سه روز دیگر انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برگزار خواهد شد و این روزها سرمایه گذاران در دارایی های پرریسک از جمله سهام تلاش می کنند کمتر در معرض ریسک باشند در نتیجه شاهد کاهش شاخص های مالی هستیم.
سه روز دیگر انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا برگزار خواهد شد و این روزها سرمایه گذاران در دارایی های پرریسک از جمله سهام تلاش می کنند کمتر در معرض ریسک باشند در نتیجه شاهد کاهش شاخص های مالی هستیم. البته کاهش قیمت نفت نیز در وضعیت بد بازارهای مالی موثر بوده است. رقابت بین هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ شدت یافته و فاصله آنها کمتر شده است. هیچ بعید نیست ترامپ که اکنون محبوبیت کمتری نسبت به کلینتون دارد در انتخابات پیروز شود. ابهام درباره نتیجه انتخابات و سیاست های رییس جمهور جدید، عامل اصلی وضعیت بد بازارهای مالی است. از سوی دیگر این روزها گزارش های زیادی از شاخص های اقتصادی چین، منطقه یورو، آمریکا و دیگر اقتصادهای بزرگ منتشر می شود و سرمایه گذاران مجبورند داده های زیادی را تحلیل کنند. در میان بازارهای مختلف، بازار طلا، برنده اصلی ابهام ها و نگرانی های هفته های اخیر بوده است و انتظار می رود حداقل تا چند روز آینده بازار فلز زرد رونق داشته باشد.
کاهش شدید قیمت ها
روز جمعه در پایان معاملات هفته در بازارهای جهان، قیمت نفت برنت و نفت آمریکا کاهش یافت و به ترتیب در سطح 45.6 دلار و 44.1 دلار در هر بشکه قرار گرفت. هفته گذشته خبر افزایش بی سابقه ذخیره نفت آمریکا و تردیدها درباره عملی شدن برنامه کاهش عرضه نفت از سوی اوپک، بیشترین فشار را بر قیمت نفت وارد کرد. پایان ماه جاری میلادی نشست اوپک برگزار می شود و قرار است در این نشست نحوه کاهش عرضه نفت مشخص شود. هنوز معلوم نیست این کاهش به چه شکل انجام خواهد شد. برخی تحلیلگران از قبل اعلام کرده اند که رقابت اعضاء اوپک بر سر کسب سهم بالاتر در بازار نفت اجازه نخواهد داد آنها از عرضه نفت خود بکاهند زیرا برخی تولیدکنندگان از جمله عراق و نیجریه به سیستم سهمیه بندی نمی پیوندند و اگر دیگر اعضا از عرضه خود بکاهند آن کشورها سهم آنها را در بازار تصاحب خواهند کرد. زمزمه هایی از تغییر عقیده عربستان به گوش می رسد بدین معنا که این کشور احتمالا از عرضه نفت خود نخواهد کاست زیرا اگر چنین کند عملا بخشی از سهم خود را به رقبا واگذار کرده است. از سوی دیگر، وضعیت مالی دولت عربستان بسیار وخیم است و اگر کاهش عرضه به رشد قیمت ها منجر نشود عربستان از دو سو زیان دیده است یعنی هم از سهم این کشور در بازار کاسته شده و هم بر کسری بودجه آن افزوده خواهد شد. بدین ترتیب افق بازار نفت فعلا چندان امیدبخش نیست. در هفته ای که گذشت، قیمت نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب حدود 4 دلار و 4.5 دلار کاهش یافت. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر بشکه نفت برنت در هفته گذشته نشان داده شده است:
