سوال مهم این است که آیا از این پس تحولاتی بزرگ در بازارهای مختلف پدید خواهد آمد. در پاسخ باید گفت حساسیت سرمایه گذاران به داده های اقتصادی بیشتر خواهد بود و نیز احتمال کاهش قیمت طلا و رشد ارزش دلار بیشتر است. همچنین سرمایه گذاران باید خود را برای اصلاح شاخص های مالی آماده کنند.
روز گذشته سخنرانی جانت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا انجام شد و تحولاتی در بازارهای مختلف پدید آمد. نکته اصلی سخنرانی او این بود که بانک مرکزی نسبت به افق اقتصاد این کشور خوشبین است و "در ماه های اخیر" شرایط برای افزایش نرخ های بهره فراهم تر شده است. با انتشار سخنان خانم یلن، ارزش دلار رشد کرد و قیمت طلا کاهش یافت. با توجه به آنچه در این سخنرانی گفته شد، اکنون تحلیلگران و سرمایه گذاران معتقدند امسال به احتمال بسیار زیاد یک بار نرخ های بهره بالا برده خواهد شد. قبلا تصور می شد احتمال انجام این اقدام در سال جاری بسیار کم است. برخی کارشناسان معتقدند بازارهای مالی برای رشد نرخ های بهره در آمریکا آمادگی پیدا کرده اند و لازم است هرچه زودتر بانک مرکزی آمریکا سیاست های حمایتی خود را محدود کند. در ماه های اخیر بانک مرکزی هیچگاه با صراحت به زمان افزایش نرخ های بهره اشاره نکرده بود اما روز گذشته محتوای سخنرانی خانم یلن اندکی صریح تر بود. سوال مهم این است که آیا از این پس تحولاتی بزرگ در بازارهای مختلف پدید خواهد آمد. در پاسخ باید گفت حساسیت سرمایه گذاران به داده های اقتصادی بیشتر خواهد بود و نیز احتمال کاهش قیمت طلا و رشد ارزش دلار بیشتر است. همچنین سرمایه گذاران باید خود را برای اصلاح شاخص های مالی آماده کنند.
تلاطم ها بیشتر می شود
روز جمعه در پایان معاملات هفته در بازارهای جهان، قیمت نفت برنت و نفت آمریکا نوسانی محدود داشت و در نهایت قیمت ها به ترتیب با 0.2 درصد کاهش و 0.7 درصد افزایش به 49.6 دلار و 47.3 دلار در هر بشکه رسید. هفته پیش چند عامل بر قیمت نفت تاثیر داشت اما قدرت عوامل کاهنده بیشتر بود در نتیجه قیمت هر دو نوع نفت اندکی کاهش پیدا کرد. ماه آینده میلادی نشستی با حضور برخی تولیدکنندگان نفت در الجزایر برگزار می شود. قرار است در این نشست درباره راه های بالا بردن قیمت نفت گفتگو شود. عربستان اعلام کرده بود با دیگر تولیدکنندگان بر سر تثبیت عرضه همکاری خواهد کرد اما روز جمعه برخی گزارش ها منتشر شد که نشان داد تغییراتی در موضع گیری این کشور ایجاد شده است. چهار ماه پیش نیز عربستان برخلاف وعده های خود عمل کرد و در روز نشست با تثبیت عرضه مخالفت کرد. تحلیلگران معتقدند بعید است بر سر تثبیت عرضه توافقی بین تولیدکنندگان حاصل شود. و حتی اگر توافق حاصل شود از عرضه کاسته نمی شود در نتیجه بازار همچنان با مازاد عرضه مواجه خواهد بود. رشد تقاضای جهانی برای نفت در سال جاری میلادی به اندازه ای نیست که در ماه های آینده توازن بین عرضه و تقاضا ایجاد شود. بویژه آنکه اختلال در عرضع نفت از سوی برخی کشورها در حال رفع شدن است. در نهایت باید به این نکته اشاره شود که اگر ارزش دلار در مسیر رشد حرکت کند فشار بر قیمت ها بیشتر خواهد شد. در هفته ای که گذشت، قیمت نفت برنت و نفت آمریکا با یک دلار کاهش به 49.6 دلار و 47.3 دلار در هر بشکه رسید. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر بشکه نفت برنت در هفته گذشته نشان داده شده است:
