روز گذشته در آستانه نشست کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا، ارزش دلار در برابر یورو رشد کرد. امروز نتیجه این نشست مشخص می شود و سرمایه گذاران در باره تصمیم این نهاد دیدگاه مشخصی ندارند.
در روزهای اخیر پیش بینی هایی که در باره تصمیم بانک مرکزی آمریکا در باره نرخ های بهره مطرح بوده تاثیری بزرگ بر رفتار سرمایه گذاران داشته است. امروز نتیجه این نشست مشخص می شود و سرمایه گذاران بر مبنای تصمیمی که این نهاد در باره نرخ های بهره می گیرد، برنامه فعالیت خود را تنظیم خواهند کرد. از یک سو گفته می شود بهتر است بانک مرکزی نرخ های بهره را بالا ببرد تا سردرگمی های موجود از میان برود و مشخص شود برنامه این نهاد به چه شکل است. اما باید به این واقعیت توجه داشت که افزایش نرخ های بهره به اقتصادهای نوظهور لطمه وارد می کند و خطر کاهش نرخ تورم و رکود اقتصادی را بیشتر خواهد کرد. اقتصاد چین که در سال های بحران مالی و رکود اقتصادی، موتور رونق اقتصاد جهان بود اکنون در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و اگر سیاست های حمایتی بانک مرکزی آمریکا محدود شود تبعات آن ممکن است خطرناک باشد. جانت یلن، رییس بانک مرکزی آمریکا تاکید کرده کمیته سیاستگذاری این نهاد ممکن است نرخ های بهره را بالا ببرد. این بدان معناست که در نهایت امسال یا اوایل سال آینده میلادی این برنامه اجرا می شود. نکته مهم این است که سردرگمی سرمایه گذاران زیان هایی به بازارهای مختلف وارد کرده و تحلیلگران می گویند بهتر است بانک مرکزی آمریکا همین هفته نرخ ها را بالا ببرد تا ابهام های موجود از میان برود.
رشد نسبی قیمت ها
امروز قیمت نفت برنت و نفت آمریکا تغییر بزرگی نداشته و به ترتیب در سطح 50 دلار و 47 دلار در هر بشکه قرار دارد. روز گذشته با اعلام کاهش ذخیره نفت آمریکا در هفته قبل، قیمت ها رشدی قابل ملاحظه داشتند زیرا پیش بینی شده بود تغییری در این ذخیره ایجاد نشده است. رشد قیمت ها ادامه یپدا نکرده و تحلیلگران معتقدند سطوح کنونی قیمت ها حفظ می شود زیرا تنها عامل افزایش قیمت ها یک خبر از تغییر میزان ذخیره نفت آمریکا بوده و دیگر عوامل موثر بر قیمت ها تغییری نکرده اند. این هفته تنها دو خبر از اقتصاد چین منتشر شد که مانند خبرهای چند ماه اخیر از این کشور، منفی بود. چین پس از آمریکا دومین مصرف کننده بزرگ نفت است. از سوی دیگر، در ارزش دلار در برابر یورو و دیگر ارزهای معتبر تغییر بزرگی مشاهده نمی شود. هنوز مشخص نیست بانک مرکزی آمریکا در باره نرخ های بهره چه تصمیمی خواهد گرفت. و در نهایت باید گفت، میزان تولید نفت همچنان بالاتر از تقاضاست و این وضعیت ادامه پیدا خواهد کرد. سیاست عربستان که بزرگ ترین تولیدکننده نفت در اوپک است، افزایش تولید با هدف حفظ سهم در بازار نفت و امید به رشد تقاضاست. البته سیاست نفتی عربستان تاکنون به نتایج مورد نظر نرسیده است.
در زیر نمودار تغییرات قیمت نفت برنت در شش ماه اخیر نشان داده شده است:
قیمت طلا حمایت نمی شود
امروز قیمت طلا تغییری نداشته و در سطح 1120 دلار در هر اونس قرار دارد. قیمت دیگر فلزات گرانبها نیز پس از افزایش قابل ملاحظه روز گذشته، امروز تغییری نداشته اند. روز گذشته با اعلام کاهش نرخ تورم در آمریکا در ماه گذشته میلادی و کمتر شدن احتمال بالا رفتن نرخ های بهره در نشست امروز کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی این کشور، قیمت طلا بیش از یک درصد افزایش یافت. البته از آنجا که قیمت طلا از عامل دیگری حمایت نمی شود، روند افزایش قیمت ها ادامه پیدا نکرده و امروز تغییری در قیمت ها مشاهده نمی شود. امروز چند خبر از بخش مسکن آمریکا منتشر می شود که مثبت یا منفی بودن آنها بر ارزش دلار و قیمت طلا موثر است اما مهمترین عامل موثر در بازار طلا، تصمیم بانک مرکزی آمریکا در باره نرخ های بهره است. برخی تحلیلگران معتقدند بانک مرکزی آمریکا برای پایان بخشیدن به ابهام ها، نرخ های بهره را بالا می برد. البته میزان افزایش زیاد نخواهد بود. اگر این پیش بینی تحقق یابد قیمت طلا تحت فشار قرار خواهد گرفت. روز گذشته افزایش قیمت طلا به رغم رشد شاخص های مالی در اکثر بازارهای بزرگ جهان رخ داد. به باور تحلیلگران، ضعف تقاضای فیزیکی و پیش بینی رشد ارزش دلار سبب شده افق بازار این فلز گرانبها امیدبخش نباشد. برخی نهادهای تحلیلگر پیش بینی کرده اند قیمت طلا به محدود 1000 دلار در هر اونس کاهش خواهد یافت. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر اونس طلا در شش ماه اخیر نشان داده شده است:
سرمایه گذاران در انتظار رفع ابهام ها
آسیا. امروز شاخص های مالی در برخی بازارهای آسیا رشد کرده و عامل این افزایش، رشد شاخص های مالی در آمریکا در روز گذشته و کاهش تاثیر خبرهای منفی از اقتصاد چین است. سرمایه گذاران آسیایی در حال حاضر منتظر اعلام تصمیم بانک مرکزی آمریکا در باره نرخ های بهره هستند اما نگرانی آنها درباره وضعیت اقتصادی چین از میان نرفته است. ابتدای هفته جاری خبرهای منتشر شده از اقتصاد چین منفی بود و سبب کاهش شاخص های مالی در بورس شانگهای و برخی دیگر از بازارهای بزرگ این قاره شد. وضعیت اقتصاد ژاپن نیز چندان تعریفی ندارد و اگر نرخ های بهره در آمریکا بالا برده شود اوضاع بازارهای مالی برای مدتی بدتر می شود.
