امروز قیمت ها و شاخص های مالی در بازارهای مختلف کاهش یافته اند و این امر نشان می دهد شرایط اقتصاد جهان به گونه ای نیست که بتوان با اطمینان در بازارها حضور داشت.
امروز قیمت ها و شاخص های مالی در بازارهای مختلف کاهش یافته اند و این امر نشان می دهد شرایط اقتصاد جهان به گونه ای نیست که بتوان با اطمینان در بازارها حضور داشت. ریسک پذیری سرمایه گذاران در حد پایین قرار دارد و این وضعیت حاصل واقعیت های اقتصاد چین و ابهام هایی است که درباره اقدامات بانک مرکزی آمریکا وجود دارد. روز گذشته انتشار گزارش های منفی از اقتصاد چین، هم سبب نگرانی سرمایه گذاران شد و هم امید به اجرای سیاست های حمایتی را بیشتر کرد. وضعیت بازارها در هفته های اخیر همواره به همین شکل بوده یعنی از یک سو در باره آینده نگرانی وجود دارد و از سوی دیگر درباره اجرای سیاست های حمایتی امیدهایی پدید آمده است. انتظار می رود دولت چین در آینده نزدیک اقداماتی برای کمک به رونق اقتصاد این کشور انجام دهد زیرا اگر این اقدامات انجام نشود نرخ هدف برای رشد اقتصاد یعنی 7 درصد، تحقق نخواهد یافت. قیمت نفت و فلزات پایه در روزهای اخیر نوسان قابل ملاحظه ای نداشته و این به معنای احتیاط سرمایه گذاران است. در باره وضعیت اقتصادی در منطقه یورو نگرانی کمتری وجود دارد اما اگر نرخ های بهره در آمریکا بالا برده شود زیان هایی به بازارهای مختلف وارد خواهد شد.
بازگشت قیمت ها به سطوح پایین
امروز قیمت نفت برنت و نفت آمریکا تحت تاثیر نگرانی ها در باره وضعیت اقتصادی درچین و ژاپن که مصرف کنندگان بزرگ این ماده خام هستند کاهش یافته است. قیمت ها به ترتیب با 0.8 درصد و 0.6 درصد کاهش در سطح 47.2 دلار و 44 دلار قرار دارند. روز گذشته در ابتدای معاملات، تغییر بزرگی در قیمت ها مشاهده نشد اما در ساعات پایانی، قیمت هر یک از دو نوع نفت 4 درصد افول کرد. با آنکه نخست وزیر چین در تازه ترین اظهارنطر خود درباره اقتصاد این کشور وعده داده برای ایجاد رونق و ثبات در اقتصاد تدابیر حمایتی جدید اتخاذ خواهد شد اما واقعیت این است که شرایط اقتصادی در چین به شکلی نیست که بتوان انتظار داشت مصرف نفت در این کشور رشدی قابل ملاحظه داشته باشد. پیش بینی شده رشد اقتصاد چین امسال به نرخ مورد نظر دولت یعنی 7 درصد نخواهد رسید. این درحالیستکه بانک مرکزی چین در ماه های اخیر تلاش های زیادی برای ایجاد ثبات در اقتصاد انجام داده است. از سوی دیگر، وجود مازاد عرضه نفت از رشد قیمت ها جلوگیری می کند. گفته شده بود برخی اعضاء اوپک قصد دارند در نشستی فوق العاده زمینه را برای کاهش سقف تولید نفت این سازمان فراهم کنند اما بسیار بعید است چنین اقدامی از سوی این سازمان انجام شود زیرا عربستان با این اقدام مخالف است. قیمت نفت در هفته های اخیر بویژه از زمانیکه نگرانی ها در باره وضعیت اقتصاد چین بیشتر شده در سطوح پایین تر از قبل نوسان کرده است. نهادهای تحلیلگر در گزارش های جدید خود پیش بینی متوسط قیمت نفت در سال جاری میلادی را کاهش داده اند. در زیر نمودار تغییرات قیمت نفت برنت در شش ماه گذشته نشان داده شده است:
ثبات پس از کاهش!
امروز قیمت طلا تغییر محسوسی نداشته و حول 1105 دلار در هر اونس در نوسان است. روز گذشته رشد شاخص های مالی در بازارهای اروپا و آسیا و رشد ارزش دلار سبب شد قیمت فلز زرد بیش از یک درصد کاهش یابد. البته در پایان معاملات، در اثر کاهش شاخص های مالی در آمریکا، از میزان کاهش قیمت ها کاسته شد. امروز قیمت دیگر فلزات گرانبها نیز تغییر بزرگی نداشته است. روز گذشته قیمت نقره، پلاتین و پالادیوم به میزانی قابل ملاحظه افول کرد. از دید تحلیلگران، عاملی جز نگرانی در باره وضعیت اقتصادی در چین وجود ندارد که از قیمت طلا حمایت کند. وعده هایی درباره اقدامات حمایتی جدید از سوی دولت چین مطرح شده و کارشناسان معتقدند دولت چین اجازه نخواهد داد نرخ رشد اقتصاد این کشور به زیر 7 درصد برسد. با آنکه در باره این باور تردیدهایی وجود دارد اما ضعف تقاضای فیزیکی برای طلا و پیش بینی ثبات در اقتصاد چین دو عامل برای فشار بر قیمت طلا هستند. از سوی دیگر اگر احتمال افزایش نرخ های بهره از سوی بانک مرکزی آمریکا افزایش یابد قیمت طلا بیش از پیش کاهش خواهد یافت. هفته آینده نشست کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا برگزار می شود و در آن در باره وضعیت اقتصادی در این کشور و زمان افزایش نرخ های بهره تصمیم گیری خواهد شد. انتشار گزارش های مثبت از بازار کار آمریکا در هفته گذشته و افزایش احتمال بالا رفتن نرخ های بهره در این کشور، جذابیت طلا را کاهش داده است. در زیر نمودار تغییرات قیمت هر اونس طلا در 10 روز گذشته نشان داده شده است:
کاهش ریسک پذیری سرمایه گذاران
آسیا. امروز شاخص های مالی در برخی بازارهای آسیا کاهش یافته زیرا به رغم پیش بینی ثبات در اقتصاد چین، داده های جدید از اقتصاد این کشور و ژاپن سبب شده نگرانی هایی درباره آینده پدید آید. در ژاپن، سفارش برای ماشین آلات در ماه ژوییه نسبت به ماه قبل از آن کاهش یافته در حالیکه پیش بینی شده بود افزایش یافته باشد. در چین نیز نرخ تورم در ماه گذشته میلادی نسبت به آگوست سال پیش 2 درصد رشد کرده که بالاتر از پیش بینی اقتصاددان ها بوده و خبری مثبت است اما شاخص بهای تولیدکننده بیش از انتظار کارشناسان کاهش یافته است. شاخص بهای تولیدکننده نشان دهنده تحولات در اقتصاد واقعی است و بر همین مبنا، کاهش بیش از انتظار آن عاملی برای نگرانی در باره وضعیت اقتصاد است. امروز کاهش شاخص های مالی در آسیا همچنین حاصل کاهش شاخص ها در آمریکا در روز گذشته است.
