قیمت نفت خام در نخستین روز معاملات هفته به شدت کاهش یافت و برخی کارشناسان معتقدند این روند ادامه پیدا خواهد کرد. از دید این گروه، کاهش قیمت نفت غیرمنتظره نبوده است. قیمت نفت برنت و نفت آمریکا به ترتیب با ۵ درصد و ٧ درصد کاهش به ۵٧.۶ دلار و ۵٣ دلار در هر بشکه رسیده است. حال این سوال پیش می آید که دلیل سقوط قیمت ها چیست؟
در هفته جاری، شرایط بازار نفت با هفته های اخیر تفاوت هایی دارد. در این هفته در یونان همه پرسی در باره برنامه اصلاحات اقتصادی و مالی انجام شده و نیز مذاکرات ایران و طرف مقابل در حال نزدیک شدن به نقطه پایان است.
روز یکشنبه در یونان همه پرسی برگزار شد و مردم به اصلاحات پیشنهاد شده از سوی وام دهندگان بین المللی رای منفی دادند. این رای عاملی منفی برای قیمت نفت و دیگر مواد خام محسوب می شود.
از سوی دیگر، اگر توافقی بین ایران و مذاکرده کنندگان حاصل شود، میزان عرضه نفت به بازارهای جهان افزایش خواهد یافت و نیز از تنش ها در خاورمیانه کاسته می شود. پیش بینی نزدیک بودن توافق سبب شده فشار بر قیمت نف بیشتر شود.
سومین عامل کاهش قیمت نفت که البته منحصر به این هفته نیست، ضعف اقتصاد چین است. هفته گذشته شاخص بورس چین به شدت کاهش یافت و هنوز این کاهش جبران نشده است. هراس از رشد کند اقتصادی در چین و کاهش تقاضای این کشور برای نفت خام یک عامل مهم در کاهش قیمت نفت است. چین پس از آمریکا بزرگ ترین مصرف کننده نفت خام در جهان است.
عامل چهارم رشد ارزش دلار است. بحران در یونان سبب کاهش ارزش یورو در برابر ارزهای معتبر از جمله دلار شده و این امر از تقاضا برای نفت می کاهد.
تحلیلگران تکنیکال معتقدند اکنون که قیمت نفت به زیر 54 دلار رسیده تا 50 دلار کاهش خواهد یافت. ثبات قیمت ها برای مدتی نسبتا طولانی در سطح 60 دلار و سپس کاهش قیمت ها، نشانه ادامه پیدا کردن افول قیمت هاست. این پنجمین عامل افول قیمت نفت است.
تحلیلگران موسسه تحقیقاتی کپیتال اکونومیکس پیش بینی کرده اند که قیمت نفت برنت و نفت آمریکا در پایان سال جاری میلادی به ترتیب 55 دلار و 50 دلار خواهد بود. این ارقام نسبت به پیش بینی قبلی این نهاد، 8 درصد پایین تر است.
از دید کارشناسان بازار نفت، دلیل خاصی برای رشد قیمت ها وجود ندارد. از یک سو عرضه نفت در حال رشد است و از سوی دیگر رشد تقاضا کند شده و این وضعیت زودگذر نیست بلکه در ماه های آینده ادامه پیدا خواهد کرد. اگر بانک مرکزی آمریکا نرخ های بهره را در این کشور بالا ببرد فشار بر قیمت نفت بیشتر خواهد شد.
نکته مهم اینکه افزایش تعداد چاه های نفت فعال در آمریکا و رشد ذخیره نفت این کشور نشان می دهد قیمت نفت در محدوده روزهای اخیر، در تعادل قرار دارد و اگر به هر دلیل رشدی در قیمت ها مشاهده شود افزایش تولید سبب معکوس شدن حرکت قیمت ها خواهد شد. در زیر نمودار تغییرات قیمت نفت برنت در سه ماه اخیر نشان داده شده است:
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.