشاورزان محتاج کمک دولت در بخش بازاریابی هستند. در واقع اگر محصولاتی که دارای خرید تضمینی هستند را کنار بگذاریم دولت باید بازارهای مناسب را برای تولیدکنندگان محصولاتی که خرید تضمینی ندارند، شناسایی و امکان حضور محصولات را در این بازارها به صورت مستقیم و بدون حضور واسطه گران فراهم کند.
یکی از پیشنهادهای من این است که دولت بازار های باثبات داخلی را شناسایی کند یا تعداد محصولات کشاورزی را در بورس کالا افزایش دهد. همچنین ایجاد بازارهای دائمی خارجی برای محصولاتی که توانایی صادرات دارند، نیز میتواند از حرکتهای مثبت دولت در این زمینه باشد. به طور مثال میوه کیوی هر ساله افزایش تولید در کشور دارد این در حالی است که کشورهایی هستند که واردات همیشگی کیوی دارند از این رو دولت می تواند با شناسایی این کشورها، بازار دائمی برای این محصول ایجاد کند که این مهم هم به نفع کشاورزان ایرانی و هم کشور وارد کننده است.
یکی از راهکارهای حمایت از تولیدکنندگان را افزایش محصولات کشاورزی حاضر در بورس کالا مطرح کردید، در همین راستا فکر می کنید کدام محصولات توانایی حضور در بورس کالا را دارند؟
برای ورود به بورس کالا باید بیشتر سراغ محصولاتی که واسطه گری در آنها شدت بیشتری دارد یا محصولاتی که قیمت مبهم تری دارند، بروم. بعلاوه این که وزارت کشاورزی باید این محصولات که دست خوش نوسانات قیمتی هستند را شناسایی کند و با حضورشان در بورس کالا به وضعیت بازار این محصولات سروسامانی بدهد.
همانطور که می دانید سال گذشته ذرت در بورس کالا با استقبال خوبی روبه رو شد، حضور این محصول در بورس را امسال چگونه ارزیابی می کنید؟
تا جایی که من اطلاع دارم واردات ذرت از تولید آن در کشور قیمت تمام شده کمتری دارد و از سوی دیگر طبق برنامه های وزارت نیرو و کشاورزی به علت کمبود منابع آبی در سطح کشور تصمیم بر آن شده است که تولیدات ذرت را کاهش دهیم. به هر حال با استفاده از تجربیات بسیار خوب این محصول در بورس کالا، از سال آینده محصولات بیشتری می تواند با سیاست قیمت تضمینی در بورس کالا عرضه شود. به خصوص محصولاتی که در آنها به علت خرید تضمینی فشار مالی به دولت وارد می شود و همچنین دولت مجبور به خرید محصولات همراه با خار و خاشاک است.
همانطور که اشاره کردید، خرید تضمینی بار سنگین فشار مالی را به دولت وارد می کند. در همین راستا طرح قیمت تضمینی را به جای خرید تضمینی چگونه ارزیابی می کنید؟
در خرید تضمینی احتمال کاهش منافع کشاورزان، کاهش تولید و عدم تشویق کشاورزان، مصرف بی رویه و غیربهینه، کاهش تولید و منافع در اقتصاد ملی و هزینه های سنگین برای دولت وجود داشت، بنابراین اقتصاد ملی و خرید محصولات کشاورزی باید به سمتی برود تا سیستم عرضه و تقاضا، امکان قیمت مناسب، افزایش سود و منافع کشاورزان و رشد اقتصاد ملی و کاهش هزینه های دولت را به همراه داشته باشد.
از این رو، بهترین سیاست برای قیمت گذاری محصولات کشاورزی و کالاهای مختلف، قیمت تضمینی است زیرا قیمت گذاری به صورت شفاف انجام می شود و مصرف کنندگان و خریداران، قیمت متناسب با عرضه و تقاضا در بازار را ارائه خواهند داد و بر آن اساس قیمت محصولات کشاورزان مشخص خواهد شد.
همچنین مهمترین مزیت قیمت تضمینی در بورس کالا، کنار رفتن دلالان پر شمار از بازار کشاورزی و کشف عادلانه قیمت ها در بورس است. بر این اساس، نظام قیمت گذاری بورس که بر مبنای عرضه و تقاضا و مکانیزم بازار عمل می کند، بهتر از قیمت گذاری دولتی برای خرید تضمینی است چرا که ممکن است قیمت تضمینی دولت فاصله معناداری با قیمت بازار داشته باشد و سود و درآمد کشاورز را کم کند و باعث کاهش تولید کشاورزی در سال های بعد شود. اما وقتی قیمت محصولات در بازار و بورس تعیین شود، نزدیکترین قیمت به واقعیت بازار خواهد بود و کشاورزان نگران ارزان فروشی محصولات خود نخواهند بود و تولید کشاورزی نیز تشویق خواهد شد و عرضه وتقاضا و تعادل نسبی در تولید کشاورزی و بازار مصرف و تولید را شاهد خواهیم بود همچنین کشاورزان برای تولید محصولات کشاورزی در فصل های بعد نیز تشویق خواهند شد.
از سوی دیگر، دولت به جای پرداخت هزینه های گزاف و سنگین، و در عین حال کاهش تولید در سال بعد، شاهد رشد تولید کشاورزی و پرداخت مبلغ معقول بابت محصولات کشاورزی خواهد بود.
براساس قیمت تضمینی، هر قیمتی که در تابلوی بورس عرضه شود، محصولات به همان قیمت فروش خواهد رفت و دولت به جای هزینه ای سنگین در این زمینه، تنها مابه التفاوت قیمت بورس و قیمت تضمینی اعلامی را به کشاورزان پرداخت می کند که این موضوع در شرایط فعلی کمک شایانی به دولت می کند.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.