اروپا. روز گذشته شاخص های مالی در اروپا رشدی نسبی داشتند و سرمایه گذاران بر تحولات اقتصاد چین و آمریکا تمرکز داشتند. در داخل منطقه یورو اوضاع شاخص های اقتصادی امیدبخش است اما در چین و آمریکا که شرکای بزرگ تجاری این منطقه هستند شرایط خیلی شفاف نیست. اگر بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره را بالا ببرد، شرایط در بازارهای مالی اروپا نیز تااندازه ای نگران کننده خواهد شد اما شاخص های مالی سقوط نخواهند کرد. رفع ابهام ها یکی از فواید افزایش نرخ های بهره در نشست امروز بانک مرکزی آمریکاست.
آمریکا. روز گذشته انتشار گزارش تغییرات قیمت کالاهای مصرفی در آمریکا در ماه گذشته میلادی سبب شد سرمایه گذاران به این نتیجه برسند که نرخ های بهره در نشست این هفته کمیته سایستگذاری بانک مرکزی افزایش پیدا نخواهد کرد. نرخ تورم کاهش یافته و این درحالیستکه افزایش این نرخ شرط بانک مرکزی برای بالا بردن نرخ های بهره است. در زیر نمودار تغییرات شاخص استاندارد اند پورز در سه ماه اخیر نشان داده شده است:
نوسان در سطوح پایین تر
امروز قیمت مس اندکی رشد کرده و به بالای 5400 دلار در هر تن رسیده است. امروز قیمت نیکل نیز افزایش یافته اما قیمت دیگر فلزات پایه پایین آمده است. روز گذشته قیمت نیکل و آلومینیوم به ترتیب با 0.7 درصد و 0.9 درصد افزایش به 10040 دلار و 1600 دلار در هر تن رسید و قیمت روی و سرب با 0.1 درصد و 0.75 درصد افزایش در سطح 1721 دلار و 1700 دلار قرار گرفت. در هفته های اخیر قیمت این مواد خام خیلی تغییر نکرده است. در روزهای گذشته ابهام ها در باره تصمیم بانک مرکزی آمریکا در خصوص نرخ های بهره سبب شده فعالیت سرمایه گذاران محدود باشد. برخی تحلیلگران معتقدند تغییر نرخ های بهره تاثیر بلندمدت در بازار فلزات پایه ندارد زیرا در نهایت نرخ های بهره بالا برده می شود و این امر رشد ارزش دلار را در پی خواهد داشت. این هفته بجز خبرهای منفی روز یکشنبه، خبر دیگری از اقتصاد چین منتشر نشده و تمرکز سرمایه گذاران عموما بر تحولات در اقتصاد آمریکا و احتمال افزایش نرخ های بهره در این کشور بوده است. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر تن مس در یک سال اخیر نشان داده شده است:
امروز تکلیف دلار مشخص می شود
امروز ارزش دلار در برابر یورو تغییر بزرگی نداشته و فعالان بازار ارز حدس های مختلفی در باره تغییرات ارزش دلار مطرح کرده اند. در سه هفته اخیر ارزش دلار در برابر یورو رشدی نسبی داشته اما هر گاه خبری منفی از اقتصاد آمریکا منتشر می شود ارزش دلار تحت فشار قرار می گیرد. روز گذشته با اعلام کاهش نرخ تورم در ماه گذشته میلادی در آمریکا، ارزش دلار کاهش یافت. سرمایه گذاران همچنان منتظر مشخص شدن تصمیم بانک مرکزی آمریکا در خصوص نرخ های بهره هستند. روز گذشته در آستانه نشست کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا، ارزش دلار در برابر یورو رشد کرد. امروز نتیجه این نشست مشخص می شود و سرمایه گذاران در باره تصمیم این نهاد دیدگاه مشخصی ندارند. بانک مرکزی آمریکا در نشست های اخیر خود تاکید کرده که اگر شرایط اقتصادی به شکل مستمر بهبود یابد، نرخ های بهره را بالا خواهد برد. اکثر سرمایه گذاران معتقدند بانک مرکزی در نشست این هفته خود تغییری در نرخ های بهره نخواهد داد زیرا در داخل و خارج این کشور شرایط اقتصادی برای این اقدام مهیا نیست. در مقابل، برخی نیز می گویند اگر نرخ های بهره بالا برده شود ابهام ها که لطماتی زیادی به بازارهای مختلف وارد کرده از میان می رود و این امر بر رفتار سرمایه گذاران تاثیر مثبت دارد. در زیر نمودار تغییرات نسبت یورو به دلار در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
تقویم اقتصاد جهان
امروز در تقویم اقتصاد جهان گزارش هایی از اقتصاد انگلستان و آمریکا منتشر می شود. در زیر جدول این گزارش ها به ترتیب انتشار نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.