با آنکه در گزارش نشست ماه پیش کمیته یاد شده مشخص شد اعضاء با افزایش نرخ های بهره در آینده نزدیک مخالف هستند اما دلیل این مخالفت که همان وضعیت بد اقتصاد جهان است سبب افول شاخص های مالی شده است.
روز گذشته شاخص های مالی در بازارهای بزرگ و نیز قیمت فلزات پایه و نفت کاهش یافت. این درحالیستکه احتمال افزایش نرخ های بهره در آمریکا بیشتر نشده و امیدهایی در باره تاثیر سیاست های حمایتی بانک های مرکزی بزرگ وجود دارد. این هفته خبرهایی که از اقتصاد آمریکا منتشر شد مثبت بود و بویژه خبر وزارت کار آمریکا نشان داد هفته قبل میزان متقاضیان جدید بیمه بیکاری کاهش یافته است. در باره بهبود وضعیت بازار کار آمریکا تردیدی وجود ندارد اما در باره این که وضعیت سطح دستمزدها و نرخ تورم هم بهتر می شود یا نه هنوز قطعیتی وجود ندارد. بانک مرکزی آمریکا معتقد است در ماه های آینده اوضاع کلی اقتصاد بهتر می شود اما نگرانی هایی در باره وضعیت اقتصاد جهان وجود دارد که سبب به تعویق افتادن برنامه افزایش نرخ های بهره شده است. سرمایه گذاران در این شرایط چاره ای جز تمرکز بر داده های اقتصادی و اظهار نظرهای مقامات بانک مرکزی آمریکا ندارند.
در زیر نمودار تغییرات تعداد متقاضیان جدید بیمه بیکاری در آمریکا در چند ماه ها اخیر نشان داده شده است:
نوسان و حرکت به سمت پایین
امروز قیمت نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب با 1.7 درصد و 2.2 درصد افزایش به 40 دلار و 38 دلار در هر بشکه رسیده است. روز گذشته قیمت نفت کاهش یافت و قیمت نفت برنت به زیر 40 دلار در هر بشکه رسید. خبر افزایش عرضه نفت از سوی عراق و رشد ارزش دلار دو عامل کاهش قیمت این ماده خام بود. کم کم به زمان برگزاری نشست تولیدکنندگان نفت در قطر نزدیک می شویم. قرار است در این نشست در باره تثبیت عرضه نفت در سطح ماه ژانویه تصمیم گیری شود. ایران در این نشست شرکت می کند اما در برنامه تثبیت عرضه مشارکت نخواهد کرد. چندی پیش این احتمال مطرح شد که عربستان با این برنامه مخالفت کند. در روزهای آینده تغییرات ارزش دلار و ذخیره نفت آمریکا در کنار خبرهایی که در باره میزان تولید نفت منتشر خواهد شد بر قیمت ها تاثیر خواهد گذاشت. در هر حال شرط کاهش مازاد عرضه نفت تثبیت عرضه است. امسال میزان تقاضا برای نفت 1.2 میلیون بشکه افزایش خواهد یافت و اگر توافقی بر سر تثبیت عرضه حاصل شود و تولیدکنندگان به آن پاینبد باشند می توان به رشد تدریجی قیمت ها در ماه های آینده امیدوار بود. تحلیلگران معتقدند حتی اگر توافقی روی کاغذ حاصل شود پایبندی به آن اندک خواهد بود. در زیر نمودار تغییرات قیمت نفت برنت در یک هفته اخیر نشان داده شده است:
تاثیر مثبت ابهام ها بر رشد قیمت ها