اروپا. روز گذشته شاخص های مالی در اروپا عموما رشد کردند و این افزایش به دلیل پیش بینی ثبات در اقتصاد چین رخ داد البته نگرانی ها در باره بی تاثیر بودن اقدامات حمایتی بانک مرکزی و دولت چین سبب شد رشد شاخص ها زیاد نباشد. شرایط اقتصادی در منطقه یورو نگران کننده نیست و برنامه های حمایتی بانک مرکزی اروپا امید به تداوم روند بهبود شرایط را بیشتر کرده است. البته سرمایه گذاران اروپایی در باره افزایش نرخ های بهره در آمریکا نگران هستند. بالا رفتن نرخ های بهره در آمریکا لطماتی را به اقتصادهای بزرگ جهان از جمله اقتصادهای نوظهور وارد می کند.
آمریکا. روز گذشته شاخص های مالی در آمریکا کاهش یافتند. تحولات چین و نشست هفته آینده کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا دو عامل مهم تصمیم گیری سرمایه گذاران در بورس آمریکا هستند. هنوز مشخص نیست چه تصمیمی در باره نرخ های بهره اتخاذ شود اما بعید است در نشست هفته آینده نرخ های بهره بالا برده شود. در زیر نمودار تغییرات شاخص استاندارد اند پورز در شش ماه گذشته نشان داده شده است:
کاهش دوباره قیمت ها
امروز قیمت مس و دیگر فلزات پایه کاهش یافته است البته میزان کاهش زیاد نیست. روز گذشته در ابتدای معاملات، قیمت ها رشد کردند اما ابهام ها درباره میزان تقاضا و احتمال افزایش ارزش دلار دو عامل مهم فشار بر قیمت ها هستند. امروز قیمت مس 0.5 درصد کاهش یافته و هر تن از این فلز پایه در محدوده 5350 دلار معامله می شود. عامل پایداری که سبب کاهش قیمت ها می شود رشد عرضه در ماه های آینده است. اما در باره تغییرات ارزش دلار ابهام هایی وجود دارد. اگر تدابیر اتخاذ شده از سوی دولت و بانک مرکزی چین تاثیر پیش بینی شده را در بر داشته باشد رشد قیمت ها ادامه پیدا خواهد کرد. البته میزان افزایش محدود است زیرا در نهایت ارزش دلار رشد می کند و تقاضا برای فلزات پایه در چین نمی تواند خیلی افزایش یابد.
در زیر نمودار تغییرات قیمت هر مس در یک ماه اخیر نشان داده شده است:
نوسان محدود ارزش دلار
امروز ارزش دلار در برابر یورو تغییر بزرگی نداشته و تنها 0.1 درصد کاهش یافته است. به نظر می رسد رفتار سرمایه گذاران بیش از پیش احتیاط آمیز شده است. فعالان بازار ارز در انتظار برگزاری نشست کمیته سیاستگذاری بانک مرکزی آمریکا در هفته آینده هستند. خبرهای مثبت و منفی اخیر از اقتصاد آمریکا، چین و منطقه یورو سبب شده ابهام ها در باره تصمیم بانک مرکزی آمریکا بیشتر شود. در دو روز اخیر خبرهایی که از صادرات و واردات و نیز نرخ تورم در چین منتشر شده منفی بوده و این امر احتمال افزایش نرخ های بهره در آینده نزدیک کمتر کرده است. در منطقه یورو خبرها مثبت است اما ثبات اوضاع اقتصادی در این منطقه سبب شده بازارهای ارز تاثیر کمتری از خبرهای مربوط به آن بپذیرند. در روزهای اخیر ارزش پول های ملی در بازارهای نوظهور کاهش یافته زیرا قیمت مواد خام در حال کاهش است و نیز اگر نرخ های بهره در آمریکا بالا برده شود لطماتی به اقتصادهای یاد شده وارد خواهد شد. در زیر نمودار تغییرات نسبت یورو به دلار در شش ماه اخیر نشان داده شده است:
تقویم اقتصاد جهان
امروز در تقویم اقتصاد جهان گزارش هایی از شاخص های اقتصادی چین، فرانسه، انگلستان و آمریکا منتشر می شود. در زیر جدول این گزارش ها به ترتیب انتشار نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.