طلا جذابت تر شد
روز گذشته قیمت طلا با 2 دلار افزایش به 1304 دلار در هر اونس رسید. قیمت نقره، پلاتین و پالادیوم با اندکی رشد، به ترتیب در سطح 18.45 دلار، 1003 دلار و 629 دلار قرار گرفت. قیمت فلزات گرانبها هفته پیش رشد کرد و افزایش قیمت طلا حاصل ابهام ها درباره آینده بود. تقاضا برای حوزه های امن سرمایه گذاری از جمله طلا بیشتر شده و این طبیعی است زیرا هنوز مشخص نیست چه کسی در انتخابات پیروز می شود و سیاست های دولت جدید آمریکا چه خواهد بود. پیش بینی شده این هفته نیز قیمت طلا رشد خواهد کرد. البته روند تغییرات قیمت طلا پس از انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا مشخص نیست. عده از تحلیلگران می گویند اگر ترامپ در انتخابات پیروز شود ممکن است قیمت طلا تا 1400 دلار افزایش یابد زیرا او وعده داده تغییراتی بزرگ در رویه های اقتصادی و تجاری ایجاد خواهد کرد. هر گونه ابهام سبب رشد قیمت طلا می شود. از سوی دیگر پیش بینی شده در صورت پیروزی هیلاری کلینتون، قیمت طلا به محدوده 1250 دلار کاهش خواهد یافت. البته او نیز تغییراتی در رویه های اقتصادی ایجاد خواهد کرد اما ریسک پیروزی وی برای اقتصاد بسیار کمتر است در نتیجه اگر او رییس جمهوری بعدی آمریکا باشد بخشی از جذابیت طلا از میان خواهد رفت. هفته پیش خبرهای منتشر شده از اقتصاد آمریکا مثبت بود بویژه مشخص شد روند بهبود وضعیت بازار کار ادامه پیدا کرده و بخش های مختلف اقتصاد در وضعیت نسبتا خوب قرار دارند. در هفته ای که گذشت، قیمت طلا با بیش از 20 دلار افزایش به بالای 1300 دلار در هر اونس رسید. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر اونس طلا در هفته گذشته نشان داده شده است:
سرمایه گذاران نگرانند
آسیا. روز جمعه شاخص های مالی در برخی بازارهای بزرگ آسیا کاهش یافتند و عامل آن احتیاط سرمایه گذاران بود. بسیاری از سرمایه گذاران دچار ابهام های عمیق درباره رویه اقتصادی دولت جدید در آمریکا هستند و با احتیاط رفتار می کنند. گزارش های منتشر شده از اقتصاد چین در هفته های اخیر امیدبخش بوده اما رفتار سرمایه گذاران از عوامل دیگر هم تاثیر می پذیرد. این هفته نیز گزارش هایی از اقتصاد چین منتشر می شود اما تا وقتی نتیجه انتخابات آمریکا و سیاست های اقتصادی رییس جمهوری جدید مشخص نشود نمی توان انتظار داشت رونق قابل ملاحظه ای در بازارهای مالی مشاهده شود.
اروپا. روز گذشته شاخص های مالی در بازارهای بزرگ اروپا کاهش یافتند. ابهام ها در باره آینده و کاهش قیمت نفت سبب ریسک گریزی سرمایه گذاران شده است. البته رای دادگاه عالی انگلستان در باره خروج این کشور از اتحادیه اروپا تااندازه ای از نگرانی ها کاسته است. دادگاه عالی انگلستان اعلام کرده خروج این کشور از اتحادیه اروپا باید به تایید پارلمان این کشور برسد. این یک مانع در برابر جدایی انگلستان محسوب می شود. این هفته خبرهای مختلفی از اقتصاد منطقه یورو و اعضاء مهم آن منتشر خواهد شد.