کاهش هفتگی قیمت ها
روز گذشته قیمت طلا نوسانی قابل ملاحظه داشت و اندکی پس از سخنرانی جانت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا، قیمت ها با 15 دلار رشد به بالای 1340 دلار در هر اونس رسید اما اندکی بعد نه تنها این رشد از میان رفت بلکه در پایان معاملات شاهد کاهش 5 دلاری قیمت ها بودیم. سخنان خانم یلن به رشد ارزش دلار منجر شد و این دیدگاه را در بین سرمایه گذاران بوجود آورد که بانک مرکزی آمریکا آماده بالا بردن نرخ های بهره است و در باره آینده اقتصاد جهان نگرانی های کمتری وجود دارد. در واقع عامل اصلی رشد قیمت طلا که همانا نگرانی ها درباره افق اقتصاد جهان است تااندازه ای تضعیف شده است. برای هفته پیش رو، سرمایه گذاران در نظرسنجی کیتکو پیش بینی کرده اند قیمت ها کاهش خواهد یافت اما تحلیلگران نظری دیگر دارند. هفته آینده، گزارش وزارت کار آمریکا در باره وضعیت بازار کار این کشور در ماه جاری میلادی که روز جمعه منتشر می شود، اهمیت بالایی دارد زیرا هر خبر مثبت بویژه اگر مربوط به بازار کار باشد راه را برای افزایش نرخ های بهره هموار خواهد کرد. رشد نرخ های بهره هزینه فرصت نگهداری طلا را بالا می برد و از جذابیت فلز زرد برای سرمایه گذاران می کاهد. هفته پیش خبرهای منتشر شده از اقتصاد منطقه یورو و آلمان امیدبخش بود و اکنون در باره تبعات خروج انگلستان از اتحادیه اروپا نگرانی کمتری وجود دارد. بدین ترتیب بعید نیست قیمت طلا در مسیر کاهش حرکت کند. البته اجرای سیاست های حمایتی از سوی بانک های مرکزی بزرگ و انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا دو عامل حمایت از بازار طلا هستند. در هفته ای که گذشت، قیمت طلا با 15 دلار کاهش به زیر 1320 دلار در هر اونس رسید. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر اونس طلا در هفته گذشته نشان داده شده است:
نگرانی ها بیشتر شده است
آسیا. روز جمعه شاخص های مالی در برخی بازارهای بزرگ آسیا نوسانی محدود داشتند و سرمایه گذاران ترجیح دادند با احتیاط رفتار کنند. فعالیت بازارهای این قاره قبل از انتشار گزارش های اقتصادی از آمریکا و سخنرانی جانت یلن، رییس بانک مرکزی این کشور به پایان رسید و انتظار می رود روز دوشنبه شاهد تاثیر این عوامل بر رفتار سرمایه گذاران باشیم. کاهش قیمت نفت یک عامل مهم در افول شاخص های مالی در آسیا طی هفته گذشته بود. هفته پیش خبری از اقتصاد چین منتشر نشد و عملکرد بازارها عموما تحت تاثیر داده های اقتصادی اخیر از این کشور و وضعیت کلی اقتصاد جهان قرار داشت.
اروپا. روز گذشته شاخص های مالی در بازارهای بزرگ اروپا رشد کردند. پس از سخنرانی رییس بانک مرکزی آمریکا و ابراز خوشبینی او نسبت به وضعیت اقتصاد آمریکا بر ریسک پذیری سرمایه گذاران افزوده شد. البته افزایش نرخ های بهره در آمریکا اقدام چندان خوشایندی برای فعالان بازارهای مالی نیست اما اکنون از هراس سرمایه گذاران در باره آینده کاسته شده است.
