متعاقب انتشار گزارش های منفی جدید از اقتصاد چین در روزهای اخیر، تردیدهایی در باره افق وضعیت اقتصاد جهان در ماه های آینده پدید آمده که سبب ریسک گریزی سرمایه گذاران شده است.
امروز گزارش های متعددی از اقتصادهای بزرگ منطقه یورو و آمریکا منتشر می شود و پیش بینی شده نوسان شاخص های مالی و قیمت مواد خام به کاهش آنها منتهی شود. متعاقب انتشار گزارش های منفی جدید از اقتصاد چین در روزهای اخیر، تردیدهایی در باره افق وضعیت اقتصاد جهان در ماه های آینده پدید آمده که سبب ریسک گریزی سرمایه گذاران شده است. این وضعیت به نفع بازار طلاست اما سرمایه گذاران در بازارهای مالی و مواد خام از جمله فلزات پایه، از آن زیان می بینند. زمزمه هایی در باره اتخاذ تدابیر جدید حمایتی از سوی بانک مرکزی چین شنیده می شود اما این تدابیر باید قابل ملاحظه باشد تا تاثیر مورد نظر را در پی داشته باشد. نرخ هدف برای رشد اقتصاد چین در سال جاری میلادی 6.5 تا 7 درصد تعیین شده و اگر پیش بینی شود این رشد تحقق خواهد یافت بعید است اقدامات جدید برای رونق اقتصاد انجام شود. این خبری منفی برای سرمایه گذاران در بازارهای مختلف است. ضعف اقتصاد چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان است و با منطقه یورو و آمریکا مبادلات تجاری گسترده دارد خطری بزرگ محسوب می شود. در منطقه یورو شرایط اقتصادی به تدریج بهتر می شود و در آمریکا برخی بخش ها از جمله اشتغال در ماه های اخیر وضعیت بهتری داشته اند اما امسال نرخ رشد اقتصادی این کشور خیلی امیدوارکننده نیست. در زیر نمودار تغییرات تعداد فرصت های شغلی ایجاد شده در اقتصاد آمریکا در ماه های اخیر نشان داده شده است:
نوسان قیمت ها در یک سطح بالاتر
امروز قیمت نفت برنت و نفت آمریکا اندکی کاهش یافته است. روز گذشته قیمت ها به ترتیب با 3.9 درصد و 3 درصد افزایش به 47.3 دلار و 46 دلار در هر بشکه رسیده بود زیرا نگرانی هایی درباره اختلال در عرضه ایجاد شده بود و نیز ارزش دلار کاهش یافت. روز گذشته گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان داد میزان ذخیره نفت این کشور در هفته قبل 3.7 میلیون بشکه کاهش یافته است. این خبر نیز در افزایش قیمت ها موثر بود البته ذخیره نفت آمریکا مدت هاست در بالاترین میزان قرار دارد.
امروز این شرایط معکوس شده است یعنی تولید از میادین نفتی کانادا از سر گرفته شده و نیز ارزش دلار رشد کرده است. تنها راه افزایش پایای قیمت نفت، کاهش تولید است البته اعضاء اوپک قصد ندارند از تولید خود بکاهند و اگر قرار است از تولید کاسته شود باید تولیدکنندگان غیرعضو این سازمان، این کار را انجام دهند. پیش بینی هایی درباره میزان کاهش تولید نفت آمریکا طی ماه های آینده مطرح شده است. گفته می شود در سال جاری میلادی تولید نفت این کشور 850 هزار بشکه در روز کاهش خواهد یافت. اما تجربه ثابت کرده این پیش بینی ها ممکن است اشتباه باشد. به همین دلیل است که قیمت نفت به رغم افزایش اخیر هنوز پایین تر از اوج خود در چند هفته پیش قرار دارد. کشورهای عضو اوپک در خوشبینانه ترین حالت میزان تولید خود را حفظ می کنند اما حفظ شدن میزان تولید برای افزایش قیمت ها کافی نیست. در حال حاضر میزان مازاد تولید نفت حدود 2 میلیون بشکه در روز است. اگر تولید نفت آمریکا کاهش و میزان تقاضا افزایش یابد اواخر سال جاری میلادی بازار به توازن خواهد رسید. در این حالت پیش بینی شده قیمت ها به محدود 55 دلار تا 60 دلار در هر بشکه افزایش خواهد یافت.