امروز قیمت طلا با 4 دلار کاهش به 1236 دلار در هر اونس رسیده است. روز گذشته کاهش شاخص های مالی در بازارهای اروپایی و آمریکا زمینه را برای رشد قیمت طلا فراهم کرد و قیمت هر اونس از فلز زرد با 17 دلار افزایش به 1241 دلار رسید. از زمانیکه جانت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا در سخنرانی های خود نسبت به تاثیر منفی ضعف اقتصاد جهان بر اقتصاد آمریکا ابراز نگرانی کرده و پیش بینی شده نرخ های بهره در این کشور امسال تنها 2 بار بالا برده خواهد شد، شاهد رشد قیمت طلا هستیم. موضع گیری های اخیر جانت یلن سبب افول ارزش دلار شده و قیمت طلا در مسیر رشد حرکت کرده است. با توجه به این که بانک های مرکزی بزرگ در حال اجرای سیاست های حمایتی فراگیر هستند و احتمال دارد در ماه های آینده وضعیت اقتصاد جهان بهتر شود، افزایش نرخ های بهره در آمریکا منتفی نشده است. اگر اوضاع بهتر شود بانک مرکزی آمریکا قطعا نرخ های بهره را بالا خواهد برد و از جذابیت طلا کاسته خواهد شد. ابهام ها در باره بهبود اوضاع سبب شده نهادهای تحلیلگر نتوانند با قطعیت بگویند امسال وضعیت بازار طلا به چه شکل خواهد بود. در حال حاضر این اتفاق نظر وجود دارد که قیمت فلز زرد عملکرد مثبت دارد اما میزان افزایش قیمت ها مشخص نیست. بازار طلا در سال جاری میلادی تاکنون در نتیجه ضعف بازارهای مالی، یکی از بهترین عملکردها را در بین بازارهای مختلف داشته است. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر اونس طلا در یک هفته اخیر نشان داده شده است:
سرمایه گذاران نگران هستند
آسیا. امروز شاخص های مالی در برخی بازارهای بزرگ آسیا کاهش یافته است. روز گذشته شاخص های مالی در این قاره رشدی محدود داشتند و این رشد حاصل احتمال پایین افزایش نرخ های بهره در آمریکا در آینده نزدیک بود. جو کلی در بازارهای مالی آسیا مثبت نیست زیرا هنوز نشانه ای از بهبود اوضاع در اقتصادهای بزرگ مشاهده نشده است. با آنکه سرمایه گذاران آسیایی می دانند اقتصاد جهان با ریسک بحران یا رکود مواجه نیست اما تداوم ضعف آن تاثیر منفی بر بازده شرکت های بورسی دارد. سرمایه گذاران آسیایی مانند همتایان اروپایی خود، منتظر نمایان شدن نشانه هایی از تاثیر سیاست های حمایتی بانک مرکزی هستند.
اروپا. روز گذشته شاخص های مالی در برخی بازارهای بزرگ اروپایی کاهش یافتند. افول قیمت نفت و گزارش نشست اخیر شورای سیاستگذاری بانک مرکزی اروپا دو عامل ریسک گریزی سرمایه گذاران بود. در این گزارش مشخص شد بانک مرکزی اروپا قصد ندارد تدابیر جدید حمایتی اجرا کند زیرا نرخ های منفی سپرده بر عملکرد بانک ها تاثیر منفی بجا می گذارد. البته این نهاد معتقد است تدابیری که در حال اجراست برای رونق بخشیدن به اقتصاد منطقه یورو کافی است. ماریو درگی رییس بانک مرکزی اروپا همواره تاکید کرده هر اقدام لازم را برای حمایت از رونق اقتصاد منطقه یورو انجام خواهد داد.