آمریکا. روز گذشته شاخص های مالی در بورس آمریکا کاهش یافتند. سرمایه گذاران آمریکایی تحت تاثیر کاهش قیمت نفت و ابهام هایی که در باره نتیجه انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد ریسک کمتری پذیرفتند. پیش بینی شده در هفته پیش رو نوسان در شاخص های مالی زیاد باشد. در هفته ای که گذشت، شاخص استاندارد اند پورز حدود 40 واحد کاهش یافت و به محدوده 2085 واحد رسید. در زیر نمودار تغییرات این شاخص در هفته گذشته نشان داده شده است:
بازار رونق یافته است
روز جمعه قیمت فلزات پایه افزایش یافت و قیمت مس به نزدیکی 5000 دلار در هر تن رسید. قیمت فلزات پایه در هفته گذشته رشد کرد البته یک عامل مهم این رشد کاهش ارزش دلار بود. هفته پیش گزارش هایی که از اقتصاد چین، به عنوان بزرگ ترین مصرف کننده فلزات پایه، منتشر شد امیدبخش بود اما برخی تحلیلگران معتقدند اگر اقتصاد چین به ثبات برسد دولت از حمایت های خود خواهد کاست و با سرعت بیشتری برنامه اصلاحات مالی و اقتصادی را اجرا خواهد کرد در نتیجه نرخ رشد اقتصاد کاهش می یابد و این عاملی برای ضعف بازار فلزات پایه است. دولت چین در دو سال اخیر برای کمک به تحقق نرخ رشد مورد نظر خود حمایت های زیادی از اقتصاد کرده و مجبور بوده اصلاحات اقتصادی را به تعویق اندازد. برخی خبرها حاکی است دولت چین قصد دارد نرخ هدف برای رشد اقتصاد در سال آینده میلادی را پایین تر تعیین کند تا فرصت لازم برای اجرای اصلاحات فراهم شود. امسال نرخ رشد اقتصاد چین بین 6.5 درصد تا 7 درصد خواهد بود اما پیش بینی شده سال آینده نرخ رشد به 6 درصد نزدیک خواهد شد. در هفته پیش رو چند خبر جدید از اقتصاد چین منتشر می شود که بر قیمت فلزات پایه تاثیر خواهد داشت. روز گذشته قیمت نیکل و آلومینیوم به ترتیب با 0.35 درصد و 0.15 درصد افزایش به 10400 دلار و 1720 دلار در هر تن رسید. قیمت روی و سرب نیز به ترتیب با 0.1 درصد و 0.15 درصد افزایش در سطح 2430 دلار و 2050 دلار قرار گرفت. در هفته ای که گذشت، قیمت مس با حدود 3 درصد افزایش به مرز 5000 دلار در هر تن رسید. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن نیکل در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
کاهش ارزش دلار جبران می شود
روز گذشته ارزش دلار در برابر یورو کاهش یافت و این کاهش همانطور که می توان حدس زد حاصل نگرانی ها درباره نتیجه انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا بود. در دو روز پایانی هفته، اختلاف محبوبیت هیلاری کلینتون و دونالد ترامپ کاهش یافت و این عاملی برای افزایش نگرانی ها بود. تحلیلگران معتقدند اگر ترامپ در انتخابات پیروز شود ابهام های اقتصادی بیشتر می شود و احتمال آنکه بانک مرکزی آمریکا برنامه افزایش نرخ های بهره را در ماه آینده میلادی اجرا کند کمتر می شود در نتیجه ارزش دلار تحت فشار قرار خواهد گرفت. اخبار منتشر شده از اقتصاد آمریکا در هفته های اخیر مثبت بوده و اگر تغییرات ارزش دلار صرفا از اخبار اقتصادی تاثیر می پذیرفت شاهد رشد قابل ملاحظه آن در برابر یورو و ین بودیم اما اخیرا اخبار سیاسی اهمیت بالاتری پیدا کرده اند و ارزش دلار تحت فشار قرار گرفته است. این هفته مانند هفته گذشته، خبرهای مختلفی از اقتصاد آمریکا، منطقه یورو، انگلستان و چین منتشر می شود اما توجه سرمایه گذاران به انتخابات است و همین امر پیش بینی تحولات بازارهای ارز را دشوار می کند. اگر ترامپ پیروز شود ارزش ارزها در اقتصادهای نوظهور کاهش خواهد یافت. روز گذشته گزارش وزارت کار آمریکا نشان داد ماه پیش در بخش غیرکشاورزی 161 هزار فرصت شغلی ایجاد شده است. این رقم از پیش بینی اقتصاددان ها پایین تر بود اما تحلیلگران معتقدند روند بهبود شرایط بازار کار ادامه یافته است. در هفته ای که گذشت، ارزش دلار در برابر یورو کاهش یافت و روز جمعه نسبت یورو به دلار در سطح 1.1145 قرار گرفت. در زیر نمودار تغییرات نسبت یورو به دلار در هفته گذشته نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.