بورس24 -کارشناسان و فعالان بازار سرمایه در واکنش به سخنان یک نماینده مجلس مبنی بر پیش بینی ریزش 10 تا 15 هزار واحدی شاخص بازار سرمایه انتقاد کردند.علیرضا عسگری مارانی ،شاهین شایان آرانی ،غلامحسین دوانی ،محمد علی احمد زاد اصل،عباس هشی و برخی دیگر در واکنش به این سخنان گره زدن مستقیم سرنوشت شاخص بازار با مذاکرات هسته ای را زاویه گرفتن از تبعات اقدامات مشکل ساز صورت گرفته داخلی عنوان کرده و بر مسوولیت بیشتر نمایندگان مجلس در همراهی با بازار سرمایه در پرهیز از تدوین مصوبات محدودکننده برای بورس تاکید کردند.مصوباتی که در یک سال گذشته عرصه را بر بازار سرمایه تنگ تر کرده و هم اکنون خود نمایندگان مجلس بر نتایج به دست آمده خرده می گیرند.
روز گذشته عضو ناظر مجلس در شورای عالی بورس با تاکید براین که درصورتی که مذاکرات به نتیجه مثبت نرسد،بورس سقوط زیادی نخواهد داشت،گفت: این امکان وجود دارد که شاخص کل تنها حدود 10 تا 15 هزار واحد افت یابد.وی در عین حال تصریح کرده بود که این میزان به معنای فروپاشی بازار سرمایه نیست.محمدحسن نژاد دیروز درگفت وگو با ایرنا،درباره آینده بازارسرمایه کشور،افزود:سرنوشت بورس به مذاکرات گره خورده و تا زمانی که نتایج مذاکرات به صورت شفاف مشخص نشود وضعیت بازارسرمایه به همین منوال خواهدبود.عضو ناظر شورای عالی بورس با بیان این که واقعیت این است که اقتصاد از کدام رکود خارج شده وکدام شرکت ها تولیدشان افزایش یافته است،گفت: استراتژی بلندمدتی که راه را به سرمایه گذاران نشان بدهد در بازارسرمایه کشور وجود ندارد و این از معضلات بازار سرمایه کشور است.
علیرضا عسگری مارانی ،کارشناس ارشد بازار سرمایه در واکنش به این سخنان به بورس24 گفت: نمایندگان و دولتمردان مسوول جان و مال مردم هستند و ایشان به عنوان یک نماینده مجلس باید مسوول حفظ مال و ثروت مردم باشد و جایگاهی که ایشان برای آن قسم خورده در این میان کجاست ؟هر سخنی که ثروت مردم را به نوعی کاهش دهد مسوولیت دارد. مگر این که ایشان در راستای مقرراتی که در یکی دو سال اخیر در مجلس تصویب شده و بر اساس آن ها بخشی از ثروت شرکت ها به دولت ها برگشته ،بخواهند دوباره منافع سهامداران را به نفت دولت به خطر بیندازند.
مدیرعامل سرمایه گذاری ملی ایران افزود:ایشان زمانی نیز در خصوص شرایط نامطلوب بورس گفته بودند؛« بازی اشکنک داره » و زیان سهامداران را به یک بازی تشبیه کرده بودند،در حالی که بازار سرمایه محل بازی نیست و یک محل سرمایه گذاری است.افزایش بهره مالکانه ،افزایش نرخ خوراک پتروشیمی ها ،افزایش مالیات بر ارزش افزوده و امثال این ها تصمیماتی است که توسط مجلس در یک سال اخیر گرفته شده و بازار سهام را دچار مشکلاتی کرده است.
مارانی گفت:شاخص اگر پایین آمده به دلیل تصمیمات غلط مجلس و دولت است.نظارت کافی توسط مجلس بر وزارت نفت برای تعیین قیمت خوراک گاز وجود ندارد.او افزود:از شاخص کل بازدهی نقدی کم نمی شود و از این رو اگر ارزش کل سهام صفر شود ،شاخص در نهایت تا 25 تا 30 هزار واحد افت می کند.وی با انتقاد مجدد از مطرح شدن این گونه سخنان گفت: جایگاه وزرا و نمایندگان کجاست؟ وظیفه دولت و نمایندگان مردم کم کردن ریسک های سیتماتیک بازار است.