آمریکا. روز گذشته شاخص های مالی در بازار آمریکا کاهش یافتند. کاهش قیمت نفت و ابراز نگرانی اعضاء کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی این کشور در باره وضعیت اقتصاد جهان سبب شده سرمایه گذاران با احتیاط رفتار کنند. با آنکه در گزارش نشست ماه پیش کمیته یاد شده مشخص شد اعضاء با افزایش نرخ های بهره در آینده نزدیک مخالف هستند اما دلیل این مخالفت که همان وضعیت بد اقتصاد جهان است سبب افول شاخص های مالی شده است. کاهش قیمت نفت و فلزات پایه نیز در ضعف بازار مالی موثر بود. درباره عملکرد بازار مالی آمریکا در ماه های آینده دو دیدگاه وجود دارد. برخی تحلیلگران معتقدند شاخص های مالی با بهتر شدن وضعیت اقتصاد جهان رشدی قابل ملاحظه خواهد داشت در حالیکه عده دیگر از کارشناسان می گویند محدود شدن سیاست های حمایتی بانک مرکزی آمریکا که عامل رونق بازار مالی این کشور در سال های اخیر بوده به ترکیدن حباب بورس منجر می شود.
در زیر نمودار تغییرات استاندارد اند پورز در یک هفته اخیر نشان داده شده است:
قیمت ها یک پله پایین تر
امروز قیمت مس اندکی افزایش یافته است. روز گذشته همزمان با افزایش ارزش دلار، قیمت فلزات پایه کاهش یافت و قیمت مس به محدوده 4600 دلار در هر تن رسید. با توجه به اینکه اخیرا داده های منتشر شده از اقتصاد چین زیاد نبوده و سرمایه گذاران هنوز در باره بهبود شرایط در اقتصاد این کشور مطمئن نیستند، قیمت فلزات پایه افول کرده و بعید به نظر می رسد قیمت ها در آینده نزدیک رشد کند. در واقع به رغم کاهش ارزش دلار در روزهای اخیر قیمت فلزات پایه حمایت نشده و روند افول ادامه یافته است. در هفته های آینده داده های جدید از اقتصاد چین منتشر خواهد شد و اگر این داده ها مثبت باشد احتمال دارد بخشی از کاهش قیمت فلزات پایه جبران شود اما رشد قیمت ها بسیار بعید است. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن روی در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
پیش بینی عملکرد مثبت دلار
امروز ارزش دلار در برابر یورو افزایش یافته اما میزان آن اندک است. روز گذشته ارزش دلار در برابر یورو رشد کرد زیرا خبر منتشر شده از بازار کار آمریکا نشان داد هفته گذشته تعداد متقاضیان جدید بیمه بیکاری در این کشور کاهش یافته است. در واقع میزان کاهش تعداد این متقاضیان بیش از انتظار اقتصاددان ها در نظرسنجی خبرگزاری رویترز بود. در بیش از یک سال اخیر تعداد متقاضیان جدید بیکاری پایین تر از 300 هزار نفر بوده و این به معنای بهبود مستمر وضعیت بازار کار است. این گزارش سبب شد امیدواری به افق اقتصاد آمریکا بیشتر شود و ارزش دلار رشد کند. البته ارزش دلار در برابر ین کاهش یافته است. فشار بر ارزش دلار زیاد است زیرا در روزهای اخیر عواملی نظیر نگرانی اعضاء کمیته سیاست گذاری بانک مرکزی آمریکا درباره افق اقتصاد جهان سبب شده احتمال افزایش نرخ های بهره در این کشور در آینده نزدیک کاهش یابد. تحلیلگران بازار ارز معتقدند تا زمانیکه این نگرانی وجود دارد ارزش دلار حمایت نخواهد شد حتی اگر داده های اقتصادی از آمریکا مثبت باشد. از سوی دیگر احتمال آنکه بانک مرکزی اروپا در آینده نزدیک سیاست های حمایتی جدید اتخاذ کند بسیار کم است. در زیر نمودار تغییرات نسبت یورو به دلار در یک هفته اخیر نشان داده شده است:
تقویم اقتصاد جهان
امروز در تقویم اقتصاد جهان خبرهایی از اقتصاد یونان، آلمان، فرانسه، انگلستان و آمریکا منتشر می شود. در زیر جدول این گزارش ها به ترتیب انتشار نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.