در زیر نمودار تغییرات قیمت هر بشکه نفت آمریکا در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
ثبات قیمت ها و انتظار سرمایه گذاران
امروز قیمت طلا با 6 دلار کاهش به 1273 دلار در هر اونس رسیده است. روز گذشته در ابتدای ساعات معاملات، قیمت طلا تغییر بزرگی نداشت اما در نهایت 11 دلار در هر اونس رشد کرد و به 1277 دلار در هر اونس رسید. امروز رشد ارزش دلار فشارهایی بر قیمت فلز زرد وارد کرده است. البته روز گذشته با آنکه شاخص های مالی در بازارهای بزرگ اروپا و آمریکا کاهش یافتند قیمت طلا خیلی افزایش پیدا نکرد و این به معنای وجود مانع در برابر افزایش قیمت ها به سطوح بالاتر است. امروز گزارش جدید وزارت کار آمریکا درباره وضعیت بازار کار این کشور در هفته گذشته منتشر می شود و انتظار می رود این گزارش مانند قبل، مثبت باشد. هفته پیش روز جمعه گزارش وزارت کار در باره وضعیت بازار کار این کشور در ماه گذشته منفی بود یعنی تعداد فرصت های شغلی ایجاد شده بسیار کمتر از پیش بینی اقتصاددان ها اعلام شد و این امر قیمت طلا را تقویت کرد. البته بازار طلا از عواملی دیگر غیر از شاخص های اقتصادی در آمریکا نیز تاثیر می پذیرد اما تغییرات ارزش دلار و وضعیت کلی اقتصاد جهان دو عامل مهم هستند که بر تغییرات قیمت طلا تاثیر دارند. بالا باقی ماندن قیمت فلز زرد در هفته های اخیر سبب شد برخی نهادهای تحلیلگر پیش بینی خود از متوسط قیمت ها در سال جاری میلادی را بالا ببرند. البته از پیش بسیاری از فعالان بازار و نهادهای تحلیلگر پیش بینی کرده بودند که امسال، روند سه ساله کاهش قیمت طلا متوقف می شود و قیمت ها رشد خواهد کرد. در روزهای اخیر، قیمت سه فلز گرانبهای دیگر یعنی نقره، پلاتین و پالادیوم نیز رشد کرده است. امروز قیمت این سه فلز به ترتیب در سطح 17.33 دلار، 1067 دلار و 612 دلار در هر اونس قرار دارد. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر اونس طلا در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
شاخص ها در مسیر نزول قرار دارند
آسیا. امروز شاخص های مالی در برخی بازارهای بزرگ آسیا کاهش یافته اند. کاهش قیمت نفت و افول شاخص های مالی در آمریکا در روز گذشته، دو دلیل ریسک گریزی سرمایه گذاران آسیایی است. روز گذشته شاخص های مالی در بازارهای بزرگ آسیا عموما افزایش یافتند. البته سرمایه گذاران همچنان در باره وضعیت اقتصاد چین نگران هستند. احتمال اجرای سیاست های حمایتی جدید از سوی بانک مرکزی چین توانسته از شدت نگرانی سرمایه گذاران بکاهد. همچنین برخی خبرهای منتشر شده از اقتصاد آمریکا مثبت بوده است. فردا گزارش هایی از نرخ رشد برخی اقتصادهای اروپایی منتشر می شود. همچنین تغییرات خرده فروشی در آمریکا اعلام خواهد شد.