شاهین شایان آرانی ،کارشناس دیگر بازار سرمایه نیز در این خصوص به خبرنگار بورس24 گفت:با اعلام ارقام با این صراحت و قاطعیت برای ریزش شاخص اعتقاد ندارم. اما آنچه مسلم است این که اگر توافق صورت نگیرد،ریسک بازار افزایش می یابد و فشار بر شاخص بیشتر می شود.فضای کسب و کار با ابهام بیشتری روبرو می شود که افزایش فشار بر بازار را منطقی تر می کند.وی افزود:آنچه لازم تر است این که حتی با وجود توافق در مذاکرات هسته ای نیز فضا خیلی مطلوب نمی شود چراکه مشکلات مربوط به این بخش حداکثر 30 تا 40 درصد است و مابقی 60 تا 70 درصد مشکلات به ساختارهای مقرراتی داخلی مربوط است.زمانی که بورس ما از فدراسیون جهانی بورس ها اخراج می شود،این به این معنی است که بورس ما دولت زده و سیاست زده است.سرمایه گذار خارجی در آینده در بهترین شرایط حاضر به ماندن در بورس ما نخواهد بود.پیشنهاد می کنم هر چه زودتر استانداردهای بین المللی در بازار سرمایه احیا شود.نبود توافق تاثیر دارد اما باید مدیریت کنیم.
عباش هشی ،حسابرس خبره و استاد دانشگاه نیز در گفت و گو با خبرنگار بورس24 در این خصوص عمدتا بر ناکارآمدی بازار سرمایه و تلاش دولتمردان برای اعمال تصمیمات حمایتی مخرب از بازار اشکال می گیرد.او تصمیمات حمایتی در هر دو طرف عرضه و تقاضا را در حوزه وزارت اقتصاد و پنهان شدن زیر سایه شاخص بورس را مشکل مهمی می داند. وی تعیین دقیق میزان ریزش شاخص را اقدامی قابل تامل می داند. وی از این که 80 درصد اقتصاد کشور دولتی است و 60 درصد نیز در عین حال زیر زمینی است گلایه دارد و این که در 4 سال گذشته چه مشکلاتی باعث افت و خیز شاخص شده را هم نیازمند بررسی می داند. او البته در خصوص مذاکرات هسته ای نیز معتقد است:کار مذاکرات هسته ای به دست گروه کاردانی افتاده که نمی توان نسبت به مذاکرات بد بین بود.
غلامحسین دوانی دیگر حسابدار خبره نیز می گوید:اولا اگر اتفاق خاصی نیفتد ، باید گفت که مذاکرات با نتیجه مثبت در حال اتمام است .اما این اعداد و ارقام اعلام شده برای پیش بینی شاخص خیلی واقعی نیست.چون عوامل روانی بر بازار داخلی به شدت تاثیر گذار است .اگر نتوان به توافق رسید باید قاعدتا به قبل از مذاکرات با شاخص 90 هزار واحدی برگردیم آن هم در شرایطی که نرخ رشد اقتصادی منفی 5.8 درصد بود.اما این اتفاق به دلیل تجربه مردم قابلیت بازگشت ندارد.
محمد علی احمد زاد اصل رئیس هیات مدیره صندوق بازنشستگی فولاد و کارشناس بازار سهام نیز در واکنش به سخنان حسن نژاد ،نماینده مجلس گفت:از اعلام کردن این اعداد در نهایت اعداد درستی نمی تواند از آب دربیاید.چراکه ظرفیت های زیادی در بازار سرمایه داریم که البته روز به روز به دلیل کندی و نبود تحرک در بخش های واقعی اقتصادی تحلیل می رود.اگر توافق نشود بازار با ریزش روبرو می شود اما باید توجه داشت که ریزش 15 هزار واحدی یعنی افت 25 درصد بازار که عدد بزرگی است.مگر این که فاجعه با خروج پول های مردم از بازار همراه شود.آن زمان باید منتظر سقوط بازار بود. با این حال اعلام عدد و رقم با این کیفیت تن ها یک نظر شخصی اسست.
در این میان اما مدیر عامل یکی از شرکت های تامین سرمایه با صراحت سخنان حسن نژاد را تایید می کند.وی به خبرنگار بورس24 گفت :همین الان شاخص 15هزار واحد گران است.افت 20 درصدی در نبود توافق سخن نامعقولی نیست.وی افزود:با فرض این که در 10 سال آینده نرخ رشد اقتصادی متوسط 6درصدی داشته باشیم،شاخص کل بورس باید تقریبا 20 درصد بیفتد.
نظرات :
شما می توانید اولین نفری باشید که برای این مطلب نظر می دهید.