آمریکا. روز گذشته شاخص های مالی در بورس آمریکا اندکی کاهش یافت. سرمایه گذاران از یک سو شاهد ابراز امیدواری جانت یلن درباره افق اقتصاد این کشور بودند و از سوی دیگر می دانند که افزایش نرخ های بهره لطماتی به بازار مالی وارد خواهد کرد زیرا ارزش دلار در اثر آن افزایش می یابد و از رقابت پذیری کالاهای آمریکایی کاسته خواهد شد. هفته آینده داده های جدید از اقتصادهای بزرگ جهان منتشر می شود اما می توان گفت مهمترین گزارش، گزارش وزارت کار آمریکا درباره وضعیت بازار کار این کشور در ماه جاری میلادی است که روز جمعه منتشر می شود. در هفته ای که گذشت، شاخص استاندارد اند پورز با 15 واحد کاهش به محدوده 2170 واحد رسید. در زیر نمودار تغییرات این شاخص در هفته گذشته نشان داده شده است:
حال روز بد بازار فلزات پایه
روز گذشته قیمت مس در محدوده 4600 دلار در هر تن قرار گرفت. همزمان با افزایش ارزش دلار، شاهد افول قیمت برخی فلزات پایه یعنی مس، نیکل و آلومینیوم بودیم. قیمت مس اکنون در پایین ترین میزان در چند هفته اخیر قرار دارد و اگر رشد ارزش دلار ادامه یابد فشار بر قیمت فلزات پایه بیشتر خواهد شد. با توجه به این واقعیت که نرخ رشد اقتصاد چین در سال جاری میلادی حداکثر 6.5 درصد خواهد بود بعید است بر مصرف مس و دیگر فلزات پایه در این کشور افزوده شود. روز جمعه قیمت روی و سرب به ترتیب با 0.7 درصد و 0.6 درصد افزایش به 2340 دلار و 1875 دلار در هر تن رسید. نهادهای تحلیلگر معتقدند در خوشبینانه ترین حالت قیمت فلزات پایه در ماه های آینده اندکی بالاتر از سطوح کنونی قرار خواهد گرفت. در هفته ای که گذشت قیمت مس با بیش از 3 درصد کاهش به 4600 دلار در هر تن رسید. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن روی در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
دلار تقویت شد
روز گذشته ارزش دلار در برابر یورو رشدی قابل ملاحظه داشت و این رشد تحت تاثیر سخنان جانت یلن رخ داد. وی در سمپوزیوم سیاست های پولی بانک مرکزی در جکسون هاول ایالت وایومینگ اعلام کرد وضعیت اقتصادی بهتر شده و شرایط برای بالا بردن نرخ های بهره فراهم است. او نسبت به افق اقتصاد آمریکا ابراز خوشبینی کرد و از دید تجلیلگران این بدان معناست که بانک مرکزی یک گام به بالا بردن نرخ های بهره نزدیک تر شده است. در روزهای اخیر تعدادی از اعضاء کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا نیز به لزوم افزایش نرخ های بهره در آینده نزدیک اشاره کرده بودند. افزایش نرخ های بهره سبب رشد ارزش دلار در برابر ارزهای معتبر می شود. از نظر برخی تحلیلگران، وضعیت اقتصاد آمریکا بهتر شده است. برای مثال در ماه های اخیر، جز یک مورد، تمامی گزارش هایی که از وضعیت بازار کار این کشور منتشر شده مثبت بوده است. همچنین با آنکه نرخ رشد اقتصاد زیر 2 درصد باقی مانده اما شرایط بی ثبات و بحرانی نیست و حرکت کلی اقتصاد رو به رونق است. در هر حال اظهارات خانم یلن عاملی برای تقویت ارزش دلار بود. نکته دیگر این که بانک مرکزی اروپا و بانک مرکزی انگلستان در مسیر اجرای سیاست های حمایتی حرکت می کنند و این عاملی برای فشار بر ارزش یورو و پوند است. در هفته ای که گذشت، ارزش دلار در برابر یورو کاهش یافت و نسبت یورو به دلار از 1.13 به زیر 1.12 رسید. در زیر نمودار تغییرات نسبت یورو به دلار در هفته گذشته نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.