اروپا. روز گذشته شاخص های مالی در برخی بازارهای بزرگ اروپا کاهش یافتند. گزارش های منفی از عملکرد برخی شرکت های بورسی، کاهش قیمت نفت و مواد خام دیگر زمینه ریسک گریزی سرمایه گذاران را فراهم کرد. البته در پایان ساعات فعالیت بازارهای مالی اروپا، قیمت نفت به تدریج افزایش یافت. امروز برخی خبرهای مهم از اقتصادهای عضو منطقه یورو منتشر می شود و انتظار می رود سرمایه گذاران در بازارهای مالی به این گزارش های واکنش نشان دهند.
آمریکا. روز گذشته شاخص های مالی در آمریکا کاهش یافتند و این درحالی بود که قیمت نفت افزایش یافت. سرمایه گذاران منتظر گزارش جدید وزارت کار آمریکا در باره وضعیت بازار کار این کشور در هفته گذشته هستند. انتظار می رود این گزارش مثبت باشد. در زیر نمودار تغییرات شاخص اف تی اس یورو فرست 300 در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
کاهش ارزش دلار به کمک بازار آمده است
امروز قیمت مس و دیگر فلزات پایه اندکی افزایش یافته است. روز گذشته قیمت این فلزات به دلیل کاهش ارزش دلار رشد کرد اما میزان افزایش زیاد نبود. قیمت مس در محدوده 4600 دلار در هر تن در نوسان است. تغییری در دیدگاه نهادهای تحلیلگر درباره وضعیت بازار فلزات پایه ایجاد نشده است. از نظر این نهادها، احتمال افزایش ارزش دلار و تداوم ضعف اقتصاد چین، شانس افزایش قابل ملاحظه قیمت این مواد خام را به شدت کاهش داده است. برخی تحلیلگران خوشبین معتقدند دولت و بانک مرکزی چین در آینده نزدیک مجبور می شوند سیاست های حمایتی جدید اتخاذ کنند و این به نفع بازار فلزات پایه خواهد شد. آنها پیش بینی می کنند که در ماه های آینده، به تدریج وضعیت اقتصاد جهان بهتر می شود و افزایش تقاضا به ثبات قیمت فلزات پایه در سطوح بالاتر منجر خواهد شد. صرف نظر از این دیدگاه، یک واقعیت امیدبخش این است که احتمال کاهش شدید قیمت فلزات پایه بسیار کم است. ریسک رکود، اقتصاد جهان را تهدید نمی کند و هر گاه خطری احساس شود بانک های مرکزی وارد صحنه می شوند و اقداماتی برای کمک به رونق اقتصادها انجام می شود. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن آلومینیوم در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
نوسان ها افزایش یافته است
امروز ارزش دلار در برابر یورو رشد کرده اما هنوز کاهش روز گذشته جبران نشده است. روز گذشته برای نخستین بار در شش روز کاری اخیر، ارزش دلار در برابر یورو درصد کاهش یافت زیرا گزارش مربوط به مصرف در آمریکا منفی بوده است. مصرف یک شاخص مهم اقتصادی است که ضعف آن از ریسک پذیری سرمایه گذاران می کاهد. خبرهای منفی از اقتصاد آمریکا سبب می شود احتمال افزایش نرخ های بهره در آینده نزدیک در این کشور کمتر شود و به همین دلیل ارزش دلار تحت فشار قرار می گیرد. البته نباید تصور کرد ارزش دلار همچنان در مسیر کاهش قرار خواهد داشت زیرا خبرهای منتشر شده از اقتصاد آمریکا در هفته های اخیر عموما مثبت بوده و یک خبر منفی نمی تواند مسیر حرکت دلار را برای مدتی طولانی معکوس کند. در زیر نمودار تغییرات نسبت پوند به دلار در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
تقویم اقتصاد جهان
امروز گزارش هایی از شاخص های اقتصادی آلمان، فرانسه، منطقه یورو و آمریکا منتشر می شود. در زیر جدول این گزارش ها به ترتیب انتشار نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.