از جمله مزایای انتشار این اوراق می توان به تحرک بخشی به اقتصاد در حوزه مسکن، بهبود نسبت کفایت سرمایه بانک، افزایش سودآوری، بهبود نسبتهای مالی، خارج کردن داراییهای بانکها از ترازنامه و بهبود ترکیب داراییها اشاره کرد...
اوراقی که در قالب اوراق بهادار رهنی در فاز اول راه اندازی بازار رهن ثانویه، در فرابورس به فروش رسید فعلاً یک درصد به سهم بخش مسکن از منابع نظام بانکی، افزوده است اما در صورتی که حجم انتشار اوراق رهنی از 300 میلیارد تومان چند روز گذشته به 10 هزار میلیارد تومان افزایش پیدا کند، قدرت تسهیلات دهی شبکه بانکی به بازار ملک –وام های ساخت و خرید مسکن- دست کم 30 درصد افزایش پیدا میکند.
سال گذشته کل تسهیلاتی که شبکه بانکی در قالب وام ساخت و خرید مسکن پرداخت کرد حدود 30 هزار میلیارد تومان برآورد شد.
با راه اندازی بازار رهن ثانویه، متولی بخش مسکن و همینطور سیاست گذار پولی امیدوار است ابعاد بازار رهن اولیه –بازاری که تسهیلات خرید مسکن در قالب آن پرداخت می شود- از ظرفیت ناچیز کنونی فاصله بگیرد و رشد پیدا کند.
همچنین بر اساس گفتههای دستاندرکاران و کارشناسان، اوراق رهنی بانک مسکن، ظرفیت ۱۰ هزار میلیارد تومان را دارد و میتوان با این روش پول کلانی را به سیستم بانک مسکن وارد کرد بدون آنکه متکی به منابع بانک مرکزی باشد.
ابوالقاسم رحیمی انارکی عضو هیاتمدیره بانک مسکن درباره نحوه و نظام کارکرد بازار رهن ثانویه و جزئیات انتشار اوراق بهادار رهنی اعلام کرد: کاری که دارد توسط بانک مسکن انجام میشود کاری جدید است که پیشتر، هیچگاه توسط بانک مسکن انجام نشده بود. در عینحال، این روش (انتشار اوراق رهن ثانویه ) ۲۰ سال است در کشورهای توسعه یافته در حال انجام است و روشی قابل قبول در اداره بانکها به شمار میرود.
عضو هیات مدیره بانک مسکن همچنین گفت: با روش MBS این امکان برای بانک فراهم میشود تا بتواند این منابع را قالبی (یکجا) واگذار کند و منابعش را بتواند سریع احصا کرده و در تامین مالی مسکن (پرداخت تسهیلات جدید)، بار دیگر مورد استفاده قرار دهد تا حجم بازار رهنی را تا حد قابل توجهی افزایش دهد.
بر این اساس، وجوه حاصل شده به طور عمده صرف سرمایهگذاری در پروژههایی با خالص ارزش فعلی مثبت میشود. بهبود ساختار ترازنامه مالی، تسهیل در تامین مالی بخش مسکن، اصلاح ساختارهای مالی بنگاههای دارای وامهای رهنی به ویژه بانکها و شرکتهای لیزینگ، توسعه ابزارهای جدید در بازار سرمایه و همچنین عمق بخشی به این بازار از جمله مزیتهای این اوراق رهنی خواهد بود.
به بیان دیگر، منابعی که از محل فروش اوراق بهادار رهنی به بانک مسکن برمیگردد بلافاصله صرف پرداخت تسهیلات جدید –وامهای ثانویه خرید مسکن به متقاضیان جدید- نخواهد شد بلکه بهترین مدل برای ایجاد ارزش افزوده بر داراییهای مالی آزاد شده از محل وامهای اولیه، سرمایهگذاری آنها در طرحهای مالی مشخص و تقویت این داراییها با هدف تقویت مضاعف قدرت وام دهی به متقاضیان تسهیلات مسکن است.
به لحاظ شکلی، قیمت اسمی هر فقره اوراق بهادار رهنی یک میلیون ریال است که با نرخ سود 5/18درصد تعیین شده و سود این اوراق هر سه ماه یکبار از تاریخ انتشار آن پرداخت میشود.
ارکان این اوراق به ترتیب شامل بانک مسکن به عنوان بانی و ضامن این اوراق، شرکت تامین سرمایه بانک مسکن به عنوان متعهد پذیرهنویسی و بازارگردان، شرکت کارگزاری بانک مسکن به عنوان عامل فروش و شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به عنوان عامل پرداخت سود این اوراق هستند.
در این فرآیند انتشار اوراق رهنی، پس از اینکه خریداران داراییهای حقیقی از موسسات مالی تسهیلات دریافت کردند، موسسات مالی تسهیلات رهنی را به ناشر(SPV) میفروشند و ناشر وجوه لازم برای خرید تسهیلات رهنی را از محل انتشار اوراق رهنی تامین میکند.
چند روز پیش پس از صدور مجوز از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار برای انتشار 300 میلیارد تومان اوراق بهادار رهنی به پشتوانه تسهیلات خرید مسکن، این اوراق در فرابورس عرضه شد و بلافاصله فروش رفت.
بر مبنای تعریف سازمان بورس و اوراق بهادار، اوراق رهنی، اوراق بهاداری است که ناشر به منظور خرید مطالبات رهنی منتشر میکند. مطالبات رهنی شامل مطالبات مدتدار اشخاص حقوقی ناشی از قراردادهای مبادلهای از قبیل فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک و جعاله (به استثنای سلف) است که دارای وثیقه رهنی است؛ این اوراق در بورسها یا بازارهای خارج از بورس قابل معامله هستند.
از جمله مزایای انتشار این اوراق می توان به تحرک بخشی به اقتصاد در حوزه مسکن، بهبود نسبت کفایت سرمایه بانک، افزایش سودآوری، بهبود نسبتهای مالی، خارج کردن داراییهای بانکها از ترازنامه و بهبود ترکیب داراییها اشاره کرد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.